Sloučení rozděleného HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

Sloučení rozděleného HDD

#1 Příspěvek od BOBOBO »

Zdravím přispívající , dostal se ke mně disk 80G , chtěl bych ho využít , ale bez rozdělení . Oba bloky jsou formátovány NTFS , prázdné . Jsem jenom PC uživatel , anglicky neumím -stahování a práce s anglicky titulovanými programy je mi zapovězena . Ještě tak umím správce disků , trochu . Mám ho připojený přes modem AXAGO , zobrazují se jako další disky . Trochu ovládám i Total Commander . Četl jsem několik rad a tam je ve správci disků použití nějakého povelu a slovně popsáno - přetáhne se . Povel se mi nikde neukazuje a co to je přetažení v tomto případě nerozumím . Děkuji
pepik9

#2 Příspěvek od pepik9 »

Přes modem? asi USB. Nejjednodušší je ho dát jako jedinej do staršího PC a spustit Fdisk. To samé dělají XP při instalaci.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Co to je Fdisk ? :D
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

BOBOBO- já s úspěchy používám Partition magic, ale pravděpodobně neexistuje v české variantě. Proto bych asi doporučil to samé co pepik9- nabootovat z CD WinXP a tam použít diskový nástroj, který je součástí XP. Pokud je mi známo, v žádném WinCMD (TotalCMD) nejde dělat změny ve velikosti a počtu partition (pouze formátovat).
mirosne

#5 Příspěvek od mirosne »

Programom partition magic,môžem Ti ho niekde upnúť,ak máš zujem.(je po česky,budeš tomu rozumieť)
Pozdravujem Vás, Miro.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

Pokud chceš instalovat na to systém tak toudelat jako sočást instalace. Pokud ne tak bych ho připojil jako druhý disk do windows otevřel správce disku postupně na obe partition pravým myšítkem a smazat. Potom na vzniklý prázdný prosotor pravým myšítkem, vytvořit partition a naformátovat . Doproručuji stáhnout program HDD sentinel, stačí trial , a spustit. Zobrazí se zdraví disku a může to být někdy šok.
Tyhle 80GB na tom bývají už špatně
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Miro , byl bych Ti , asi nejen já , povděčen . Díky , beru .
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Myslím že správce disků v XP může diskové oddíly sloučit i rozdělit i bez mazání, formátování, i s daty, a taky změnit za běhu i souborový systém z FAT32 na NTFS a naopak.
Philip_Fry

#9 Příspěvek od Philip_Fry »

Proč tak složitě (fdisk, PM...)? Pokud nejde o data, tak ve správci disků ve Windows (ovládací panely > nástroje pro správu > správa počítače > správa disků) oba oddíly odstranit (pravý klik na oddíl...) a pak vytvořit jeden nový...
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Jen se vložím do odborného hovoru . Nwm je-li podstatné . Ale chci to udělat na disku připojeném přes USB k PC . Píšeš to Filipe krásně , ale jak píšu výše , tak některé povely se mi neukáží . Napiš bodově s každým označením a entrem , vyzkouším .
Vogon

#11 Příspěvek od Vogon »

Pokud je disk připojen přes USB, měl by být vidět ve správě disků:
Pravý klik na ikoně "Počítač"
Z roletky vybrat "Spravovat"
Otevře se okno "Správa počítače"
Z menu na levé starně vybrat dole v seznamu "Správa disků"
Otevře se seznam s připojenými disky.
Klik pravým tlačítkem na zvoleném disku a z roletky vybrat potřebný nástroj.
Philip_Fry

#12 Příspěvek od Philip_Fry »

Ano, půjde to i na disku připojeném přes USB adaptér.

1. Klikni na Start
2. Klikni na položku Ovládací panely, vyskočí nové okno
3. Vlevo ve svislém modrém poli klikni na Přepnout do klasického zobrazení (tady totiž může být zakopaný pes, proč nevidíš další body postupu)
4. Dvakrát klikni na ikonu Nástroje pro správu, otevře se nové okno
5. Dvakrát klikni na ikonu Správa počítače, otevře se nové okno
6. Ve svislém okně vlevo klikni na Správa disků, po chvilce se načte aktuální konfigurace disků
7. Vyhledej v seznamu ten správný disk, bude tedy rozdělený na dva oddíly, klikni na druhý z oddílů pravým tlačítkem a vyber Odstranit oddíl. Možná tam bude vytvořená logická jednotka, takže nejprve odstraníš ji a pak ten oddíl. Pak opět pravým klikni na ten zbývající oddíl a odstraň ho
8. Celý disk se teď bude tvářit jako prázdný bez oddílů, klikni na něj pravým a dej Vytvořit nový oddíl a pak pokračuj podle průvodce, který se otevře. V zásadě stačí stále klikat na Další...

Toť vše.

EDIT : Body 1-5 jde zkrátit postupem, co psal Vogon :)
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Vidíš , jak je důležité popsat vše . Měl jsem tam logjednotku a čuměl bych na ni jak vejr . Díky , hotovo ve vteřinách .
Ps jednou jsem nedal pokračovat - bylo naformátováno . :D
Přílohy
správa 4.JPG
(19.67 KiB) Staženo 96 x
správa 3.JPG
(23.28 KiB) Staženo 101 x
správa 2.JPG
(40.21 KiB) Staženo 98 x
správa 1.JPG
(50.07 KiB) Staženo 101 x
Philip_Fry

#14 Příspěvek od Philip_Fry »

Paráda :)
Duvsan

#15 Příspěvek od Duvsan »

Ak môžem, využijem tému. Za roky som neuhádol, čo je to logická jednotka disku (akurát viem, že na disku môže byť len jedna). Rád by som, ak by mi to niekto objasnil. Dík
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“