Vysavač ETA6450 (Proximo) zapojení regulace výkonu
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Tohle mi vyšlo po dokreslení hodnot do slepého schématu, co jsem měl doma - jen doufám, že ten MAC97 není přepólovaný + mi nejde do hlavy napětí na elektrolytu (16V) - u mně se při pokusech drželo napětí na hodnotách okolo 100V a níž se mu nechtělo - asi jsem se někde sekl
Zkusím to zítra dát dohormady a uvidím - vypadá to slibně.
- Přílohy
-
142940010.GIF- (6.68 KiB) Staženo 910 x
- Artaban001
Mimochodem - softstarty s gretzem se používají pořád, i když třeba teď u Ety raději číňani použijí nějaký jednoduchý procesor (něco od Sonixu a tak), který má tak dodrbaný reset a program, že vysavač i tak vyhazuje jističe
Edit: trochu se to pomíchalo - mělo to být popořadě od nejjednodušího
- Přílohy
-
EE300.GIF- Jednoduchý softstart s můstkem
- (3.79 KiB) Staženo 306 x
-
0067A.GIF- S můstkem + tranzistorem
- (3.95 KiB) Staženo 313 x
-
VC-T4501S.GIF- Vícestupňový náběh, bez regulace
- (4.64 KiB) Staženo 370 x
-
VC-H5003EMC-3.GIF- S pomalým náběhem + klopnými obvody (orloj)
- (9.6 KiB) Staženo 508 x
-
240640001.GIF- Softstart ještě bez můstku - Eta 2406
- (3.94 KiB) Staženo 319 x
Jednoduše - ve výsledku to softstart nedělalo, akorát se to rozjelo až po přenastavení trimru na minimální možnou hodnotu (aby se dokompenzoval ten 220K odpor paralelně k MAC97), a do motoru se dostávalo maximálně tak 160V~ (na osciloskopu bylo vidět, že to propustilo tak 60% periody sinusovky) a na tom elektrolytu bylo pořád tak cca 22V a pomalu se hřál (raději jsem to častěji vypínal) - prostě pořád stav, jako by měl být jen cca 1-3 vteřiny po sepnutí. Zkusím na tom ještě trochu zapracovat
Jenom je otázka, jestli se ten kondenzátor nezahříval z jiného důvodu - po vypnutí jsem ho vybíjel šroubovákem (zůstaval nabitý a já tak testoval (ne)funkci softstartu) a i tak se mohl trochu zahřát.
Takže zítra, až bude čas, tak to zase zkusím
Dnes sem u našich ve spěchu jen vyloupnul regl, že se na něj podívám později (původně sem zapájel jen studeňák na X2 kondu v zastavěném stavu a nic).
Je to v ETA Astro 1600W. Rozdělat ty zacvakany plasty je ale celkem babračka, když není jasné kde co drží. No jeden zácvak na čudlíku povolil, i když už sem věděl jak vycvaknout. Snad to ABS půjde nalepat acetonem s toulenem
Tak tady máte tu kýženou fotku reglu 1429. Jen ten BTB není moc poznat
Prý při zapnutí zahulil a vyrazil jistič. Motor po připojení na síť vypadá, že přežil a nebyla to jeho vina. Že by mu tak chyběl ten kond na vstupu proti rušení? Že by měl sebrat sem tam i nějakou špičku?
- Přílohy
-
regl II.jpg- (30.12 KiB) Staženo 191 x
-
regl I.jpg- (25.84 KiB) Staženo 192 x
- tatramacek
Spolužačka mne prosí o opravu Proxima, ložisko u turbíny KO. Koupil sem 2x 608 2RS C3 skrz otáčky motoru po rozdělání sem nevěřil vlastním očím - malý rotůrek a pomalu 2kW ?
Ohryzku, existuje nějaká méně výkonná varianta motoru ? Na nadeta.cz je na proximo 0450 motor 1200W, nějaký universal. Ložiska výměním, motor se dá dohromady, ale už uhlíky dosluhují. Maji cca centimetr, dle zbarveni komutátoru je komutace ještě ok. Děkuji za informace.