Vzdálenost tlačítka od MCU
Moderátor: Moderátoři
- carcharias
Vzdálenost tlačítka od MCU
do jaké vzdálenosti připojení mohu prakticky počítat s tlačítkem připojeným k INPUT pinu MCU. Předpokládám že se bude připojený vodič chovat jako zdroj interferenci. Dejme tomu 30m tažených po domě i kolem silových kabelů ? Bude stačit interní PULLUP nebo bude třeba počítat s plnohodnotným PULLUP zapojením.
Jako kabel bude výhodnější klasický UTP, stíněný FTP(STP) nebo SYKFY ?
Mělo by se jednat o tlačítko v bytě ve 4 patře které bude kabelem vedeným v kabelovém kanále na chodbě až do přízemí ke zvonkům kde bude obsluhovat MCU-AVR
Dík
Dlhé káble (určite nad 1m) pripájam k MCU oddeľovacími obvodmi. Dávam prednosť takým káblom-vedeniam, ktoré majú nižšiu vlnovú impedanciu s dobrým tienením, alebo skrúcané (twisted) a s prípadnou ochranou varistorom a podobne.
Potom sa rozhodnem o zabezpečení prenosu informácie z toho tlačidla z pohľadu celého systému. Najjednoduchší spôsob je obmedzenie vyšších frekvencií napr. nad 0,5 Hz- čiže dolno-priepustný filter a to buď LC/RC, alebo programom v MCU.
Niekedy je potrebné vysoké zabezpečenie, s rýchlou odozvou. Potom sa použije aktívne-inteligentné tlačidlo so zabezpečeným protokolom.
- carcharias
Puvodne jsem chtel davat taky optocleny, ale neni to nijak kriticka aplikace a kabelu bylo malo takze mi na jednom dratu visi LED i tlacitko apod. Na nejakem foru psal typek ze mu to tak jede bez problemu leta tak jsem to risknul.
Ve firme bych si ale takovou prasarnu nedovolil, cokoliv nad 30cm jde pres optocleny, oddelene napajeni, ferity a podobma antiEMC omacka. U hodne dlouhych dratu (10m) se bordel dostane i pres optocleny. Napr. u IRC s tim byly dost problemy i navzdory 24V urovnich signalu.