videorekordér problém s TXT (pro znalce videosystémů)

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

videorekordér problém s TXT (pro znalce videosystémů)

#1 Příspěvek od radioelectrum »

Mám videorekordér BETA Sony SL C44PS. Něco na něm nahraji. (jedno jestli přes video vstup nebo tuner)

Pokud tuto nahrávku přehrávám tak je vše v pořádku, při přehrávání na videu SANYO VTC M10 taky, ale pokud přehrávám na videu Sony SL T25ME tak přes obraz jdou takové rušící pruhy. Nejsou to ale droupouty !

Zjistil jsem že to dělá teletext, pokud nahrávám z něčeho kde v tom videosignálu není TXT informace tak je vše v pořádku.

Které video je vadné ?

Ještě pro úplnpst uvádím že to Sony SL T25ME je mono, to SL C44PS je sice stereo, ale není to HiFi co má navíc rotační hlavu stereo.

kratičké video jsem dal sem: http://balekvaclav.sweb.cz/betamax.mpg
Přílohy
5889.jpg
(143.09 KiB) Staženo 125 x
kasa

#2 Příspěvek od kasa »

Co to dělá, když se dá pauza a zrychlená reprodukce?
Jak hrají záznamy pořízené na SL T25ME na SL T25ME a jak na jiných přístrojích?
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Předpokládám, že to sleduješ na CRT televizi.
A chyba nemusí být nutně ve videu, hledal bych ji napřed v úrovňovém nepřizpůsobení mezi videem a TVP (nebo vstupem jiného zařízení).
Zřejmě chybně nastavená úroveň zatemnění, časově nepřesná synchronizace (například příliš velká amplituda videosignálu na vstupu TVP, deformující synchronizační směs) nebo příliš zdůrazněné kmitočty horního konce kanálu (amplituda dat teletextu přesahuje přes úroveň zatemnění) - zkus to ještě s jinou televizí, jak ta na to bude reagovat. Teletext se vysílal (a tedy i nahrával) v době snímkového zatemňovacího impulsu. Tedy v této době musí být zobrazení zatemněné.
Na ten nadměrně zdůrazněný horní konec TV kanálu nebo příliš silný videosignál bych to u toho jednoho kusu viděl, když tím ostatní videa netrpí.
Zkus mu paralelně k videovýstupu připojit odpor 82 až 150 ohmů.
Protože na CRT nelze dosáhnout nekonečné rychlosti návratu elektronového svazku od dolního okraje obrazovky k hornímu, "kreslí" paprsek po stínítku cestou ještě až 2x9 šikmých linek. Protože tyto řádky nesou informaci teletextu, asi se ti tam ty jedničky a nuly hemží.
radioelectrum

#4 Příspěvek od radioelectrum »

Takže asi začnu tím že tato vada se oběvuje pouze při přehrávání nahrávky na SL T25ME nahrané na SL C44PS. Při jiné kombinaci videí se to neprojeví.

Při rychloposuvu s obrazem se toto rušení stratí, oběví se pár desetin poté co se z rychloposuvu přejde na play.

Skoušel jsem odpor 100R, sice jsem nepochopil jak to bylo myšleno tak jsem skoušel ho jak na videovstup při nahrávání tak i na videovýstup při přehrávání,
a změna žádná. (je viditelné snížení kontrastu obrazu).

ještě bych podotkl že jsem to zkoušel na 3 TV a stejně se to chová i s TV tunerem v počítači (z čehož pochází ta nahrávka) , takže TV to asi nebude.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

A co s tím udělá tracking?
kasa

#6 Příspěvek od kasa »

Mohlo by to být tím, že C44PS nahrává vyšší kmitočty tak dobře, že nahraná TXT data (v zatemňovacím vertikálním intervalu) spletou synchroseparátor v T25ME a přepínač hlav začne zakmitávat (bílé čáry s černými tečkami na konci). To potvrzuje, že při rychloposuvech a pauze se závada ztratí, protože se vkládá umělý V-sync. Pěkná chuťovka, ale profík by si s takovou opravou měl umět poradit.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “