Zásuvky ve venkovním prostředí

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Habesan »

stasek píše:Zřejmě jsou připojeny na světelný okruh.

A nebo jsou vedeny přes relé, které je ovládáno napětím pro venkovní osvětlení.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
miroslavkovar

#17 Příspěvek od miroslavkovar »

O povinnosti instalovat proudový chránič pro zásuvky venku bylo napsáno vše a jasně. Jen k tomu "vypínání", či připojení ke světelnému okruhu je třeba doplnit. Světelné okruhy jsou chráněny jističem 10 A, protože běžné vypínače jsou určeny pro jmenovitý proud 10 A. Zásuvkové okruhy bývají většinou jištěny 16 A, protože i zásuvky jsou určeny na max. proud 16 A. Tudíž je třeba mít na paměti, že pokud budu vypínat venkovní zásuvky "běžným" (raději dvoupólovým vypínačem), musím tento okruh jistit pouze 10 A jističem. Pro připojení venkovních zásuvek k okruhu, který je jištěn 16 A jističem musím použít i vypínač s jmenovitým proudem 16 A.
_luky_

#18 Příspěvek od _luky_ »

Vznesu podobný dotaz - (elektroinženýr, leč slaboproudař)
Nová instalace v koupelně versus stará pračka. Chránič 30mA vyletí. Prozatím jsem to vyřešil zapojením pračky mimo chránič, protože je umístěna na chodbě před koupelnou. Je to na chalupě, která je využívaná jen pár měsíců v roce. Pračka je tedy "posunuta" z bytu.
Hlodá ve mě tedy otázka - může to být porušenou izolací pračky nebo to tak bude už z výroby? (stáří cca 10let) Že bych to při příští návštěvě vrátil do původního stavu a doporučil výměnu pračky.
Pračka vyhazuje hned po zapnutí, tedy při sepnutí programátoru a otevření ventilu.
Neměl jsem čas. Příště bych zkusil změřit, kolik tam vlastně přesně teče.
Vím, že některé pračky tento problém měly od výroby, proto se ptám. (It's not a bug, it's a feature!)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vezmi ohmmetr a ampérmetr a změř to. Může to být jen zbytečně velký odrušovací kondík proti PE.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Eleman

#20 Příspěvek od Eleman »

Možná svod topného tělesa na kostru. Nebo svod v elektroventilu napouštění, ale to je málo pravděpodobný.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když jsme u těch svodů topných těles, může to být "cestička" na kostru přímo u fastonu. Když mě u bojleru teklo těleso a vyráželo to fíčko, přehodil jsem fázi a nulu a byl klid, než jsem koupil nové. :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
vasekpetr1

#22 Příspěvek od vasekpetr1 »

Máti má na chatě venku postavenou starou WéeMku, nechtěla vypouštět a chránič chodil ven - když jsem ji otočil vzhůru kolečky, tak ta izolace na kabeláži už příliš optimisticky nevypadala. To stání v zimě venku dělá své - guma místy vydrolená. Motorek čerpadla jsem rozhýbal a na kabely šla raichema, tak zatím funguje.
_luky_

#23 Příspěvek od _luky_ »

ZdenekHQ píše:Vezmi ohmmetr a ampérmetr a změř to. Může to být jen zbytečně velký odrušovací kondík proti PE.

Je to tak. Proud max 1 mA. Tedy s klidným svědomím jsem nechal zapojené bez chrániče.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jirka »

Přidám se s dotazem, když se tu mluví o propojeném světelném a zásuvkovém okruhu.

Jak se připojuje tohle? Je tam vidět jen jedna průchodka, to se do toho vedou vodiče k vypínači a závce v jednom kabelu?

Obrázek
TAKJAN

#25 Příspěvek od TAKJAN »

Běžně je to vypínaná zásuvka nebo světlo napojené (a vypínané) od zásuvky..
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“