Teplotní čidlo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michaell0071

Teplotní čidlo

#1 Příspěvek od Michaell0071 »

Zdravím, chtěl bych se zeptat, mám doma čidlo KTY84-130 a chtěl bych pomocí něj měřit teplotu kapaliny. Bylo by možné jej nějak ,,zapozdřit´´tak aby, nedošlo ke zkratu, popřípadě je to vůbec takto možné provést.
Děkuji všem. Obrázek
Naposledy upravil(a) Michaell0071 dne 20 čer 2012, 15:12, celkem upraveno 1 x.
frantajetel11

#2 Příspěvek od frantajetel11 »

Je možný ho dát do nějaký jímky. Musíš ale počítat s tím, že se ti o dost prodlouží čas odezvy a hlavně tu jímku (potažmo tu hmotu kterou to bude zalitý) mít dobře dimenzovanou podle teploty, chemický odolnosti a případně i tlaku.
Michaell0071

#3 Příspěvek od Michaell0071 »

On měří teplotu tím svým tělem, že ano? Kdyby jsem ty jeho přívodní kontakt zalil (tak aby tělo zůstalo volně v prostoru) do epoxidové plyskyřice (tekutý kov) do by snad mohlo fungovat. Chtěl bych jím měřit teplotu vody. Hodil by se mi ale i k měření lázně s kyselinou sírovou, myslíte, že by kyselina čidlu uškodila či ne? Děkuji
frantajetel11

#4 Příspěvek od frantajetel11 »

To s tou sírovkou si děláš prdel ne?
Ta by ti sežrala nejen čidlo, ale i tu zalejvací hmotu. Pokud by teda nebyla nějaká spešl kyselinovzdorná...
P.S. Nějak si nedokážu představit, jak bys tomu čidlu zalil kontakty, aby to tělo zůstalo v prostoru...
Michaell0071

#5 Příspěvek od Michaell0071 »

S tou kyselinou to nebyl asi moc dobrý nápad :) Když se mi podaří zaizolovat ty kontakty čidla, tak jej mohu ponořit do vody? Nebo ne?
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od FRANSIMOR »

Teplotní číslo nebo čidlo? :wink:
frantajetel11

#7 Příspěvek od frantajetel11 »

Asi takhle: běžný epoxydový pryskyřice maj teplotní odolnost okolo 80°C a to ještě tak, že když se blíží ta 80ka, tak ta hmota měkne... Takže pokud bys to zalil JENOM do epoxydu, tak je to na dvě věci. Řeší se to JÍMKOU = slabostěnná trubička (jeden konec zaslepenej stejným materiálem) v který je to čidlo zalitý i s kabelem a ta jímka není potopená celá - ten kablík kouká ven. Záleží taky jaký teploty chceš měřit, pokud je to třeba do 60°C, tak bych se nebál to potopit i s epoxydem.
P.S. Uprav to ČIDLO v nadpisu :?
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Napr. Pattex Super Epox je do 150 stupnov.
frantajetel11

#9 Příspěvek od frantajetel11 »

Hej, ale to je lepidlo, zkoušel jsi do toho něco zalejt?
Michaell0071

#10 Příspěvek od Michaell0071 »

Bylo by možné tento typ čidla (KTY84-130) koupit rovnou s tou jímkou? Nebo popřípadě tu jímku dokoupit a čidlo do ní umístit?
frantajetel11

#11 Příspěvek od frantajetel11 »

Někde asi jo, ale nevim kde. Ještě by mně zajímalo, proč sis vybral zrovna takovýhle blbý pouzdro (blbý na zalití). Použij radši nějakej takovejhle typ http://www.gme.cz/termistory-ptc-pro-me ... -p530-023/
Ještě ses furt nevyžvejknul, jaký teploty s tím hodláš měřit...
Michaell0071

#12 Příspěvek od Michaell0071 »

Jo pardon, teploty kapalin nepřesáhnou 100°C. Ale mám v plánu používat termostat i pro měření horkého vzduchu o teplotě 250°C. Já konstrukci termostatu nenavrhoval, jen jsem jej postavil. A řídíci program je napsán pro tento typ čidla.
helios

#13 Příspěvek od helios »

frantajetel11 píše:Asi takhle: běžný epoxydový pryskyřice maj teplotní odolnost okolo 80°C a to ještě tak, že když se blíží ta 80ka, tak ta hmota měkne...

Nevidel by som to tak kriticky. Ja som na aute v hlave motora opravoval vadný termospínač ventilátora a to tak, že pôvodné črevá som vyhodil a namiesto nich som práve do epoxydu CHS1200 zalial priemyselný spínač na 90°C. Teplota tam dosahuje až 100°C a za tých sedem rokov čo to tam mám nič nezmäklo a spínač tam drží stále.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
frantajetel11

#14 Příspěvek od frantajetel11 »

Ale jo on se i ten obyč. epoxyd časem vytvrdí. Tam jde o to, že pokud bys ho ponořil do horký kapaliny, tak prostě změkne a dostane se ti to dovnitř.
Teď tak koukám, že to píšu blbě - ona to není jímka, ale prostě zaslepená trubička. Jímka je trochu něco jinýho.
To Michaell: na tu teplotu do 250°C zapomeň - ve smyslu, pokud bys to čidlo zalil do něčeho obyčejnýho.
Prodávaj se i komplet teploměrný čidla, přímo zalitý do tý trubičky, akorát fakt nevim kde a jaký...
To Helios: jestli se nepletu, tak to čidlo na hlavě je právě v jímce - nebo je rovnou ve vodě?
Edit: ten druhej obrázek je to čidlo zalitý v trubičce, čtvrtej je s jímkou.
http://www.google.cz/search?q=sn%C3%ADm ... 20&bih=713
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

Pro měření teplot v oblastech, při kterých se pájí, se dá použít vyřazené pájecí pero (s termočlánkem).

Je možné, že čidlo se stejnou charakteristikou jako KTY84-130 se vyrábí i v pouzdře SOD70 nebo TO-92.

Je pravděpodobné, že ten signál se ještě před příchodem na A/D převodník nějak zpracovává, třeba operákem, tak holt bys ho zpracoval jinak, aby výsledek byl kompatibilní.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“