Jak spravit přeseknutý kabel?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jirka2332

Jak spravit přeseknutý kabel?

#1 Příspěvek od Jirka2332 »

Zdravím, přesekl jsem sekačkou kabel (se 4 dráty uvnitř), který má na konci takové hrušky: http://elektrika.cz/obrazek/broupyt1.jpg

Napětí sítě je 400 voltů; spojení dvou kusů kabelu musí být vodotěsné (kabel je celoročně venku).

Nevíte, jak to napojit?
Děkuji.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

napojení je v celku jednoduché,
ale izolace a zavulkanizování pro celoroční provoz venku už moc né . . .

ideální řešení, je vyměnit ho celý nový !
A ty "hrušky" radši ani nepoužívat !
Chtělo by to použít vidlici a zásuvku podle dnešních předpisů . . .
frpr666

#3 Příspěvek od frpr666 »

Pro domácí použití spravíte kabel takto:
1/ ustřihnout, navléci smršť. bužírku, odizolovat, nastříhat jednotlivé vodiče tak, aby spoje nebyly ve stejném místě, ale s "přesahem"
2/ navléci smršť. bužírky na jednotlivé vodiče, zapájet vodiče (pro větší penvost můžete obtočit spoj před cínováním tenkým Cu drátkem)
zasmrštit bužírky.
3/ namazat gumovým lepidlem, podélně přidat vlákna z nastříhaného ryb. vlasce, namazat lepidlem, zasmrštit bužírku.

Takhle mě opravený kabel 230V k sekačce funguje už cca. dva roky.
Externě, pro nikoho, ale tak kabel nespravujte, z bezpečnostních důvodů kupte kabel nový.
cabernet

#4 Příspěvek od cabernet »

Som tiez za vymenu noveho, hlavne ked sa jedna o pohyblivy kabel.
weed_smoker

#5 Příspěvek od weed_smoker »

Opravu kabelu dělám podobně jako frpr666,akorát vrchní bužírku dávám tu s lepidlem(na koncích jsou po zavaření takový "soply" jako z tavný pistole).
Jediná nectnost je,že kabel v místě zavaření bužírkou ztvrdne a nejde pořádně smotat na buben.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

taky pro sebe požívám tu tzv. smršťovačku s lepiledm . Je k....y drahá , ale funguje . Tedy nwm , jak se bude chovat na gumovék kabelu , který je myslím na fotce . smršťovačka bez lepidla je na vrchní "přebal" spoje nevhodná , prostě netěsní .
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

To jsou zase rady typu harakiri :wand:
Jirka2332, jsou tam nejmíň 4 věci špatně:
1) 4 žilový 3f prodlužovák pro spotřebiče tř. I je špatně, je potřebný samostatný N a PE vodič (modrý a žlutozelený)
2) spojování pohyblivého přívodu jinde než v krabici je špatně, vyrábějí se sice kabelové spojky se šroubovacími svorkami, ale pro pevně uložené vodiče a odlehčené od tahu. Spojovat něco na silovém pohyblivém přívodu nějakým pájením a smršťovačkou je prasečina.
3) Nechat válet pohyblivý přívod na zemi, kde se jezdí sekačkou a hrozí mechanické poškození, je špatně, koleduješ si o úraz
4) Celoroční používání pohyblivého přívodu vystaveného povětrnostni je špatně, i když je kabel dejme tomu těžká guma, tak vlivem UV, mrznoucí vody atd. zestárne, rozpadá se, pórovatí a vlhkost zničí izolační stav i mechanickou pevnost.
Ti kdo radí překopat vedení na koncovky a kabely podle současných norem ti radí jediné zodpovědné řešení, ostatní je tak neprofesionální, i když tohle je spíš hobby fórum, že to je spíš nabádání k zabití...
přečti si tohle a hlavně ty tři příklady, kdy se do elektřiny **** diletant:
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php ... ment=26030
Jirka2332

#8 Příspěvek od Jirka2332 »

