AUDIO VHS-analogová kvalita?
Moderátor: Moderátoři
AUDIO VHS-analogová kvalita?
Zatím jsem nepoužíval jiný zdroj signálu než CD, s vinylem nemám zatím zkušenosti. Ale-kamarád mi přehrál pár desek ze 70.let (ABBA, ELO i náš Olympic-vše bylo v tehdejších studiích nahrávané analogovou technikou) na VHS kazetu. Propojili jsme výstup z RIAA předzesilovače do čelních vstupů videa JVC 9500, které umožňuje v menu ručně regulovat nahrávací úroveň signálu v šikmých stopách. Použili jsme vlastně analogový záznam s frekvenční modulací. Takto nahraným signálem jsem pak zkusil budit své elektronkové zesilovače.
A hlavně při poslechu na sluchátka jsem nevěřil vlastním uším. Takový měkký, přirozeně barevný zvuk jsem snad z CD neslyšel nikdy. Kvalita v dnešní době snad nedostupná! To se pořád mluví o "digitální kvalitě", opak byl úplnou pravdou. O "kvalitě" modulace dnešních soukromých rádií (MP3 jako zdroj signálu je u nich zcela normální) tady radši pomlčím, dočkali byste se velmi nepěkných výrazů.
Mám doma několik VHS rekordérů, a po téhle zkušenosti uvažuju zařadit jedno video, buď SONY SLV810 nebo Panasonic (nebudu trápit JVC S-VHSku na audio) jako špičkový analogový audiorekordér. A docela bych uvítal formát AUDIO-VHS jako regulérní nosič, vedle CD. I když toho se asi nedočkáme nikdy.
Máte s tímto někdo nějakou zkušenost?
svého času jsem také používal záznam audia na VHS na video Mitsubishi, má také ruční regulaci vstupu a záznam byl perfektní. Jenom ta blbá manipulace s kazetami. Dnes používám na záznam PC a vypaluji na CD.
Jinak můj názor na elektronkové zesilovače je, že o HiFi kvalitě nemůže být řeč, jejich zkreslení se možná někomu líbí, věrná reprodukce u nich ale není.
Jindra
re
Ale máš pravdu, používal jsem to s Philím 63SB7, předtím s jakýmsi Fisherem (ten měl tuším HA11703 jako kompresor/expander), takový Telerent N9006T neměl regulaci záznamové úrovně, ale podle indikátorů úroveň +10dB nepůsobila v záznamu rušivě... jo, byl to dobrý analogový záznam.
Pro dlouhý primární záznam je to vynikající. Pro celodenní zvukovou kulisu ve slušné kvalitě taky,obvlášť v případě 300 min kazet a režimu LP.
Naopak třeba vyhledání skladby v dvousté dvacáté minutě je to zoufalé.
Jestli zvuk pak pustím do lampového nebo jiného zesilovače, je už jiný problém a jiné téma.
Nevýhoda je trochu v kompatibilitě mezi výrobci: komprimace sice byla 2:1 jako u Panasoniků nebo Orionů (co 2dB v reálu, to jeden na pásku a naopak a fungovalo to někde od -40dB, takže teoreticky 80dB odstupu), ale trochu jiné časové konstanty. Na novějším stroji to štěkalo, takže archivní záznam nepoužitelný, leda si hrát s kapacitami v řízení zesílení expandéru. A to by mi mohlo...
Radši jsem si postavil nová střeva do kazeťáku a hýčkám si dva cívkáče, z toho taky jeden vlastní konstrukce. Všechny už ale používám jen jako přehrávače, abych se nemusel vyměňovat s přepínači.