Vzajomna indukcnost
Moderátor: Moderátoři
Vzajomna indukcnost
Potrebujem to zistit , viem ze k = 0 az 1 ale chcel by som to zistit presne
kvoli vypoctu vzajomnej indukcnosti 2 cievok:
M = k . Druha odmocnina(L1 . L2)
Ono by to slo spojit cievky seriovo , menit ich polohy a merat ich indukcnost , ale skor by som to chcel riesit vypoctom
Dakujem
jinx píše:Ono se to da resit vypoctem a imho se to odvozuje z toho vztahu ktery jsi zde napsal. Zalezi jak je mas zapojeny a jestli znas jejich indukcnost. Pri seriovem spojeni je bud souhlasne nebo nesouhlasne pusobeni jejich magnetickeho pole. Mas li seriove L1 a L2 a je-li M=0 pak L=L1+L2, neni li M=0 pak L=L1+L2+2M a je li civka zapojena "opacne" vuci zacatku a konci vinuti je L=L1+L2-2M (analogicky pro paralelni zapojeni) odvodis si soustavu rovnic a vypoctes. Tedy pokud mas pristup ke knize Elektronika 1 od Antonina Blahovce z nakladatelstvi Informatorium, mkrni na to, je to tam docela srozumitelne popsano. Sice u sebe zrovna nemam scanner ale v nejhorsim pripade bych to mohl do nejake doby oskenovat a poslat.
No tieto vztahy poznam , na zaklade tychto vztahov funguje cievkovy variometer. A ta hodnota k - koeficient vazby cievok , ako ju zistim ak poznam L1 a L2 hodnotu a chcem zistit M ? Ked sa ti bude dat , tak mi to odskenuj a posli na mail dik.