Jakou vložku do gramšasi bez předzesilovače
Moderátor: Moderátoři
Jakou vložku do gramšasi bez předzesilovače
Takže je víc, než pravděpodobné, že vestavěný předzesilovač realizuje korekci podle RIAA charakteristiky a máš vystaráno.
Dej tam Ortofona OMB5 nebo OMB5E, nebo třeba Audiotechnicu AT91, třeba i nějakou Shurku...
- wishmasterX
http://web.quick.cz/ella.praha/gramo.htm
ich komplet web:
http://web.quick.cz/ella.praha/
Na krystalové vložky se k nim dodával plechový držák s rybinou, ten, pokud ve skořepině je, se ale vyhodí. Půlpalcové uchycení je standart u všech výše uvedených přenosek.
Vždyť ve skořepině raménka přece ty dvě díry máš, nebo ne?
Mimochodem - u šasi řady NC420 a výše se s krystalovou přenoskou natož s uchycením na rybinu nebo sáňky nepočítalo vůbec. Sám bych to pokládal za barbarství, i když nelze našim vývojářům i vývojářům z NDR upřít, že jejich krystalové přenosky patřily k tomu nejlepšímu, co v této levné kategorii ve světě vzniklo. Vždyť česká VK stála kolem 46Kčs, německá asi 85Kčs. Srovnej s dnešními cenami - krystalové přenosky jsou obvykle dražší, než vyšší střední třída přenosek MM, které za posledních 20 let snad ani nepodražily.
samozřejmě že uvažuji o nějakých úpravách.Mám známého v kamenictví tak by mi mohl vyřezat základnu z leštěné žuly a talíř bych udělal z nějakého plexi 10-20 mm vše podle možností
Je to výsledek nějakého výzkumu, v laboratoři optimalizovaný na co nejlepší parametry.
Jak vidíš, tyto gramce mají na skořepině šroubky. To je to půlpalcové (12,7mm) uchycení.
Než budeš experimentovat s hmotným talířem, ověř si jestli tu zátěž vydrží axiální ložisko.
Občas mám taky nutkání pustit se do rekonstrukce gramce NC300, protože ten hučící synchronní motorek se Tesle teda ani trochu nepovedl...
- wishmasterX
Samozřejmě na zvuku se obrovskou mírou podílí stav gramofonu a jeho seřízení, ale kupovat Ortofon za 500,- považuju za kravinu, teda pokud si chceš přehrávat něco víc kormě koled na vánoce a Helenky Vondráčkové
Jak jsi Hille říkal o dobrodiní stínění plechovým talířem, setkal jsem se s takovým zvláštním nepříjemným zdrojem rušení, které by se dalo nazvat jako "šumivý brum". Souhlasně s otáčení talíře v pauzách, při zastavení rukou nebo při sundání přestane. Vysvětluju si to jako kolísající vodivé spojení ukostřeného ložiska přes trn až na talíř.