TESLA AVANTI

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dieselman1

TESLA AVANTI

#1 Příspěvek od dieselman1 »

Zdravím všechny na fóru, mám s tímto typem následující problém-bylo mi doneseno jako zcela nefunkční, po změření napětí na MBA a jeho výměně se RP rozehrál, na AM funguje zcela bez problémů, na FM je možné při prolaďování zachytit spoustu stanic, ale při přesném vyladění stanice se RP chová jako když docházejí baterie-není ničemu rozumět a je slyšet velké zkreslení.Při lehkém odladění na kteroukoliv stranu začne být naladěná stanice srozumitelná, ale s důsledky odladění(síla signálu,zvýšený šum).Výměna MAA661 a elytů kolem nepomohla, napětí na MAA jsou v pořádku.Má s tímto někdo zkušenost, děkuji všem za radu, Jirka.
dieselman1

#2 Příspěvek od dieselman1 »

Dle člověka co mi Avanti dával je to závada trvalá od doby kdy ho kupoval-18.9.1988(dle krabice ve které RP byl):-)
Pikofarad

#3 Příspěvek od Pikofarad »

zkusil bych vyměnit keramický filtr 10,7MHz na vstupu mf,což je ta MAA661.Asi tam bude polský což bylo nic moc :?
Harry.pa

#4 Příspěvek od Harry.pa »

Avanti na VKV vlastně ani fungovat nemůže. Z dvoutranzistorové vstupní jednotky jde MF přímo na keramickej filtr a z něj rovnou na MAA661. Někdo si v Bratislavě dal zlepšovák a ušetřil jeden tranzistor, takže MAA661 není vybuzenej tak, aby mohl omezovat a správně demodulovat. Zvuk je potom, jako když chytáš slabou stanici. Jediný řešení je, že přidáš to, co v Tesle ušetřili, tj. jeden zesilovací stupeň. To, co vymysleli, by si snad žádnej bastlíř nedovolil.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Několik těchto šrotů jsem měl svého času na stole , ale hrálo to . Takže jsem také za filtr , ale asi by to chtělo na wobler .
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

Mám tu jeden , v nálezovém stavu , hraje , SV mizerně ,slabě, FM citlivost je mizerná , je zřejmě rozalděný, dolní konec pásma naladit nejde ale horní ano. Taže bych byl za filtr a možná zvýšit citlivost. 6e by to nešlo vůbec tak to tady ne.
pepik9

#7 Příspěvek od pepik9 »

Habrik píše:.. ušetřil jeden tranzistor..
Oprava je v AR 4/1992 str. 177.
Hifista

#8 Příspěvek od Hifista »

Mám tyto přístroje dva, jak bateriový, tak i na síť. I když to skutečně není žádný výkvět techniky, tak oba hrají poměrně slušně a citlivost FM je zhruba stejná jako u přijímačů řady Song (Sázava, Kvintet). Nejednoznačnost správného naladění stanice byla předmětem kritiky téměř u všech přijímačů z Tesly Bratislava, ať se jednalo o prosté přístroje jako je tento, anebo velké receivery.
Zcela obdobné zapojení vč. osazení polovodiči jsem kdysi objevil i v jednom stolním rádiu Grundig, ale tam byla citlivost rozsahu FM na velmi dobré úrovni, jak již bývá u tohoto výrobce obvyklé.
Takže pokud je tomu u daného přijímače jinak, zaměřil bych se, jak již bylo předesláno, na ten keramický filtr a ev. bych zkusil přibastlit onu "leteckou" konstrukci s jedním tranzistorem na mf navíc podle popisu v AR.
Harry.pa

#9 Příspěvek od Harry.pa »

Na tu úpravu si vzpomínám, akorát už jsem si nemohl vzpomenout, kde to bylo. Podle toho co píšete by taky mohl být problém v rozptylu parametrů MAA661. Osobně jsem taky s filtrama šachoval, ale výsledek stejný, pouze silnější stanice a rozhodně né čisté. Po přidání toho stupně to chodilo nesrovnatelně líp.
Přílohy
1.jpg
(73.84 KiB) Staženo 749 x
dieselman1

#10 Příspěvek od dieselman1 »

Fakt je,že mě ten filtr taky napadl, i bych ho už vyměnil, ale nemám zrovna žádný po ruce.alespoň že rp neprodělal nemoc domácích kutilů-pootočené všechny cívky:-)
Pikofarad

#11 Příspěvek od Pikofarad »

Filtr,kvalitní je záležitost desetikorun.Polské FCM ,to byl šunt.+- autobus
Vyměnit a pak pokračovat v bádání.České keramiky taky neoplývaly kvalitou,rozladěná může být i vstupní jednotka.
Harry.pa

#12 Příspěvek od Harry.pa »

Nejprve je potřeba se smířit s tím, že řádnou funkci FM u tohoto rádia nelze zajistit opravou, ale úpravou, neboli doděláním toho, co se při výrobě ušetřilo. Může to snad hrát v místě silného signálu, ale v běžných podmínkách to jen šumí a chraptí. Konstrukce FM s 2x KF125 + MAA661 byla tak "dobrá", že už se snad v ničem z Bratislavy neobjevila (krom Avanti 2). Pokud v MAA661 nedochází k limitaci, tak prostě koincidenční detektor nedemoduluje jak má.
dieselman1

#13 Příspěvek od dieselman1 »

No filtr jsem sehnal, má být od našich soudruhů z NDR, tak uvidím po výměně.Každopádně zkusím realizovat úpravu zapojení, pokud se to zlepší budu rád, poinformuji o výsledku:-)
BIPOLAR

#14 Příspěvek od BIPOLAR »

Šunt za šunt - proč si neseženeš filtr "Murata", většinou je nabízena právě tahle značka. 8O
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Tady si stáhni tabulku filtrů, ať víš, do čeho jít.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“