Plynulá regulace otáček se zpětnou vazbou

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tatramacek

#16 Příspěvek od tatramacek »

Byl by nekdo s Vas ochoten mi ten obvudek za nejaky ten peniz vytvorit ? Aby to proste neco vydrzelo. Predpokladam,ze zpetna vazba v podobe tacha bude potreba.. Dekuju ;-)
Audaces fortuna iuvat
keemo

#17 Příspěvek od keemo »

Este taky dotaz-naco vlastne potrebujes na stojanovke male otacky? ved to je o hubu...
tatramacek

#18 Příspěvek od tatramacek »

Nějak jsem nepochopil otázce... Za malé otáčky nepovažuji třeba 10ot/ min ale 300 ot/ min. Nevím co je na tom zvláštního.. Důvody toho,že sem tu vrtačku tak říkajíc "vytunil" jsou hlavně ty,že se mi opravdu nechtělo tahat kabel k 380V a komutátoráček s pračky má velkej kroutící moment a široké otáčkové rozmezí - nemusím řešit předělávku řemene.... I když v podstatě bych si netroufl nikdy ten motor vytočit doplna... V práci jsme měli sloupovku - měla na nejpomalejší převod nějakých 61 ot.. - viz obrázek...
Přílohy
sloupovka.jpg
Měla snad 40 převodových rychlostí :-D
(29.65 KiB) Staženo 168 x
Audaces fortuna iuvat
Eleman

#19 Příspěvek od Eleman »

Zkus se podívat do Amatérského rádia A11/1989 na zpětnovazební regulátor otáček pro vrtačku. Několik jsem jich ubastlil k plné spokojenosti k různým ručním vrtačkám. Regulace je prakticky od nuly (lze nastavit) do cca 60% jmenovitých otáček. Kroutící moment při malých otáčkách je značný (sklíčidlo nelze zastavit rukou). Zapojení je velice jednoduché.
Naposledy upravil(a) Eleman dne 29 črc 2012, 10:14, celkem upraveno 1 x.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
tatramacek

#20 Příspěvek od tatramacek »

Dekuju. Mno mam dojem ze sem to kdysi cet. Mel sem toho domahafo tech casopisu. Ale vse se to vyhodilo v ramci velkeho uklidu v baraku.. Tech 60% max otacek je proto,aby mel motor rezervu ve vykonu ?
Audaces fortuna iuvat
breta1

#21 Příspěvek od breta1 »

Ne.
To je proto, že se jedná o řízení tyristorem pouze v jedné půlvlně.
Bohužel Eleman dal odkaz na AR, kde nic takového nenajdeš.
tatramacek

#22 Příspěvek od tatramacek »

Tak je pravda,že vrtačka je nyní ve stádiu řešení druhého motoru.. Ale byl bych rád kdybych se nějak dobral té zpětnovazební regulaci.. Ono i při stavení toho obvodu je důležité znát napětí tachodynama..
Audaces fortuna iuvat
Eleman

#23 Příspěvek od Eleman »

Sorry, omlouvám se, ten němec už mne zase pronásleduje. Je to A11/1989 str. 425-427.
Původní příspěvek už jsem také opravil.
breta1

#24 Příspěvek od breta1 »

Ano, tento regulátor byl velmi oblíben, funguje dobře a používal se v různých modifikacích.
Výkonová ztráta na R1 je přes 2W, je dobré R1 dimenzovat na 4W nebo i více.
Eleman

#25 Příspěvek od Eleman »

To tatramacek: Máš to v emailu.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
tatramacek

#26 Příspěvek od tatramacek »

JJ děkuju moooc. Akorát si na něj opravdu netroufnu jej vyrobit :cry:
Audaces fortuna iuvat
Eleman

#27 Příspěvek od Eleman »

Ale vždyť je to hrozně jednoduchý a jednodušší už to být ani nemůže. Maš tam kompletní návod. Zapojení a realizace neskrývá žádná úskalí, jen je třeba počítat s tím, že je to spojeno se sítí.
Regulátor s tachem by byl jak po elektrické, tak i mechanické stránce mnohem složitější.
tatramacek

#28 Příspěvek od tatramacek »

Já nejsem typ člověka "stavěný" na takový pidi mini práce 8-) bych to asi roztřískal.. :roll: Zkusím se optat strejdy... jestli by něco vymyslel.. Ten se rád rejpe v televizích atd
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#29 Příspěvek od tatramacek »

prosím,čekám jakkýkoliv názor,jak pozitivní,negativní,neutrální: http://aukro.cz/show_item.php?item=2686959975
Děkuji :wink:
Audaces fortuna iuvat
mtajovsky

#30 Příspěvek od mtajovsky »

Tak já nevím, ješte bych si to celé rozmyslel. Podle mě se tím vlastnosti vrtačky zkazí, regulátor a sériový motor nemůžou plně nahradit převodovku, hlavně co se týče dosažitelného momentu. Až budete vrtat průměrem 16mm do oceli, tak se to pozná. Druhá věc je, že sériový motor má sice při malých otáčkách velký moment, ale taky se špatně chladí. Takže velký proud vinutím a špatné chlazení - super kombinace. A to celé jen kvůli dotažení 4 vodičového kabelu namísto 3 vodičového ?? Zřejmě ne nadarmo se vrtačky dělají pořád s převodovkami a ne se sériákem a regulátorem, ač by to jistě vyšlo levněji - http://www.uni-max.cz/sloupova-vrtacka-z5040t/d/

keemo píše:Este taky dotaz-naco vlastne potrebujes na stojanovke male otacky? ved to je o hubu...
Aby se nespálil velký vrták.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“