Který FM stereodekodér je lepší?
Moderátor: Moderátoři
Který FM stereodekodér je lepší?
- monterjirka
Z toho tak trochy plyne, že to, co kdysi někdo vymyslel, pak to někdo v NDR okopírovala přejmenoval, po více než 30 létech to asi žádná špička nebude...
Dnes bych se do takové stavby nepustil. A když už bych se rozhodl něco stvořit, asi bych se zaměřil na kvalitu zesilovače,... a rádio řešil použitím něčeho takového:
http://ame.cz/Tuner-FM-AM-MV114MA1-B0-R ... 10699.aspx
P.S. mám tu celý tuner, vrak, mechanicky poškozený, ale opravený a fukční. Mohu přenechat za "poštovné"...
Mimochodem - A290 je v principu kopií MC1310P, ale má vyšší zisk zesilovače odchylky ve smyčce PLL, tak má o nějaký ten stupeň lepší fázovou přesnost a nepatrně lepší přeslechy. Řekl bych, že parametry tohoto dekodéru dosáhly fyzikálního maxima, které v analogu těžko posunout.
Nestabilnější jsou pochopitelně dekodéry s fázovým závěsem. Jakkoli se v dekodérech s laděnými obvody v obnovovači pomocné nosné konstruovaly se součástkami volenými tak, aby jejich časová i teplotní stabilita byla co nejlepší, jejich dlouhodobá stabilita zcela bez chyby nebyla a přeslechy se časem zhoršovaly.
Pokud jde o ty přeslechy, stejně daleko víc záleží na fázové charakteristice obvodů před dekodérem. Pokud jde o zkreslení, záleží na linearitě modulátoru ve vysílači, šířce pásma vf a mf cesty přijímače, linearitě detektoru a významně se na něm podílí i složky odražených signálů už na anténě. Všeobecně se hodnota výsledného zkreslení třetí harmonickou na výstupu přijímače pod 1,5% pokládá za vynikající, zkreslení kteréhokoli dekodéru, co uvádíš, je menší (je měřené buď pomocí monofonního signálu nebo laboratorního generátoru ZSS, čili bez zkreslení přenosovou cestou) a neuplatní se. Nehledě ktomu, že metodika měření podle DIN dává výsledky, které nelze přepočítat pro srovnání s výsledky podle JIS, takže na údaj v katalogovém listu se zrovna příliš spoléhat nedá; musel bys všechny dekodéry měřit za stejných podmínek.
Podle mne se zabýváš zbytečnými úvahami: hoď ty dekodéry do klobouku a nech neviňátka losovat. Rozdíl ve výsledku nepoznáš.
A to jsem se ještě nezabýval tím, co většina stanic dokáže udělat za paskvil z jinak kvalitního signálu, než ho přivede na modulátor... u něj bys nejspíš ani nepoznal rozdíl proti mírně rozladěnému TSD3A.
Hill mimo jiné píše:O tom, který stereodekodér (nejen tedy typ, ale i princip funkce) se už před mnoha roky vedly v (tehdy skutečně) odborném tisku rozsáhlé diskuse, ale výsledek nula...
...Podle mne se zabýváš zbytečnými úvahami: hoď ty dekodéry do klobouku a nech neviňátka losovat. Rozdíl ve výsledku nepoznáš...
I tak děkuji, mám hromadu šuplíkových zásob, a tak chci využít co mám doma, dělám to že mě to baví, a určitě se to nemůže rovnat profi výrobkům s kmitočtovou syntézou, RDS a pod.
- monterjirka
Ale můžeme se dostat ještě "před vysílač"...
Proč se zabývat nějakými přeslechy stereosignálu?
Zapněte si přehrávač, PC... na stereosluchátka a pusťte si začátek skladby Otázky od kapely Olympic.
To je podle mě STEREO, tam je slyšet jeden nástroj, druhý nástroj, zpěvák,...
A poslechněte si něco jiného. Obrovský prostorový dojem, kde ale nejste schopni identifikovat co je vlevo, vpravo, na středu,...
To, co dokážou zpackat už v nahrávacím studiu, to nezachrání sebelepší technika na přenosové trase.
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku, vymazáno. Používej tlačítko "zaslat odpověď".Děkuji, Killroy
Ale pokud bys přeci o něm něco chtěl, stačí zadat do gůgla, nebo tady na bastlírně je už jedno vlákno o dekodérech.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Později dederoni vyráběli ještě jeden IO jako stereodekodér, ale nevpomínám si na označení. Nebyl to A4510D = TCA4510 ?
A kutilmile - nelituju tě