Stejnosměrný zesilovač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martasg1

Stejnosměrný zesilovač

#1 Příspěvek od martasg1 »

Dobrý den,

našel by se někdo kdo by mi poradil nebo pomohl zlepšit níže uvedené zapojení stejnosměrného zesilovače?

Zapojení jsem si navrhoval sám, mělo by být v budoucnu použito pro spínání indukční zátěže - cívky krokového motru SMR 300-300 v režimu choper (místo Rz).

V řídící elektronice: komparátor řídícího kontroleru porovná napětí z referenčního odporu Rref2 s přednastaveným z DAC. Tím hodlám proměnlivě regulovat proud. V režimu choper je cívka napájena větším než nominálním napětím a po dosažení nastaveného proudu vypne T2. (v budoucnu ještě zvýsím napětí cca na 24V, přidám předřadný odpor a přepočítám hodnoty ostatních součástek, možná při použití jiných motorů např. se čtyřmi vývody sestavím H-mustek choper se slow decay).

Vzhledem k použité metodě regulace proudu bych rád dosáhl spínací frekvence koncového tranzistoru mezi 50-200kHz. (možné použití mikrokrokování) Odezva komparátoru cca 300ns - 1us a plus MKO nebo řízení programem kontroleru.

Avšak mé zapojení při takovéto frekvenci dosti zkresluje sinál - náběžnou hranu. Poradil by někdo zda se to dá něčím vylepšit nebo je jediná varianta použít tranzistor s nižší kapacitou přechodu BE?

Určitě první věc kterou mi každý doporučí je použít unipolární tranzistory. Ano to samozřejmě vím, avšak byl bych velmi rád využil aktuálních zásob tj. tranzistory BD437 a BC548B.

Na snímku je vidět schéma zapojení v simulátoru a průběh na osciloskopu. Z obrázku je vše patrné včetně hodnot součástek.

Děkuji všem co si článek přečtou a napoví mi nebo mě poučí.

Přeji hezký den.
Přílohy
stejnosmerny_zesilovac.jpg
(68.87 KiB) Staženo 306 x
martasg1

#2 Příspěvek od martasg1 »

z obsahu knihy Mobilní roboty - teorie
Přílohy
chopper2.jpg
(205.51 KiB) Staženo 132 x
chopper.jpg
(88.33 KiB) Staženo 97 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Moc mě to v tom horku hlava nebere, ale je poněkud masochismus stavět v dnešní době DC zesilovač pro tak malá napětí pro tyhle účely pomocí tranzistorů, když OZ stojí pár korun.

Pokud to mocí mermo chceš zkusit, stáhni si schema nějakého vstupního předzesilovače pro osciloskop.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od radekrd »

Záleží jestli chceš mít ten signál v emitoru T2 nebo v kolektoru, na obrázku se sleduje napětí v emitoru, ale Rz je v kolektoru.
A masochizmus to není, jen to dnes už nikdo neumí pomocí tranzistorů řešit. Zatímco zapojit dva odpory k OZ umí i cvičená opice.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Co má být vlastně výsledkem tohohle projektu ?
martasg1

#6 Příspěvek od martasg1 »

již jse mto psal v úvodu... prosím pročtěte si...

Otázka opravdu je taková zda se najde někdo kdo upraví dané zapojení k lepšímu aby průběh signálu nebyl zkreslený... na nic jiného prosím neodpovídejte. Ani názory na to zda dané zapojení použít nebo použít OZ nebo jiný IO apod. prosím též nepište. Není to k věci.

děkuji
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

radekrd píše:A masochizmus to není, jen to dnes už nikdo neumí pomocí tranzistorů řešit. Zatímco zapojit dva odpory k OZ umí i cvičená opice.

Tak pokud ví, co je to diferenciální zesilovač, nebude to problém. Ovšem na těch snímacích odporech bývá tak desetina voltu a myšlenka, že tam připojí jen kácéčko a následně raději BFR91 je poněkud mimo.
]
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od radekrd »

Tranzistor BD437 je v tomto případě nevhodný, má příliš nízký tranzitní kmitočet. Pokud chceš obdélníky až do 200kHz bude to chtít tranzistor s ft alespoň tak 10MHz spíš více.
psychosalam
Zablokován
Zablokován

#9 Příspěvek od psychosalam »

radekrd píše:...
A masochizmus to není, jen to dnes už nikdo neumí pomocí tranzistorů řešit. Zatímco zapojit dva odpory k OZ umí i cvičená opice.

také si myslím, že není žádný masochismus ani ostuda dělat s obyčejnými tranzistory. Spíš mi přijde trapný dělat primitivní věc, například blikač na bicykl s mikropočítačem. To je fakt maso. Jestli ono to nebude tím, že dnešní -náctiletí sotva tuší jak funguje tranzistor.
psychosalam
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od psychosalam »

Sendyx píše:Co má být vlastně výsledkem tohohle projektu ?

Jo, to se mělo uvést hned na začátku, to je celkem správná otázka. Také by mne to zajímalo. Teprve potom se dá přemýšlet o vylepšení zapojení.
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Chceš vymýšľať prevarenú vodu, pritom nezvládaš základnú topológiu a princíp činnosti-funkcie.
V konečnom na to prídeš, len si nedaj do toho kecať, sa ti čudujem sa tu unúvať :)
martasg1

#12 Příspěvek od martasg1 »

Vidím, že se tu nikdo opravdu přepočítáním hodnot a zkontrolováním zda to mám správně nikdo zabývat nebude. Je t otu samý mluvka, co umí dělat chytrého...

Nevím proč se ptáte co je t oza projekt - kdyby jste si přečetly text pochopily by jste že jde o řízení krokového motoru SMR 300-300 je to tam v úvodu napsané.

Opravdu mě toto forum nezklamalo - je jako každé jiné - pouze o předvádění se a machrování těch co nic nestaví a pouze kafrají co by člověk mohl "kdyby" - no uznejte sami přečtěte si svoje komentáře... nic konstruktivního...

Už jsem našel správnou literaturu kde všechny zákonistosti při spínání, teplotní a výkonové závislotsti popisují včetně rozvnic.

Děkuji a sbohem
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

martasg1 píše:Vidím, že se tu nikdo opravdu přepočítáním hodnot a zkontrolováním zda to mám správně nikdo zabývat nebude.

Když to chceš slyšet, tak to máš blbě.

To K je komparátor, běžný úbytek na snímacím odporu je pár desítek mV, jinak se ten motor ani nehne nebo to neuchladíš, a ty s tím chceš lineárně řídit NPN tranzistor s Ube ve stovkách mV, kterej tudíž zůstane zavřenej a tak dále.

Kdyby to mělo být opravdu DC zesilovač, tak musí mít nějakou zpětnou vazbu, už kvůli teplotní stabilizaci atd.

Jestli to chceš stavět z klasiky, stáhni si katalogovej list třeba LM358 a podívej se, co je uvnitř.
]
Bernard

#14 Příspěvek od Bernard »

Málokdo tu hledí na obvod výkonového spínače jako na stejnosměrný zesilovač, proto ty rozpačité reakce. Nepochopily to zdejší dívky, dokonce ani ctění bastlíři to nepochopili, zatímco sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc. Tak spánembohem.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od radekrd »

martasg1 píše: Vidím, že se tu nikdo opravdu přepočítáním hodnot a zkontrolováním zda to mám správně nikdo zabývat nebude.

Proč taky? Zadarmo ani kuře nehrabe, navíc máš nevhodnou topologii, takže něco přepočítávat je na nic.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“