Superb I TDI PD vs. Mazda 6 2.0i
Moderátor: Moderátoři
- tatramacek
- Argo22
PeteBurns píše: ...lebo sú to hnilé autá s neskutočne predraženými dielmi a nedostupnou diagnostikou...
Odborník promluvil
Drtivá většina všech normálních dílů se dá sehnat za srovnatelné i nižší ceny než třeba na takové škodovky, jako je právě Superb. Jiná věc je ta, že jich obvykle je potřeba opravdu málo. Mám doma dvě Toyoty z doby, kdy ještě Toyota platila za nejkvalitnější běžné produkční auto. Dnes ta kvalita díky cenové válce trochu poklesla a navíc Toyota teď kvalitu přesunula spíše do značky Lexus, nicméně právě Mazda platí za v současnosti nejoceňovanější japonskou značku a tím nechává většinu běžné evropské produkce daleko za sebou.
Diagnostika (ta základní, elekrtronická) je naprosto shodná s evropskými vozy. Problém může být s diagnostikou mechanickou v případě nějaké neelektrické závady, protože v drtivé většině našich servisů pracují fakt lamy asi bez vyučení.
Škodovkami jsem najezdil opravdu mnoho kilometrů na služebních cestách a jednalo se o kousky jak trochu starší, tak i úplně nové. Některé jejich jízdní vlastnosti a "kvalita" mě občas docela šokovaly, ale také přístup výrobce, který podobné stále se opakující závady popíral, jak jen se dalo.
U Superba I. konkrétně je základní problém v tom, že se jedná o prodlouženou (původně čínskou) verzi Passata. A dneska už i Škodovka váhavě přiznala, že se tomu prostě kroutí kastle. Navíc i samotný Passat měl některé chronické problémy, například nízká životnost dílů přední nápravy zhotovené z lehké slitiny, které se velmi záhy musely měnit a to zpravidla za "poctivé" druhovýrobní železo. Zvláště pak na našich silnicích.
Příbuzný si nedávno koupil zcela nového Superba II. generace s tím výkonnějším motorem TDi. Ptal jsem se ho, jak to jezdí, protože s touhle kategorií aut už tak často do styku nepřijdu. Pokrčil rameny a postěžoval si, že už má v rámci záruky třetí turbo. Samozřejmě jsem se ho hned ptal, jestli s ním správně zachází, ale on je to takový technický puňťa, že to je asi zbytečné.
- tatramacek
Zato průměrný japonský maloobjemový vysokootáčkový benzínový motor vydrží klidně půl i třičtvrtě milionu kilometrů bez jakéhokoli zásahu. A to kolikrát i s původním výfukem.
- tatramacek
- tatramacek
Akurat treba davat pozor na lemy zadnych blatnikov, to je tradicne miesto, ktore pri Mazdach hnije.
- tatramacek
Ja som potreboval len jeden snimac ABS a zohnal som ho na Mazda fore.
Keby si si tu VAG diagnostiku mal kupit, tak pojdes tiez velmi rad zaplatit do servisu. Ze to ma doma "kazdy" ako warez, podobne ako photoshop, tak to jde druha vec...