Zdroj řízený TL494, jak rozchodit?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
net

#16 Příspěvek od net »

Zdravím,děkuji za odpovědi.Měřením jsem testoval kondenzátory-vše vypadá ok,přesto jsem dal nové kondy v primáru i k nap.TL494 pin 12.Funkce stále stejná.Měřil jsem npětí na pinu 12-nic-cca 0.08V,proto TL asi nemůže nasatartovat.Pouze se více hřeje jeden výkonový tranzistor,což bude asi hlavní problém,protože se zdroj nenastartuje.
Pokud chce někdo ještě poradit děkuji,pak ekologická likvidace.
jandu

#17 Příspěvek od jandu »

No keď to AT-čko začne napájať 494-ku iba ak sa správne celý zdroj rozbehne. Inak odkiaľ by sa asi vzalo napájanie?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
net

#18 Příspěvek od net »

To jsem psal- nie napajanie nie funkce TL,ale děkuji.
vladom

#19 Příspěvek od vladom »

Pokud je to opravdu obdoba AT zdroje a vyměnil jsi všechno na vstupu, co výstup? Nemáš taky skratovanou výstupní diodu? Ale pokud jsi to odpálil i po výměně součástek, tak jsi ještě neodstranil příčinu.
sr71

#20 Příspěvek od sr71 »

Snažím se opravit zdroj +5V/40A řízený obvodem TL494 (byly tam vadné nějaké elyty). Teď zdroj bez zátěže funguje, ale se zvyšujícím se zatížením klesá výst. napětí. Při zatěžování výstupu zdroje klesá napětí na vstupu komparátoru (vývod č.1 494), napájení IO je ok, na vstupu č.2 je polovina Uref, tedy 2,5V. 494 jsem preventivně vyměnil za nový, ale je to stejný (vše okolo 494 se zdá dobré).
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jenda_KL »

ok1hga píše:. . . nebo alespoň naznačte!"
Když oni prý nesmí ani naznačovat...
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

To sr71 , jaksi jsi asi zapomněl jsem vložit schema tvého problému . Jak by napsali jiní , věstecké koule nefungují . Po vložení schematu a k němu dopsaná měření (když zátěž , tak i reálný proud ) se ti někdo nejspíše vyjádří .
breta1

#23 Příspěvek od breta1 »

sr71 píše:Snažím se opravit zdroj +5V/40A řízený obvodem TL494 (byly tam vadné nějaké elyty). Teď zdroj bez zátěže funguje, ale se zvyšujícím se zatížením klesá výst. napětí. Při zatěžování výstupu zdroje klesá napětí na vstupu komparátoru (vývod č.1 494), napájení IO je ok, na vstupu č.2 je polovina Uref, tedy 2,5V. 494 jsem preventivně vyměnil za nový, ale je to stejný (vše okolo 494 se zdá dobré).

Jestli klesá napětí na PIN1 se zátěží, tak už je asi nastavena maximální střída buzení a už ji nelze dále zvětšovat- příčin může být více:
- malé nebo špatně vyhlazené napětí za můstkem
- jedna dioda v dvojdiodě sekundáru přerušená nebo studeňák na ní
- jeden tranzistor v pomocném budiči vadný (na PIN8 či 11)
- atd atd
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

TL494 má dva chybové zesilovače (nikoliv komparátory) a ještě vstup DeadTime, který také může omezovat výstupní střídu, takže by to chtělo zkontrolovat i tyto další vstupy, co se na nich děje.
sr71

#25 Příspěvek od sr71 »

breta1 píše:- malé nebo špatně vyhlazené napětí za můstkem
- jedna dioda v dvojdiodě sekundáru přerušená nebo studeňák na ní
- jeden tranzistor v pomocném budiči vadný (na PIN8 či 11)
- atd atd

- za můstkem jsem naměřil stabilních cca 312V
- dvojdiody při měření ok, preventivně proletovány
- oba tranzistory budiče preventivně vyměněny
a žádná změna,
na vstupu DT o kterém píše Andrea (vývod č.4 IO) je pořád cca 0,5V, vstup č.3 tam napětí se zvyšující se zátěží klesá - bez zatížení 3,5V, při 4A 2,2V, při 6A 70mV,
napětí výstupu začne klesat při asi 4,5A, při nižším zatížení je výstupní U stabilní,
taky je zajímavý, že při měření napětí na vývodu 6 IO (při doteku hrotu multimetru) zdroj trochu srší (jiný zdroj mě to nedělal), preventivně jsem měnil i kondenzátor oscilátoru (ten co je připojený k č.5 IO,
nemůžu prostě přijít na to v čem je problém, asi to bude nějaká blbost a o to víc mě to zajímá
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

Pin 3 je výstup chybových zesilovačů, 3,5V je nulová střída a napětí pod 0,5V znamená, že se snaží běžet s max. střídou. 0,5V na DT říká, že max. střída je necelých 40%. Osciloskop by prozradil víc.
sr71

#27 Příspěvek od sr71 »

takže závada byla opravdu v jedné dvojdiodě za trafem (jsou tam dvě dvojdiody zapojené jako dvoucestný usměrňovač, takže když jsem je měřil zapájené zdáli se obě dobré), no a ta jedna dvojdioda byla přerušená (to je trochu nezvyklé většinou jsem se setkal s těmito diodami proraženými)
sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

Mám zas, pro mě zajímavou závadu, na zdroji +5V/40A řízeném TL494 (standardní zapojení dvojčinného měniče). Bez zátěže ok, při zatížení klesá výstupní U. Např. po zatížení 1A klesne výst. napětí na cca 4V. ale toto výst. U pak pomalu stoupá (cca 1min) zpět na 5V a tam pak drží (pořád zatíženo tím 1A). Divné je, že hřeje jen jeden z dvojice výkonových tranzistorů, tranzistory jsou podle všeho dobré. Usměrňovací dvojdiody ok (měl jsem je vypájené). Měřil jsem budící tranzistory a součástky mezi budícím trafem a výkonovými tranzistory a zatím jsem příčinu neobjevil.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“