Rtuťový teploměr
Moderátor: Moderátoři
Rtuťový teploměr
Bylo to strčeno na 3 hodiny do -16stC, po vytažení to vypadalo tak, že poslední celistvá část sloupce u nádoby se stáhla dolů, až do rezervoáru, a ty potrhané části jsou na svém místě. Když teplota jde nahoru, tak se ta rtuť posouvá až těsně k potrhané části, zůstane mezera a tlačí to před sebou ten potrhaný sloupec. Jako by mezi těmi částmi něco bylo.
Byla v něm doopravdy rtuť, a zdá se, ře ta kapilára nemá ani kruhový průřez, ale je zploštělá. Kupodivu, tyčka teploměru má půměr asi 8mm, takže to působí docela masivním dojmem, tak rezervoár měl zepředu tloušťku stěny asi 3mm a zezadu jen nějaké desetinky. Ohřev vyřešil spojení jen asi třetiny potrhaných míst, zkoušeli jsme to asi 5x, vždycky se mezery zmenšily na nepatrné čárky, někdy i zcela zmizly, po postupném chladnutí se většinou roztáhly na 1-5mm. Při posledním ohřevu, když rtuti chybělo do maxima asi 3mm, teploměr rupnul.
Když jsem slyšel, že otrava rtutí způsobuje demenci, myslel jsem, že lidstvo její koloběh v přírodě minimálně zdesetinásobilo, nebo radši zestonásobilo.
Pak jsem se dozvěděl, že odhad příspěvku lidstva ke koloběhu rtuti je jen cca třetina až trojnásobek přirozeného množství.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)