Měření frekvence osciloskopem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
wh1sp3r

Měření frekvence osciloskopem

#1 Příspěvek od wh1sp3r »

Ahoj, mám tu jakýsi problém .. postavil jsem si http://www.pandatron.info/elektronika/c ... &clanek=2& tohleto na zkušební desku .. a připojil sem osciloskop. nastavil sem 1 dílek na 0.05 uS vidím krásnou sinusovku .. spočítám jednu periodu ~ což je 20 dílků. (20 * 0.05)/10 (lupa 10x)
vyjde 0.1 uS frekvenci spočítám jako 1 / 0.0000001 = 10 000 000Hz = 10Mhz .. ale dělal sem to přensě podle návodu a má vylést asi kolem 100 Mhz ... udělal sem snad někde chybu ? V/díl mám 50mV ale to na to nemá vliv .. kde je asi chyba (osciloskop BM566A)
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

No ono záleží jak jsi ten osciloskop připojil. Pokud jsi ho dal přímo na anténu, nebo někam na rezon. obvod tak je možný, že jsi tím kabelem od osciloskopu ten kmitočet tak rozhodil že ti to vysílá na těch 10MHz.
Nevím jestli i osciloskopem, ale obecně se dá měřit frekvence rezon. obvodu pomocí vlnoměru. Já tímto způsobem měřím kmitočet vysílače pomocí čítače.
wh1sp3r

#3 Příspěvek od wh1sp3r »

No heled :) tedka sme ho připojil na kalibrátor, kterej má obdelníkový výstup 1 Khz ... a ukáže mě to´obdelníkový výstup .. ale když spočítám frekvenci .. tak sem malinko jinde ... kdyby se dalo zkalibrovat i ta frekvence .. podle toho 1 Khz .. ale jak
wh1sp3r

#4 Příspěvek od wh1sp3r »

já sem asi magor :D ale co je jeden dílek :D protže jeden dílek při 1 ms odpovídá té velké kostičce .. já počítal tu malinkatou stupnici ... když to vemu dílek jako ten čtvereček .. tak to vychází přesně

no jo no, se stává i v těch lepších rodinách :D :D :D :D
miroja

#5 Příspěvek od miroja »

Vies co je na tom pozitivne? Uz do konca zivota budes vediet ako odcitavat dieliky na obrazovke osciloskopu. Hold, chybami sa clovek najviac nauci, len je dobre ak su cudzie :wink: no tie sa zas tak dobre nepamataju ...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“