palivové čerpadlo VW Golf III

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

palivové čerpadlo VW Golf III

#1 Příspěvek od sr71 »

U auta, které jezdí převážně na plyn, se najednou vyskytla závada, že nenastartuje (ani nejede) na benzín.
Prověřoval jsem tedy palivové čerpadlo, které se točí, ale po odpojení hadičky ze vstřikovací hlavy palivo z ní neteče. Měl jsem podezření na palivový filtr, ale po odpojení hadiček přímo na čerpadle jsem zjistil, že čerpadlo po zapnutí zapalování čerpá, ale palivo vytéká ven z druhé tedy zpětné trubičky (na čerpadle je to označené šipkami). To mě dost zmátlo a neumím si to vysvětlit. Setkali jste se někdo s něčím podobným? Co je to vůbec za druh motoru, který se v čerpadlech používá - je totiž celý i s napájecími svorkami ponořen v palivu
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec. Čerpadla, co mi prošly rukama používají, a teď se podrž klasický komutátorový motorek. Tento celý motorek je ponořen v benzínu. Čerpadlo je většinou nějaká obdoba lamelového čerpacího systému
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

naprvní pohled mě to přijde dost nebezpečný s tím komutátorovým motorem, dokáže někdo vysvětli jak je zajištěno, aby se výpary nevznítily?
TAKJAN

#4 Příspěvek od TAKJAN »

Dokonce se tím benzínem chladí. Když jsem ho poprvé rozdělal, byl jsem trochu překvapen..
helios

#5 Příspěvek od helios »

sr71:
čerpadlo je celé ponorené v benzíne, takže bez vzduchu nemá možnosť benzín vybuchnúť aj keby chcel. :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

helios- to mě docela zaujmulo- jak je to udělané, aby se nikdy nestalo to, že někdo třeba prorazí nádrž a zmizí veškeré palivo. Nebo třeba takový nenechavec s akuvrtačkou?
Jsem netušil, že jsou v autě takové libůstky :(
helios

#7 Příspěvek od helios »

Asi by to chcelo na nejakom starom vymontovanom čerpadle vyskúšať, ale jeden môj známy mi tvrdil, že to iskrenie pri tých 12-tich voltoch ten benzín nie je schopné zapáliť, vraj je to príliš malé napätie. Kto to vyskúša? :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Blbost - mnohokrát jsem zapaloval benzínový kahan "škrtáním" o sebe dvou vývodů sekundáru trafa 12V/cca 50VA - benzín nasátý do obyčejného bavlněného knotu od toho chytá naprosto spolehlivě. Spíš jde o to, že v uzavřené nádrži není toho vzduchu dost na to, aby vznikla vznětlivá směs...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

Motor čerpadla má jakoby dvojitý plášť ve kterém je palivo (i když nejsem přesvědčený o tom, že bude za každé situace zcela zaplněn) , ale např. fastony na motoru jsou bez jakéhokoli krytí v prostoru nádrže (pokud je málo paliva jsou na suchu, pokud hodně jsou ponořeny), stejně tak celý neizolovaný mechanismus palivoměru je podobným způsobem umístěn v volně nádrži.
Hlavně by mě ale teď zajímalo to co jsem psal na začátku, jak je možné že čerpadlo při odojených hadicích čerpá, ale má výtlak na druhém vývodu než by mělo? Je možná taková závada čerpadla vzhledem k jeho mechanické konstrukci (napadla mě porucha nějakých zpětných ventilů uvnitř)?
p32

#10 Příspěvek od p32 »

V uzavřené nádrži je stejně vzduchu, kolik je ho doplněno za chybějící benzín. Pokud by se ti ta trubka se vzduchem do nádrže ucpala, tak tam vznikne podtlak a to čerpadlo nestíhá dodávat benzín a nepojedeš (na benzín). Musel bys vždycky pootevřit víko na dojetí.
Čerpadla jsou různá, ale výsledek je ten, že benzín prostě leze přes něj a tam není možnost k zápalu, protože tam není vzduch, ale jen benzín a pokud došel benzín a je tam vzduch, tak zase nemá co hořet.
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

a co benzinové výpary? přikládám fotku pro představu
Přílohy
erpadlo.jpg
(112.54 KiB) Staženo 185 x
pepik9

#12 Příspěvek od pepik9 »

Benzínové páry stejně jako vetšina jiných hořlavin vybuchují jen v určitém rozsahu poměru s kyslíkem. A toho kyslíku je tam zkrátka málo. http://www.youtube.com/watch?v=O_LQj8z9pFA
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenda_KL »

Ve víčku jsou ještě nějaké ventily, které jsem měl vadné.
Zpětná klapka je i nějaká v samotném motorku.
Motorek nejde rozebrat, jen v soustruhu.
Kompletní čerpadlo jsme sehnali nové ale na fábii, po pár úpravách chodilo, jen plovák má jiné parametry.
Po tom co jsem motor rozpíchl tak následovalo konstatování, že už nikdy auto na benzín.
sr71

#14 Příspěvek od sr71 »

Jenda_KL píše:Po tom co jsem motor rozpíchl tak následovalo konstatování, že už nikdy auto na benzín.

z jakého důvodu?
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Jenda_KL »

vrtulka, labyrinty a první futro dole, zkrze prostor mezi rotorem a statorem tlačí benzín vzhůru. Vinutí rotoru je sice vylité plastem až ke komutátoru a kartáčům - ty se normálně koupou v protékajícím benzínu i s odrušovacím kondíkem. Následuje druhé futro, zpětný ventil a výusť.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“