okótování schema v jpegu v malování
Moderátor: Moderátoři
okótování schema v jpegu v malování
Musí to být JPEG ???
Každou další manipulací se JPEG ještě víc ...ví. Co takhle PNG (používám IrfanView)?
V malování můžeš měnit rozměr toho okénka pro text, i když už jsi ho začal psát, dokud ho nepotvrdíš.
Asi bych si ty popisky připravil napřed někde vedle a pak z nich vyřezal ty jednotlivé znaky.
Můžu to schéma vidět?
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Přílohy
-
Ex silovka.JPG- (57.79 KiB) Staženo 291 x
Dokonce to zabere míň místa.
Pokud dostane JPEG zcela jednolitou bílou plochu, uloží ji celkem čistě, ovšem k zaokrohlení o pár bitů může dojít.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Při okótování používám Arial, velikost 8, tady by se dala použít i 6-ka (to se ale už trochu hůř čte), ale kvůli formátu (JPEG) se špatně přesunují znaky k součástkám (bílá není úplně bílá a po výběru se přesunuje celý "bílý" rámeček i se znakem), dá se to vyřešit odmazáním určíté části obrázku (třeba vpravo nahoře) - vybrat toho "bílého" co nejvíc a "výmazat výběr" - a potom přesouvat po schématu text psaný v této části.
Lze použít nějaký grafický editor (já s oblibou používám PaintShopPro), ve kterém lze dodat potřebné popisky i kóty. Před začátkem práce je vhodné provést takovou úpravu parametrů Jas, Kontrast, barevná hloubka, rozlišení apod., aby konverze do PNG proběhla bez přenosu rušivých artefaktů JPEGu v obraze.
Také lze použít např. Word a popisky a kóty udělat v něm. Hotový *.doc soubor pak uložit jako *.html a z uložené složky Něco_soubory pak vytáhnout výsledný obrázek. Jeho formát lze také volit v nastavení Wordu.
Pro úpravu hotových schemat stažených z internetu (opravy a dokreslení částí schemat) lze s úspěchem použít program ProfiCad. Na jeho pracovní plochu lze vložit zmíněný JPEG a pak ho upravovat překrýváním jinými součástkami a spoji, textem, čarami atd. nebo jen prázdnými ploškami. Výsledek se dá exportovat do PNG (vkládání obrázků neumožňuje Demo-verze). Tento postup jsem na Bastlírně použil již několikrát, hlavně tam, kde se mi nechtělo překreslovat celé schema.
- patrikvarga