Sekačka s komutátorákem z pračky

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

varok píše:Nikdo pořád doteď nepochopil, že někteří lidé jsou kutilové a chtějí si něco vyrobit sami?
Ale pochopil. Akorát existujou nějaké analýzy příčin smrťáků v ČR a ty sekačky tam buď vedou nebo jsou na jedné z čestných pozic. Nic proti kutilství ale amatérská stavba ručního nářadí s vysokou obvodovou rychlostí není sranda a kombinace síťového napětí, pojezdu, pohyblivého přívodu a motoru pro úplně jiné použití ve stacionárním stroji tř. I není ten nejlepší nápad. Ještě tak když to kutil dělá sám pro sebe, ale v okamžiku, kdy se toho chopí někdo další, je v pozici o kterou asi nestojí.
tatramacek

#17 Příspěvek od tatramacek »

Crifi,máš pravdu,je to riziko jsem si toho vědom... Chtěl jsem znát vaše názory atd.... Šlo mi o to,že spousta pračkovejch sekaček se pohybuje na chatkách atd a jsou strašně těžké a ten komutátoráček je lehčí a výkonnější víš
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Jenomže při převodu tam musíš dát dvouložiskovou fremu a budeš na stejných kilech a ještě navíc starost s převodem .
kybler
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kybler »

Taky bych něco takovýho zužitkoval, už kvůli vysokýmu kroutícímu momentu sériovýho komutátoráku při nízkých otáčkách. Věčně se mi sekačka na vysoký nebo mokrý trávě ucpává a chcípe, tak to něčím přetlačit. Vrtule zpomalí, nabere sílu a třeba ten drn vyrve i s kořenama, to je jedno, hlavně to bude sekat furt. :)
Když všechno selže, přečti návod.
tatramacek

#20 Příspěvek od tatramacek »

Mno prave :D treba takova Bosch Rotak nevydrzi nic :D ale je to na ukor bezpecnosti...
Audaces fortuna iuvat
kybler
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kybler »

jako že by se ti ta sekačka vytrhla z ruky a začala rotovat kolem drnu, než by se utrh kabel? :D
Když všechno selže, přečti návod.
milan222

#22 Příspěvek od milan222 »

no nevím co máte s sériovkou... ty prodávané kšunty nic neumí.
můj pradědeček si postavil v době ručních kos alá tahej tam a zpět, nabruš naklepejk a znovu. sestavil si jednoduchej vozejček na čtyřech kolách, nahoru posadil přírubovej elektromotor MEZ, má 350W a asi 650ot. rozběhovej kpondík používá.
na motoru je nasazen duralový kotouč asi 5mm tlustý. v něm jsou po obvodu čtyři díry. do děr je ručně vyrobený speciáýlní šroub, ve kterém drží cca 2x5cm listy z tenkého plechu tak 0,5mm.
když se to bago zapne, tak až se to za pul minuty roztočí, tak co to přejede, tpo to poseká. jednoduchá bubnová sekačka. jednou jsem to vxytájhl na louku, kde je hroda hniusné trávy. dokonce tam roste i ta šílená lesní co nejde sekat. za chcíůli jsem měl posekáno a všichni přítomní stáli s votevřenou hubou, protože tam byla už nožovka benzin 5,5kW, co chcípala, strunka co se trhala i výkonnej křovinák, a nikdo neměl uspěch jako já s vorezlým ala "až pojedeš do šrotu tak to vem ssebou". od té doby je ta sekačka poarádně vyčištěná, někdo mi jí vyvařil aby držela pokupě a pěkně natřená. už neparkuje v kopřivách přikrytá potrhaným igelitem, ale doma pood zámkem v suchu.
to monstrum žije přez 70let a dědí se. nyní slouží práve na chatě. univerzálnější sekačku jsem neviděl. mám ještě náhradní duralovej kotoučš, tak si doma postavím taky.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
tatramacek

#23 Příspěvek od tatramacek »

Mildo jasne, v pohode.. Ale mne inspirovala Bosch Rotak :D Ale toto je uvaha spise teoreticka nez prakticka... Zrealizovat neco takoveho musi byt bezpecne..
Audaces fortuna iuvat
milan222

#24 Příspěvek od milan222 »

tatramacek píše:Mildo jasne, v pohode.. Ale mne inspirovala Bosch Rotak :D Ale toto je uvaha spise teoreticka nez prakticka... Zrealizovat neco takoveho musi byt bezpecne..

já jen kdyby někdo chtěl smrtonosnou zbrAŇ. jinak poptej se po ERGO, tam dávaj docela levně ND. tto je malá strunovka na motor z vysavače, takže by ti to po převrtání šlo i na pračku (když vyměníš ložiska)
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
tatramacek

#25 Příspěvek od tatramacek »

Tak vcera sem jiz pracku nadobro rozebral. Jen sem si s ni vynal motor a modul. Nevite prosim Vas jak se da ten modul zapojit bez programatoru na vysoke otacky ? Diky za pripadne reakce.
Audaces fortuna iuvat
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Inu ve schematu pračky bude pospojení řídící logiky-programátoru s elektronikou motoru , která bývá k němu přišroubována a tam vidíš připojení tlačítek pro určení rychlosti . Jinak pokud pojedeš max , tak ničeho jiného krom motoru netřeba .
tatramacek

#27 Příspěvek od tatramacek »

Aha :-D tak to abych jeste rozkuchal celou elektroinstalaci. Dekuju ;-)
Audaces fortuna iuvat
workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

Něco takového z originál sekačky jsem měl nedávno v ruce. Na motoru byla řemenička tak 2 cm v průměru, na noži asi 12 cm, vícedrážkový plochý řemen. Bylo to spálené... :?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
kejki

#29 Příspěvek od kejki »

Nejlevnější funkční šasi najdeš ve sběrném dvoře, i když kvůli robustnosti by se hodilo z benzínové sekačky.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“