Zesilovač pro sluchátka

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mireceek

Zesilovač pro sluchátka

#1 Příspěvek od Mireceek »

Nemate nekdo prosim schema na zesilovač pro sluchátka ( KOSS - PORTA PRO, impd. 60 Ohm. ) Nejlepe napajeno 2mi nabijecimi baterkami. Diky moc
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Jestli myslíš 2 NiCd nebo NiMH články (2,4V), tak ty můžeš použít tak akorát na svícení indikační diody. Zesilovač, který by nakrmil 60 ohm sluchátka a měl rozumné zkreslení potřebuje takových 15V a víc.
Radix

#3 Příspěvek od Radix »

A to už pak chce udělat v čisté třídě A.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Dva články stačí pro žhavení nějakých bateriových elek, na anody měnič, všechno jde, když se chce :D
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Dva články stačí pro žhavení nějakých bateriových elek, na anody měnič, všechno jde, když se chce :D

věřím, že jako frajer bys to dokázal jen s jedním :wink:
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

A měnič sanmozřejmě vibrační :D .
pole

#7 Příspěvek od pole »

Prestuduj si tento Web.
http://headwize.com/projects/index.htm#hybrid
Mas tam polovodicove aj lampove veci:

ja si idem pre tie iste sluchatka stavat lampove OTLko v A triede ale ako sa poznam taky rok to este potrva kym sa do toho pustim :)

Ak ta zaujimaju prave lampove OTLka kukni sem.
Hlavne ten s ECL86 z polskeho webu moze byt alcny rychly a nemusi byt zly. Ja chcem na moje OTLko pouzit triody EC360 stratovy vykon 20W, Ri len 250ohm!

http://members.chello.se/illuwatar/Tube ... phone.html - Sluchatkovy OTL zosilnovac
http://republika.pl/audioton/wzm-sluch-OTL.html - Lampove sluchatkove OTL v polstine.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... H-Amp.html - Sluchatkove OTL
Dratak

Zesilovač na sluchátka

#8 Příspěvek od Dratak »

Když na dva monočlánky, co třeba takhle? Předzesilovač DAF96 (1AF33), konec DL193 (3L31) na jeden kanál. Ty DAF96 spojit žhavením do série, DL193 konce (kolíky 1 a 7, 5 nezapojovat) paralelně a to celé paralelně na ty DAF96. To by se žhavilo právě ze dvou monočlánků v sérii při odběru 125mA-a to ještě celkem jde. Anodové napětí získáš měničem s Ge tranzistorem (má menší Uce než křemík), třeba 2NU72, OC30. Zapojit jako blokovací oscilátor jen s tím jedním tranzistorem. Výstupním napětím cca 70-90V napájet anody elektronek. Sluchátka připojit přes výstupáky 8000/60 ohmů. Citlivost vstupu cca 200mV, výstupní výkon cca 0,3W-na sluchátka až moc. Nebo si sežeň (dostupnost nic moc) elky DCC90 a DLL101 a postavíš celý přístroj jen se dvěma elektronkami.

Tak jak píše Sendyx-s bateriovými elektronkami! A byla by to čistá třída A (ale s výstupákem). Dnes spíš pro zasmání, i když nakonec proč ne? Já taky stavěl VKV "přenosný" superhet s elektronkami typu D, a hraje.

Doma používám zesík pro sluchátka s ECC82/2x ECC99/ 2x EM84/EZ80. To už je OTL, ne tedy v A, ale push/pull (tzv. autoinvertující zapojení). Zkoušel jsem sluchátka KOSS R80, Beyerdynamic/Galactic DT231 a již zmíněná KOSS Porta PRO (ty mám jinak pro poslech venku, např. na koupališti...). Nejlepší zvuk to má s DT231, bez korekčního předzesilovače a z analogového zdroje signálu. Zkoušel jsem kopie z vinylu na tapedeck Technics RS-A6. Gramofon nějaký Tesla NZC... předzesilovač RIAA vlastní výroby mého kamaráda (sám se zatím ve vinylu příliš nevyznám, nahrával mi to on). Nebo kopie na VHSku (již zmíněné AUDIO-VHS), event. přímo koupené hudební VHS. Zvuk z VHS mi připadal vynikající, snad lepší než z CD.

Ale jestli to chceš na poslech venku, třeba na rádio, CD či MP3, tak bych si asi koupil hotový přístroj a neřešil to. Na VKV dejme tomu ano, postavíš si malý VKV tuner a potřebuješ konec, ale třeba na CD? Vyrábět přenosný CD/MP3 přehrávač podomácku, to si neumím představit.
Radix

#9 Příspěvek od Radix »

Dnes se dá udělat zesilovač ve třídě A s MOSFETEM, zapojení je velice jednoduché. Nejde ho ale samozřejmě napájet dvěma bateriemi.
Někde ve starém Radiovém konstruktéru bylo zapojení s bipoláry, kdyby měl někdo zájem, tak se po tom podívám.
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

Asi jsem nějaký natvrdlý, ale vůbec nerozumím předchozím příspěvkům. Vždyť MIRECEEK chce přes nějaký zesilovač s napájecím napětím 2,4V napájet 60 Ohm sluchátka - proč by to nešlo? Copak např v miniaturních přehrávačích MP3 je nějaká baterka 15V nebo měnič? Přece jednoduchým výpočtem lze zjistit, že v můstkovém zapojení zesilovače s napájením 2,4V do zátěže 60 Ohm lze v ideálním případě odevzdat téměř 200mW - a to snad stačí.
Radix

#11 Příspěvek od Radix »

Samozřejmě, že to jde, ale my mu doporučujeme kvalitu - zesilovač ve třídě A.
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Takže MIRECEEK - jestli máš absolutní sluch, sluchátka za 2.000.-Kč a potřebuješ do každého ucha 10W, zapoměň co jsem psal já a řiď se uvedenými příspěvky.
Radix

#13 Příspěvek od Radix »

Do každého ucha bude potřeba asi 5 mW (podle citlivosti sluchátek). Kdyby měl zesilovač ve třídě A účinnost jen 10% (to snad bude mít víc), stačil by zesilovač 50 mW na kanál. To je moc?
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od PabloX »

A neslo by urobit zosik priamo s elektronkami ECC83 ako koncovym stupnom?
Radix

#15 Příspěvek od Radix »

Tam je problém ta vysoká impedance.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“