Notebook Dell Latitude C840 už startuje normálně
Moderátor: Moderátoři
Notebook Dell Latitude C840 už startuje normálně
Tento notebook má už své roky, ale kvůli velmi kvalitnímu displeji s velkým rozlišením a poměrem stran 4:3 se ho nechci zbavit předčasně (přece jen dělám hodně s fotkami a věčné posouvání v zoomu na "nízké" obrazovce novějších počítadel nepříjemně zdržuje). A také na něm mám nějaké programy, které po několikeré aktualizaci Vista B. na novém počítadle přestaly chodit, přitom je potřebuji dál. Video ve vyšším rozlišení na něm nikdy pořádně nechodilo, ale to po něm ani nechci.
Potíž je v tom, že po stisknutí tlačítka ON rozsvítí LEDky POWER ON, CAPS LOCK a SCROLL LOCK, krátce problikne kontrolka HDD a po 3s se vše vypne. Bliká nebo svítí jen signalizace dobíjení.
Podle empiricky zjištěného jevu, že při rotačním pohybu v rovině základní desky stisknu tlačítko a notebook nastartuje nejpozději na třetí pokus, usuzuji, že jde o nějaké hlášení nadproudové ochrany.
Tak jsem vyměnil HDD za modernější (160GB, 0,58A) a na čas se to zlepšilo - dokonce někdy notebook startoval napoprvé i bez rotačního škubnutí. Po dvou třech měsících se ochota startovat vrátila do předchozího stavu.
Zkusil jsem dnes využít původní HDD - instaloval jsem na něj Linux. Naštěstí nepotřebuje tolik restartů, přesto jsem si docela zacvičil, restart končí totiž vždy tímto chybovým svícením LEDek a start se povede až tak na osmé až desáté škubnutí. S tím méně žravým HDD (s WXPP) na rozběh stačí škubnout maximálně čtyřikrát. Ale i to je dost, když WXPP vyžadují několikrát týdně restart kvůli aktualizacím...
Vyzkoušel jsem i vyměnit baterii, obě ale dokázaly počítač živit přes dvě a půl hodiny, takže mě ani nepřekvapilo, že na průběh startu žádný vliv jejich výměna neměla.
Proto se ptám: víte někdo, co to současné rozsvícení těch dvou "lockových" LEDek znamená, případně kde bych měl začít hledat příčinu?
Druhý problémek je se síťovým napáječem - musel jsem rozřezat konektor a pokrátit šňůru u starého, protože nový napáječ (oba P9, 90W, 20V/4,5A) počítač odmítá chvíli po nabootování s hláškou, že mu výkonově nestačí. Na to jsem ale odpověď našel, teď jde jen o to, kdo má stejný model DELLa, abych ten zdroj vyzkoušel jinde.
Takže pokud původní elyty částečně vyschly, zvedl se jejich ESR a poklesla filtrační schopnost = kontrola napájení zjišťuje větší zvlnění a reaguje na něj právě tou hláškou o nedostatečné dodávce energie, protože má pocit, jako by napáječ nestíhal... Co to znamená pro notes už asi dodávat nemusím, že?
Přesně stejný problém jsem zjišťoval na několika habadějích dalších mámoprken nejrůznějších značek a roků výroby - byť bez té hlášky o slabém napájení, ale se stejným problémem = odmítnutí nabootovat. Po výměnách elytů za třídu 105°C a kde to vyšlo rozměrově, i vyšší kapacitu i provozní napětí než origo se většina desek umravnila.
Pokud nebyla na vině další závada (odpadlý obvod chipsetu, sčudnuté nějaké další polovodiče, vada komunikace se sběrnicí nebo řadiče HDD anebo špatný/poškozený BIOS), po napojení na zaručeně funkční napájecí zdroj und HDD se systémem desky normálně naběhly a bootovaly.
A kutilmile - nelituju tě
rezis píše:Nechci kreslit čerta na zeď. Nadproudová ochrana to nebude. Spíš je někde student.
Otestuj ramky. Pusť kompletní test (měl by jít po přidržení Fn před startem....
Ramky jsou v pořádku, v jiných dvou noťasech otestované a bez problémů.
Navíc na stisknutí Fn před startem bych potřeboval třetí ruku - je daleko od vypínače a počítač musím držet obouruč, otočit jím doleva a v okamžiku, kdy zastavím, stisknout vypínač, jinak nenastartuje.
Po studentech jsem už šel několikrát, ale ty by dělaly potíže i za chodu, ať už při bušení do klábosnice nebo při přenášení bežícího noťasu - a s tím žádný problém nikdy nebyl, například včera běžel nepřetržitě 10 hodin, dnes při instalaci Linuxu napřed hodinu a, když se ho podařilo znovu nastartovat, čtyři hodiny.
Tak půjdu po elektrolytech.
Jen to rozebírání a skládání, to je zážitek...
rezis píše:Většina studentů se projevuje po startu kdy probíhá test. A výsledkem je nějaký kontrolní součet. Proto se nerozjede a zkouší to znovu.
Obávám se, že ani k žádnému testu nedojde. Na přívodu k HDD, konektoru FDD a USB se na asi 200ms objeví napájení 5V a zase zmizí. To už svítí k LEDce POWER ty dvě LEDky. Jinde jsem neměřil, ale tipuji, že podobně zůstává bez napájení většina obvodů na základní desce.
No nic, jak vyšetřím hodinu času, na den dva si k tomu sednu.
Já tím počítačem nekroutím, jen ho zvednu a otočím jím v prostoru.
Na poklep a kroucení do vrtule nereaguje - když jede, tak jede, když nechce nastartovat, nemá to vliv.
Teď mám doplňující otázku: můžu samotnou základní desku bez baterie, disků, displeje, jen s procesorem a paměťovým modulem připojit na napájení, abych si proměřil zvlnění na ellytech osciloskopem? Testovat je na ESR v zapojení si totiž netroufám a bezhlavě měnit všechny se mi nechce.
A velmi často jsem tím biografem vadný elektrolyt našel.
A kutilmile - nelituju tě
Naco disk? Bez disku sa to da vyskusat aj bez rozoberania notebooku. A displej ma odber este vacsi ako disk.
- elektroslaby
- Kontaktovat uživatele:
Hill píše:Jaký flex kabel? Jediný, kerý uvnitř je, vede k displeji.
Já tím počítačem nekroutím, jen ho zvednu a otočím jím v prostoru.
Na poklep a kroucení do vrtule nereaguje - když jede, tak jede, když nechce nastartovat, nemá to vliv.
Teď mám doplňující otázku: můžu samotnou základní desku bez baterie, disků, displeje, jen s procesorem a paměťovým modulem připojit na napájení, abych si proměřil zvlnění na ellytech osciloskopem? Testovat je na ESR v zapojení si totiž netroufám a bezhlavě měnit všechny se mi nechce.
A velmi často jsem tím biografem vadný elektrolyt našel.
Vadný BGA Chipset staci zahrat a poradne zamackout a nechat vychladnout a je to a uz to funguje.