Neznámý zdroj 5V/30A, 5V/2A,12V/4A,15V/1A a 18V/1,5A
Moderátor: Moderátoři
Jedná se prakticky o svářecí invertor (s napěťovou regulací navíc) a vypadá možná jednoduše na papíře ale oživení není jednoduché a vývoj taky ne.
Takových hlučných prskanců při tom zažiješ ještě spoustu a taky tě to trochu pokope.
Pro začátek to prostě není dobrá cesta. Zničíš spoustu materiálu. Máš aspoň osciloskop? Bez něj to nepůjde.
Jednodušší schéma takového zdroje neexistuje. Leda klasické trafo a 2 nebo 4 diody. Což by ti na pohon medometu asi stačilo.
sadamish píše:Když si stavím zdroj, nebudu si dělat nějaký malý o výkonu 100W.
...
Jinak asi nebudu stavět tak výkonný, mám trafo s průřezem stř. sloupku 3,5cm2.
Vojta7 píše:=12,25 VA...
Pokud je to železo a na frekvenci 50Hz, pak možná, na desítkách kHz a s feritovým jádrem to ale klidně přenese několik stovek W...
A kutilmile - nelituju tě
Tady to jeden udělal a slepil 4 kusy:
http://ludens.cl/Electron/PS40/PS40.html
Z toho tvého československého zdroje by se dala s úspěchem použít bedna a možná některé chladiče. Snad ještě některé elyty, nebýt toho, že jsi z nich udělal zábavnou pyrotechniku.
Ostatní součástky budou zastaralé s mizernými parametry (pomalé a na malé napětí) v porovnání s dnešními výrobky. A jestli jádro není z hmoty H21(což asi není) tak i jádro je ti k ničemu.
Tu si stiahni katalóg feritov fonox z Pramet Šumperk. Ten katalóg je určite z pozdnejšej doby ako tie jadrá zo zdroja. V tom čase sa už E jadrá nerobili z H12.
Niektorý parameter by sa dal odmerať. Napr. "Resistivity" 1 Ohmmeter versus 3 Ohmmeter, alebo "Curie temperature" 160°C versus 200°C pre H12 versus H21.
Jeden stratí magnetické vlastnosti pri 160°C, ten lepší(H21) s takou teplotou ešte nemá problém. Ku takej teplote sa pri takom výkone o akom uvažuješ vo vnútri masívnejšieho jadra ľahko priblížiš
Výkonovou část jsem chtěl zapojit tak jak je vedle výpočtů.
Výpočty za mě provedl internet, teda alespoň myslím.
- Přílohy
-
kalkul.jpg- calc
- (129.66 KiB) Staženo 99 x
To trafo bude musieť mať okrem pomeru N1/N2 de facto aj počty závitov s čím súvisí sýtenie, správnu indukčnosť-aby sa jadro nepresycovalo. To platí aj o indukčnosti L.
Ak sa tieto a mnohé ďalšie parametre neurčia dobre životnosť zdroja sa môže počítať na 10...20...40 mikrosekúnd.