Co se týče toho zdroje, tak u toho U4 se to zdá být pravděpodobné, u U2 už moc ne (je tam jen 270k odpor, navíc výstupních 750V je řízeno U1). Každopádně až se k tomu zase dostanu, tak zkusím oboje.
Impulzní rušení zesilovače, ze sítě??
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče toho zdroje, tak u toho U4 se to zdá být pravděpodobné, u U2 už moc ne (je tam jen 270k odpor, navíc výstupních 750V je řízeno U1). Každopádně až se k tomu zase dostanu, tak zkusím oboje.
AmarokCZ píše:Navíc jak už jsem zmiňoval - rok to pracovalo bez problémů
tohle mi asi nějak uniklo . . .
nicméně ty zenerky ve zdroji bych zablokoval cca 5uF.
a jestli to před tím skutečně nedělalo, podíval bych se v zesilovači na malé elyty C5, C7, C8, C9, mohou mít zvětšené ESR, teda jestli to elyty jsou . . .
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Jaká je kmitočtová charakteristika tohohle zázraku ?
V každém případě by stálo za to zobrazit si, jak vypadá ten rušivý puls na výstupu (chytnout ho třeba paměťákem), nebo se aspoň v dostatečném časovém rozlišení podívat - předpokládám, že snad není problém si nasimulovat něco, čím se rušení vyvolá. Třeba to bude typický oscilační zákmit, vždy podobný, a shodný na všech výstupech.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Kmitočtová charakteristika je při malém výstupním napětí do cca 60kHz (-3dB), při plném výstupním napětí je charakteristika do necelých 10kHz.
Puls na výstupu = ostrá hrana a pak víceméně exponenciální pokles (tohle nevím na 100%, naměřil jsem toho už tolik, že si to přesně nepamatuji, takže až se k tomu ve čtvrtek dostanu, tak to ověřím).
Jinak když už jsme u toho skopu: když připojím zemnící kablík sondy osciloskopu (cca 15cm) na hrot sondy, tak mi skop taky chytá bordel (stejný tvar - ostrá hrana + exponenciální pokles) - to je normální?
Jak vypadá odezva zesilovače na obdélník ? Není tam nějaká nestabilita na hranách ?
Jinak si uvědom, že do zpětných vazeb prolézá smetí, které se na výstupní kabely nachytá, takže by v každém případě bylo vhodné mít na výstupu filtr, minimálně L-RC.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Odezva na obdélník byla po výměně polovodičů následující:
Pojem DF charakteristika slyším prvně, co je to zač?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče toho mini zákmitu, tak můžu zvýšit kapacitu kondíku ve vstupním filtru, ale to nic neřeší... ???
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Teď mě ale moc nenapadá jak stabilitu zvýšit. Možná dát paralelně ke zpětnovazebním odporům kapacitu v jednotkách pF... ale to zas budu mít co dělat, abych zesilovačem protlačil 20kHz.
Co se týče DF - napiš to po lopatě co hodit na vstup a co na výstup (případně jak vše měnit) ať si alespoň udělám představu o tom, jestli je to pro mě s tímhle zesilovačem vůbec realizovatelné...
AmarokCZ píše:Ten zákmit asi je projev nestability, nikdy nebyl problém, tak jsem to "vyřešil" omezením rychlosti na vstupu vstupním filtrem.
To je poněkud nepochopení problému. Pokud v té struktuře je nějaký problém, třeba že při určitém okamžitém výstupním napětí je nestabilní, tak to vstupní filtr nevyřeší.
AmarokCZ píše:Teď mě ale moc nenapadá jak stabilitu zvýšit. Možná dát paralelně ke zpětnovazebním odporům kapacitu v jednotkách pF... ale to zas budu mít co dělat, abych zesilovačem protlačil 20kHz.![]()
Takhle se to metodou pokusů asi moc nevylepší, navíc nastane to, že vf smetí nachytané výstupním káblem proletí přes ty ZV kapacity mnohem snadněji než dosud na vstup zesilovače.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
To není nepochopení ... schválně jsem napsal že jsem to "vyřešil", protože vím, že filtr nic neřeší - zkrátka nejdřív to musí být stabilní samo o sobě a filtrem to pak jen omezit.Sendyx píše:To je poněkud nepochopení problému.
Kapacitu paralelně k ZV odporům nemám v plánu ani zkoušet, to jsem jentak plácnul.
On ten zesilovač je nestabilní i v simulátoru (zákmity u obdélníku), je to dáno tím, že původně to bylo zapojení na zkoušku. Jenže to překvapivě fungovalo dobře ... no a znáš to - prostě jsem to tak nechal.
Pak se pár věcí změnilo (ať žijou prototypy!!
Pokud na zdrojích nenaměřím špičky, tak mám v záloze změnu, která byla v plánu už od začátku v případě, že by to kmitalo - zvětšení proudu vstupními J-FETy (aktuálně je ten proud strašně malý).