Jsem mile překvapen. 8-) Po tristní zkušenosti se zakomplexovaným moderátorem z fóra diskuse.elektrika.cz (který můj příspěvek nevpustil do éteru a přidal do něj 10 smajlíků narážejících hlavou do zdi), jsem nedoufal, že mi někdo (jako naprostému laikovi) odpoví, avšak jsem příjemně překvapen. Vřelé díky za odpovědi. :)
badoch
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od badoch »

hele, kup si alespoň (dnes krásně oranžový husí krk), lépe origo červený do země, spojto tak jak to bylo popsáno a pokud je to možné tak to celé nebo kde to půjde zaryj-zaškrábní krumpáčem do země. Pozor na začátek a konec ať do toho nenateče voda. (vyzdvihnout) . To je asi tak nejlepší a nejlevnější co můžeš udělat pro zvýšení bezpečnostni a životnosti. Nikdo po tobě nebude chtít zakopávat 80 čísel a td. Pokud nejsi ochoten udělat ani toto minimum, tak nemá smysl něco řešit. Na Elektrice jsou borci pro které platí normy-černá-bílá. Takovýmy dotazy je akorát naštveš.
rezis

#10 Příspěvek od rezis »

Hmm v těchto věcech nejsem moc zběhlý, se zbytkem souhlasím, ale tady mě napadá proč? Vždyť má na konci vidlice které mají pouze PE a pokud to takto používá není problém.
Crifodo píše:1) 4 žilový 3f prodlužovák pro spotřebiče tř. I je špatně, je potřebný samostatný N a PE vodič (modrý a žlutozelený)
Internet - metla lidstva
badoch
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od badoch »

Dneska je 4x prodlužovák špatně již z principu. 3x fáze +N (pracovní nula)+ zž drát pouze ochranná funkce (odpojení spotřebiče v daném čase při poruše. Ono to není opravdu vůbec jednoduché i když to zařízení funguje nemusí být bezpečné. Na to se navazuje rozdělění PEN na N a PE atd....

A k tomu se váže 4 a 5ti kolíková vidlice atd......
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Jirka2332 píše:Jsem mile překvapen. 8-) Po tristní zkušenosti se zakomplexovaným moderátorem z fóra diskuse.elektrika.cz (který můj příspěvek nevpustil do éteru a přidal do něj 10 smajlíků narážejících hlavou do zdi), jsem nedoufal, že mi někdo (jako naprostému laikovi) odpoví, avšak jsem příjemně překvapen. Vřelé díky za odpovědi. :)
MY nejsme elektrika.cz, MY jsme BASTLÍRNA - tady se scházejí odborníci proto, aby podiskutovali i s laikem nad problémem, který může potkat kohokoliv.

Stejně mám takový divný podezření, že leckterý "takzvaný profík" z elektriky.cz naprosto klidně leze pod jiným nickem nebo i pouze anonymně sem na Bastlírnu "na rozumy"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Vždyť má na konci vidlice které mají pouze PE a pokud to takto používá není problém.

Podobně jako se zmínil Hill v tomhle podobném vlákně, tím že si opravíš nebo předěláš původní hotový prodlužovák, stáváš se ve vztahu k ostatním osobám výrobcem. Od toho se pak odvíjí tvoje pozice při event. maléru. Sám pro sebe si můžeš spáchat cokoliv, nikdo nemá vůli ani možnost ti v tom bránit. Já bych se teda hodně rozmyslel, jestli tohle je ta nejlepší cesta k úspoře. Kdo může vyloučit, že k tomu bastlu kdykoliv přijde někdo nepoučený, zkombinuje spotřebič používající pracovní nulu, svod na kostru, poškození kabelu nebo koncovky, zanoří rýč do toho letmo zahrnutého starého kabelu a všechny ty další chuťovky v radách. Ale nejspíš budou pořád noví bojovníci o Darwin Awards :roll:
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

Ano já chápu PE + N nebo PEN jen už se x-krát debatovalo a přímo na zástrčce je napsáno pouze PE - to že se to používá jako PEN je věc jiná.
Také souhlasím s tím, že každý je svého štěstí strůjcem. Takže se klidně přiznám, že při předělávce garáže na 5 vodičovou soustavu jsem zachoval Původní 4žilový prodlužovák k pile a nabastlil na něj 5kolíkové koncovky s tím, že N není zapojeno.
Internet - metla lidstva
kevin_mitnick

#15 Příspěvek od kevin_mitnick »

EKKAR píše:Stejně mám takový divný podezření, že leckterý "takzvaný profík" z elektriky.cz naprosto klidně leze pod jiným nickem nebo i pouze anonymně sem na Bastlírnu "na rozumy"...

No na rozumy urcite ne, ale na elektrika.cz jsem pod svym true name taky. A uz par krat jsem se tam docela vyzivne pohadal s lidma, kteri i na dotaz na svetlo u kralikarny resi projekt a komisionalni posouzeni vnejsich vlivu...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“