PIC: začiatok programu v C
Moderátor: Moderátoři
PIC: začiatok programu v C
ktorý po napaleny do procesora, by mal všetky porty B v 1?
Diky.
Já jsem se v tomto předmětu naučil základy s PIC18F252 a programování v C v MPLABu.
Kód: Vybrat vše
PORTBbits.RB0=1;Pak bylo důležitý mít dobře nastavený projekt přes "Project wizard". Konkrétně "Microchip C18 toolsuite", a compiler "MPLAB C18 compiler (mcc18.exe)". To bylo konkrétně pro tu 18kovou řadu uP.
GeorgeB píše:Pokud vím, tak jednotlivé bity na portu se nastavovali takto:Kód: Vybrat vše
PORTBbits.RB0=1;
Pak bylo důležitý mít dobře nastavený projekt přes "Project wizard". Konkrétně "Microchip C18 toolsuite", a compiler "MPLAB C18 compiler (mcc18.exe)". To bylo konkrétně pro tu 18kovou řadu uP.
Tohle je ale 16F řada, používá Hitech-C pro nižší rodiny, zápis bitu má správně.
pickar píše:a ešte jedna vec, treba vždy na začiatku napisať #include <p16f628a.inc> ? alebo <p16f628a.h> ? mne to ani v jednom pripade nezoberie a stale vypiše chybu
Zápis #include <htc.h> je náhradou za hlavičkový soubor daného procesoru - sám si jej podle nastavení projektu nahradí.
Je správně nastavený projekt ?
Pokud proběhl úspěšně překlad : Co pojistky procesoru ? Neběží z ext. zdroje hodin, který není připojen ?
"Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." K.Čapek
tiež sa mi zdá že či je nejak správne ukončný program v MCU lebo dva riadky programu sa mi nezdajú... skúšal som nakoniec dávať while(1); ale ta žiadna zmena.
Inak, nevie niekto kde by som mohol zohnať ten proteus simulačny program kde by som si nakreslis schemu a potom to podľa programu simuluje?
Dik
Nejjednodušeji - v debugger vybrat MPSIM, ve view "watch" - ve watchi nastavit to, co mě zajímá (průběžně zobrazuje hodnoty ve vybraných registrech) a odkrokovat si program.
EDIT: hele - nikdo z nás nemá na stole křišťálovou kouli - co takhle sem pověsit celý program, ať je hned jasné, kde je problém ?
ale diky, zavesiť cely kod? ved ten kod som tu zavesil je v tretom prispevku
ale už je to všetko ok, už som zistil aj ako sa nastavuje procak, a vlatne to som aj potreboval zistiť, takže už mam veci poriešene , ostava len zohnať PIC18F2550 do PICKIT2 a možem začať programovať.
dik