DVDpalírna nečte ani nepálí CD
Moderátor: Moderátoři
DVDpalírna nečte ani nepálí CD
Je velká blbost takhle opravovat opotřebené mechaniky, pokud se na nich něco vypálí, s velkou pravděpodobností ty záznamy budou mít dřív či později kupu chyb, při čtení zase hrozí mechanické poškození disku, pokud se zblázní některé servo.
Aby došlo k poškození média zblázněním serva, to by musela být regulace navržená naprosto šíleným způsobem, myslím že vystavovací magnetodynamický mechanismus ani takovou výchylku neumožní (cívečky by vyjely z pólových nástavců magnetu a už by prostě nebyla energie pro jejich další vysunutí), ale závěs je dost poddajný a při manipulaci s roztočenou mechanikou (klepnutí ve směru ohniska čočky) se fakt může okraj čočky dotknout povrchu média a způsobit soustřednou rýhu. Už se mi to stalo. Štourání šroubovákem za chodu nebo uvolnění média na vodicím trnu je další možnost.
Slušná mechanika před ejectováním (česky vysunutím) disku zbrzdí vřeteno, součástí slušné mechaniky bývá vertikální poklesnutí pohonu před vysunutím, takže event. nedobržděný disk se opře o vyvýšený okraj podávacího šuplíku na obvodu, kde nejsou žádná data a tak se spolehlivě zastaví. Zapnutí motorku pro vysouvání dřív než vřeteno stojí by mohla udělat jen neslušná mechanika... ale věřím tomu, svět je plný idiocie.
PCmane, trimrem se nic neostří, jen se mění proud tekoucí laserovou diodou. Ostření si provádí servosmyčka průběžně po celou dobu čtení polohováním čočky pomocí elektromagnetu a do toho uživatel nijak zasáhnout nemůže (naštěstí).
Rozletnuvší se disk jsem na vlastní kůži nezažil, jen jsem 3x viděl následek. Kolega, kterému se rozletěl disk v DVD mechanice při přehrávání, říkal, že to bylo asi jako na střelnici při střelbě z devítky a že si málem musel vyměnit spoďáry. Mechanika byla napadrť a všude kousky CD, dokonce hrst kousků asi 5x5mm prý byla dost daleko od PC.