Vypínač v TV

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
scorpions-cz

Vypínač v TV

#1 Příspěvek od scorpions-cz »

Ahoj všem.Mám na stole placku sencora a má vadnej síťovej vypínač. Je tam použitá klasická kolébka. Originál vypínač přerušuje fázi i nulu.Já mám pouze jednopolovej.Můžu ho použít když nulu spojím trvale?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pro vlastní potřebu si udělej co chceš, ale norma to pokud vím nedovoluje a taky nevím, jak bys zaručil, že zrovna na spínaném vodiči bude fáze.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Nedoporučuju! Kup dvojpólový, stojí pár kaček.
Jednopólovým vypínačem za pohyblivým přívodem nikdy nezaručíš, že bude vypínána fáze.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
scorpions-cz

#4 Příspěvek od scorpions-cz »

Dík objednám originál.

Jenom pro zajímavost ,proč všechny satelity a STB a podobné zařízení mají vypínač jednopolovej ?
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Norma dovoluje neodpínat střední (N) vodič, ale požadavek vypínání obou pólů si určuje výrobce přístroje proto, aby byla vyloučena porucha přístroje při přepětí, což závisí na konkrétním zapojení a krytí. Obyčejně pak ještě předepisuje i minimální vzdálenost rozpojených kontaktů.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

To ale platí v pevné instalaci, u prodlužovaček se musí odpínat oba vodiče.
]
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

ZdeněkHQ- a jak je to u zařízení II. třídy? Docela často potkávám např. DVD přehrávače, kde síťák vypíná jen jeden vodič (řekl bych fázi, ale to vůbec nemusí být pravda :) ). Je to košer dle normy nebo se zase někdo snaží ušetřit?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nevím, jak je to v dnešních normách, trošku jsem to přestal sledovat, nechávám to jiným, ale z hlediska logiky síťový vypínač, který je rozepnutý a přitom je zařízení teoreticky stále pod napětím je k ničemu a viděl jsem to jen v té nejlevnější třídě elektroniky. Ale oni se tomu vždycky nějak vyhnou a pojmenují to třeba pomocný vypínač. Je to v podstatě nebezpečnější, než kdyby tam nebyl vůbec.
]
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Vypíná se jeden vodič, protože se to tak může dělat. Naše norma je o něčem jiném a ne o zdroji v cizím DVD přehrávači a o tom, jak si amatér rozdělá DVD přehrávač nebo jiné zařízení přímo připojitelné na síťové napětí. Už jste na obalu DVD přehrávače z plastu nebo něčeho jiného naměřili fázi ?
Pokud je tam vypínač na odpojení obou síťových drátů a dá se sehnat, tak tam vždycky dej stejný.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Crifodo píše:Norma dovoluje neodpínat střední (N) vodič, ale ...

A není v té normě také něco o tom, že se NESMÍ odepínat ?
Jimmi2

#11 Příspěvek od Jimmi2 »

A jak u ploché vidlice rozlišíš N od fáze......?
Eleman

#12 Příspěvek od Eleman »

U žádné jednofázové vidlice se nerozlišuje fáze a nula - oba vodiče jsou pracovní. Kolík je jasný - ochranný.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
masar

#13 Příspěvek od masar »

ZdenekHQ píše:Nevím, jak je to v dnešních normách, trošku jsem to přestal sledovat, nechávám to jiným, ale z hlediska logiky síťový vypínač, který je rozepnutý a přitom je zařízení teoreticky stále pod napětím je k ničemu a viděl jsem to jen v té nejlevnější třídě elektroniky. Ale oni se tomu vždycky nějak vyhnou a pojmenují to třeba pomocný vypínač. Je to v podstatě nebezpečnější, než kdyby tam nebyl vůbec.
Asi záleží na tom, k čemu má vypínač sloužit. Pokud jde o zařízení tř. II, pak jistě nemůže sloužit k zajištění nějaké bezpečnosti, ale jen k vypnutí přístroje. A k tomu stačí odpojení jednoho pracovního vodiče, L nebo N. Proto také mohou existovat i přístroje, které nemají žádný vypínač. Pokud jde ale o normy, s těmi se nediskutuje, ty se musí plnit. :wink:
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Jimmi2 píše:A jak u ploché vidlice rozlišíš N od fáze......?

A proč ? Nakonec ti už Eleman i odpověděl, ale to je stejná otázka jako jak poznám, kde je modrý a černý drát, když je to v bílém obalu ? Mrkni se na normy blíže.
Jimmi2

#15 Příspěvek od Jimmi2 »

masar píše:Pokud jde ale o normy, s těmi se nediskutuje, ty se musí plnit.

Plnit se musí jen nařízení vlády. Normy se teoreticky plnit nemusí, i když to si nikdo nelajsne.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“