Impulzní rušení zesilovače, ze sítě??

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#61 Příspěvek od Sendyx »

V podobných případech je vhodné sjet THD při volume sweep a THD při frequency sweep pro několik úrovní, taky IMD - ono se obvykle nestabilita projeví nějakým vzestupem THD. Taky není marné zkusit při vol sweep měřit příkon vlastního konce, při zákmitech se to obvykle projeví změnou.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od jef111 »

Podle mě je to jasné jak facka. Do zpětné vazby prolézá rušení z výstupu a ve struktuře to pak díky nestabilitě a zdvihu na vysokých frekvencích (překmit na obdélníku) udělá příšernosti, které se projeví v akustickém pásmu. Na celkově špatné řešení ukazuje i to, že na malé amplitudě jde zesilovač poměrně vysoko, ale na plném výkonu do ubohých 10kHz - nedostatečná rychlost přeběhu. Takové pomalé zesilovače bývají náchylné na rušení, což jsme si tu potvrdili :-) Že se to dříve neobjevilo může být jen tím, že rušení nebylo. Pak je otázka zda je lepší hledat a odstraňovat zdroj rušení, nebo postavit takový zesilovač, který bude vůči rušení odolný. Já osobně volím to druhé. I když přiznávám, že zesilovač na tak vysoké napětí jsem nikdy nedělal a sranda to určitě není.

Nečetl jsem celou diskuzi, takže možná opakuju co tu už někdo napsal.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od AmarokCZ »

jef111: přeber si v hlavě, co je to elektrostatický akustický měnič a co to udělá v kombinaci s elektrostatickým zesilovačem (ten je vždy ve třídě A - alespoň jinak jsem to zatím neviděl) a pak znovu napiš, co si o tom myslíš - to, co jsi napsal výše je při nejmenším "nepřesné". :wink:
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
jef111
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od jef111 »

Pokud jsem napsal nějaký nesmysl tak mě prosím oprav, nejsem si toho vědom. Jistě že je elektrostat kapacitní zátěž, takže kromě rychlosti vlastního zesilovače taky potřebujeme dostatečný proud na nabíjení té kapacity. To měření obdélníkem co jsi sem vyvěsil je se zátěží nebo bez?
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od AmarokCZ »

No jde přece o to, že zesilovač ve třídě A pracující do kapacity bude mít vždy frekvenční charakteristiku závislou na velikosti výstupního napětí.
Já mám klidový proud cca 6mA, kapacita (zátěž) je necelých 200pF, takže maximální rychlost přeběhu je ~30V/us (teoreticky, ve skutečnosti je to něco přes 25V/us). Sinus 10kHz s efektivním napětím 400V má v místě průchodu nulou něco málo přes 30V/us, takže je to podle mě v pořádku.

Jinak ten obdélník je měřen se zátěží. Na zdroji se mi nepodařilo žádný bordel naměřit, takže jdu zkusit něco se samotným zesilovačem.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Andrea

#66 Příspěvek od Andrea »

Vysvětli mi jednu věc, jaktože to má tak nesymetrickou odezvu, když je to symetrický můstek?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od AmarokCZ »

Klidně ti to vysvětlím, ale musím vědět na co se ptáš ... :?
Jestli máš na mysli to, že ten obdélník má mini překmit jen na jedné hraně, tak je to tím, že je to obdélník měřený na jednom výstupu (myslím, že je to "neinvertující" vstup) oproti zemi.
Andrea

#68 Příspěvek od Andrea »

Ach tak, tím se to vysvětluje. Co omezit proud i těm dolním tranzistorům, aby to bylo víc symetrické? Třeba zvětšit ty odpory R5, R6.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od AmarokCZ »

R5 a R6 jsou prakticky na doraz, při 1K5 to už přestává fungovat.

Zkusil jsem (jak jsem psal dříve) změnit odpory 27k za 4K7 (v každém kanále dva - viz schema), ze zesilovače je dle očekávání stabilní šnek (viz příloha), ale problém stále stejný.
Přílohy
2kHz.jpg
2kHz, ~200Vš-š, bez zátěže (se zátěží je obdélní trochu kulatější)
(117.01 KiB) Staženo 59 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“