solární článečky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
student

solární článečky

#1 Příspěvek od student »

sešlo se nám více malých solárních článků ze svítidel,hraček aj.(max.6x6 cm) a když jsme si je rozložili vedle sebe zaujalo mne jejich vzezření:u každého toho čtverečku je jiné uspořádání těch elektrod nebo co to je;jednou natěsno,ve dvojicích,ve skupinách,skup.řadách.(fotky).Můj dotaz:-lze už jen tak od pohledu na ty články něco určit nebo odvodit;kvalitu,kapacitu apod.!!!
Přílohy
solar čl. 1.JPG
jak tak zjišťuji,mohu přidat jen jednu fotku i když jich mám pro dokumentaci svého dotazu 9.Tak nevím co s tím . . . .
(292.74 KiB) Staženo 110 x
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

student píše:Můj dotaz:-lze už jen tak od pohledu na ty články něco určit nebo odvodit;kvalitu,kapacitu apod.!!!

jistě že se dá ledas co poznat, hned od pohledu . . .

a těch tvých 9 fotek . . . radši je sem ani nedávej, jestli vypadají jako ta co už jsi sem dal . . . z této se nedá poznat vůbec nic !

. . . už jsi někdy zkoušel fotit třeba přes lupu ???
Andrea

#3 Příspěvek od Andrea »

To jsou hezký žaluzie. :D
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Andrea- mě to připomíná hřebínek, kterým vyčesávám našeho vlčáka :)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

293kB na rozmazanej flek...

Ty další mají asi a naštěstí ještě víc.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
student

#6 Příspěvek od student »

je jasné, že nejsem zdatným uživatelem této techniky,za což se omlouvám,ale přesto se k mému dotazu vracím další přílohou,která sice není zase kvalitní,ale podstatu mého dotazu by měla jasně ozřejmit - co článek to jiné provedení a jak se dotazuji: - dá se z těch různých provedení něco odovodit - hledal jsem na síti nějaké informace o solárních článcích,ale odpověď na to co mne zajímá jsem nenašel,třeba máte nějaký typ,kde to hledat.Ještě bych poznamenal,že jsem ve skutečnosti neměl možnost poznat ani velký solární panel,který je třeba složen právě z takových malých - nevím. zatím děkuji
Přílohy
solárka 1.až9..pdf
(271.72 KiB) Staženo 193 x
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Mha přede mnou, mha za mnou... Člověče, takhle bys moh klidně vyfotit flašku mlíka proti rannímu zamlženýmu oknu a tvrdit pak, že to je Helena Vondráčková ve svatebních šatech...!!! Di s takovýma mazanicema do háje, nejlíp zelenýho!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

To bude dobrá firma, mají těch žaluzií velký výběr a mají je sklápěcí doleva i doprava. :D

Ale teď trochu vážně, u panýlků z monokrystalů se dá vysledovat zapojení jednotlivých řezů, např. kolik jich je v sérii, to určuje výsledné napětí. Čistá plocha řezů zase určuje výkon.
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Jak donutit mobil fotit makro (zvětšeniny) http://www.danyk.wz.cz/makro.html
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec, ty fotky jsou strašný, ale vím, o čem píšeš.
ty "stříbrný linky" na destičkách jsou sběrače proudu. potřebuješ z destičky odvést elektrický náboj nejlépe všechen, přitom musí na destičku svítit slunko.
Každý výrobce má svůj systém sběracího vedení. jestli linky, nebo čtverce, ale podstatný je že to , že se z toho dá vývést proud.
solární panely - myšleno přímo destičky - se řežou z wafferů (představ si to jako kolečko salámu). pokud mají mít řezy (například) 2cmX3cm, zužitkují se do solárních baterií, to co zbyde z krajů se použije na něco podobnýho, co jsi se snažil vyfotit. Ty solární články světel a hraček se dělají ze zbytků toho wafferu, který by se jinak vyhodily. Navíc ta barva - je to ochranná vrstva čipů, která chrání křemík před chemickými vlivy a zlepšují využití světla (snižují odraz). Každý výrobce má svoje receptůry.
Kup si solární řezy a můžeš si hrát taky:
http://eshop.solartec.cz/cs/zbozi/22425/sada-solarnich-rezu-sc-ssc2-z8-24.html
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

student píše:je jasné, že nejsem zdatným uživatelem této techniky,za což se omlouvám

Neomlouvejte se, každý začátek je těžký ... Příště zkuste fotit z větší vzdálenosti, aby váš foťák byl schopen zaostřit a pak udělejte výřez. Beztak se fotky pro web zmenšují, takže výřez moc nepokazí.

Geometrie přívodů k fotočlánkům bude záležet na výrobci, vývoj v této oblasti ještě není ukončen. Pro porovnání článků navzájem můžete zkusit při daném osvětlení měřit jejich zkratový proud, který by měl u křemíkových fotočlánků být přímo úměrný osvětlení a být ukazatelem jejich účinnosti. Napětí až tak moc nevypovídá, při zvyšování osvětlení nelineárně rychle naroste a pak se už příliš nezvětšuje.
student

#12 Příspěvek od student »

tolerantním a trpělivým děkuji za odpovědi;příště to snad bude z mé strany lepší ....
Odpovědět

Zpět na „Součástky“