Zdroj řízený TL494, jak rozchodit?
Moderátor: Moderátoři
Pokud chce někdo ještě poradit děkuji,pak ekologická likvidace.
sr71 píše:Snažím se opravit zdroj +5V/40A řízený obvodem TL494 (byly tam vadné nějaké elyty). Teď zdroj bez zátěže funguje, ale se zvyšujícím se zatížením klesá výst. napětí. Při zatěžování výstupu zdroje klesá napětí na vstupu komparátoru (vývod č.1 494), napájení IO je ok, na vstupu č.2 je polovina Uref, tedy 2,5V. 494 jsem preventivně vyměnil za nový, ale je to stejný (vše okolo 494 se zdá dobré).
Jestli klesá napětí na PIN1 se zátěží, tak už je asi nastavena maximální střída buzení a už ji nelze dále zvětšovat- příčin může být více:
- malé nebo špatně vyhlazené napětí za můstkem
- jedna dioda v dvojdiodě sekundáru přerušená nebo studeňák na ní
- jeden tranzistor v pomocném budiči vadný (na PIN8 či 11)
- atd atd
breta1 píše:- malé nebo špatně vyhlazené napětí za můstkem
- jedna dioda v dvojdiodě sekundáru přerušená nebo studeňák na ní
- jeden tranzistor v pomocném budiči vadný (na PIN8 či 11)
- atd atd
- za můstkem jsem naměřil stabilních cca 312V
- dvojdiody při měření ok, preventivně proletovány
- oba tranzistory budiče preventivně vyměněny
a žádná změna,
na vstupu DT o kterém píše Andrea (vývod č.4 IO) je pořád cca 0,5V, vstup č.3 tam napětí se zvyšující se zátěží klesá - bez zatížení 3,5V, při 4A 2,2V, při 6A 70mV,
napětí výstupu začne klesat při asi 4,5A, při nižším zatížení je výstupní U stabilní,
taky je zajímavý, že při měření napětí na vývodu 6 IO (při doteku hrotu multimetru) zdroj trochu srší (jiný zdroj mě to nedělal), preventivně jsem měnil i kondenzátor oscilátoru (ten co je připojený k č.5 IO,
nemůžu prostě přijít na to v čem je problém, asi to bude nějaká blbost a o to víc mě to zajímá