Color 416 - RGB vstup
Moderátor: Moderátoři
Color 416 - RGB vstup
Rozhodl jsem se do své Color 416 zabudovat konektor scart s R,G,B vstupy (kvůli lepšímu obrazu z DVD). Výstupy R, G, B z DVD jsem přivedl přímo na externí video vstupy modulu G (vývody 8,9,10). Vývod 7 (přepínání) jsem přes spínač a odpor 1k připojil na 12V. Kompozitní videosignál (kvůli synchronizaci) jsem připojil takto: mezi vývody 2 a 3 modulu O jsem zapojil tranzistor (KC238) emitorem k vývodu 2, kolektorem k vývodu 3 a bází přes odpor 1k na zem. Mezi odpor a bázi tranz. jsem přivedl kompozitní video (obdobné zapojení používá třeba Color Oravan). Po zapojení se objevil silně rozsynchronizovaný obraz.
Zjistil jsem ale zajímavou věc:
Můj DVD rekorder (Philips DVDR75) má kromě scartu s RGB ještě cinche (audio/video). Když kompozitní video nepřivádím ze scartu ale z toho cinche, je obraz jako víno. Když ale využívám kompozitní video ze scartu je obraz rozsynchronizovaný. Čím to je? je to závada DVD?
Kompozitní signál z toho scartu má asi nízkou úroveň (bohužel nemám takový osciloskop který by to byl schopen změřit). Zajímavé je, že když to připojím k nové televizi tak to funguje správně. Je to ale normální aby ze scartu lezl jiný komp. videosignál než z cinche?
Zřejmě není v pořádku cesta FBAS signálu ze scartu do OMF. Zkontroluj úroveň jasovéh signálu pro modul S.
Osciloskop a zkontrolovat. To je základ. Jinak nezasynchronizuješ.
Ještě mě napadá, že patrně nemáš v pořádku stejnosměrný pracovní bod toho přidaného tranzistoru. Připojením 75 ohmů výstupního odporu přímo do báze ho přece musíš totálně rozhodit.
Zkopíroval jsi to zapojení přepínače videosignálu celé, nebo sis něco odpustil?
Co když na cinch-výstupech je signál stejnosměrně oddělený a na scartu není? Scart mimo jiné vyžaduje vstupní impedanci v TVP 75 ohmů. Když je vyšší, zkřiví každá černá plocha obraz, případně vypadne synchronizace úplně.
Zjistlil jsem ale další zajímavou věc: zkusil jsem ten DVD rekorder připojit k TVP Color 451, která má scart už od výroby a chová se to úplně stejně. Tzn. ze scartu je obraz rozsynchornizovaný, z cinche perfektní.
Ale když jsem ten DVD rekorder přpipojil přes ten samý scart k asi 5 let starýmu Mascomu, tak to chodilo normálně. No ještě se na to zkusím podívat tím oscilem a uvidím... zatím díky
Nakonec jsem vytáhl ze scartu jen RGB a kompozit jsem napojil z cinche. Není to sice moc elegantní řešení ale pořád lepší než do televize bastlit nějaký zesilovač, se kterým bych měl potom jenom problémy kdybych tam chtěl připojit jiný DVD nebo VCR...