HDD Samsung HD154UI - vytržené rez. z PCB
Moderátor: Moderátoři
HDD Samsung HD154UI - vytržené rez. z PCB
kamarád mi přinesl HDD Samsung HD154UI 1,5 TB, který omylem vložil do multimediálního centra obráceně. Při vysouvání disku vytrhl z DPS několik součástek, předpokládám, že jde o rezistory. Chci se pokusit zaletovat nové rez. místo vytržených, ale u tří neznám hodnotu. Chtěl jsem poprosit jestli má někdo doma stejný disk a byl by ochotný změřit odpory přímo na desce. Vím, že měření může být ovlivněno ostatními součástkami, ale s tím počítám. Přikládám foto poškozeného disku a PCB staženo z int. Díky.
- Přílohy
-
HD 154UI.JPG- (280.17 KiB) Staženo 180 x
-
Samsung.JPG- (159.06 KiB) Staženo 159 x
Co je ale horší, tak na té Tvojí desce jsou JEŠTĚ NAVÍC odervané na mnou označených místech ještě relativně velké výkonové SMD odpory !!! Jejich hodnota na PCB mého disku je 4R7 !!!
- Přílohy
-
PCB HDD Samsung HD103SI.JPG- (191.25 KiB) Staženo 101 x
-
hd_154ui_366.jpg- (282.97 KiB) Staženo 145 x
A kutilmile - nelituju tě
O utržených cívkách s označením 4R7 vím, ty kamarád našel. Původně jsem se domníval, že je to vinutý odpor, ale ohmická hodnota neodpovídá. Jedna je mírně poškozená, ale druhá má rozlomené feritové jádro, takže budu muset někde sehnat novou respektive obě dvě.
Všem děkuji za odpovědi. Až seženu součástky a úspěšně zaletuji, dám vědět, jak to dopadlo.
Mám tady tu samou desku z HD a obě cívky se tváří jako indukčnost 9uH.
Mám indukčnosti podobného typu vyletované z MB nějakého notesu od Applu a některým z nich nesouhlasí hodnota indukčnosti a některým ano. Usoudil jsem z toho, že ten kód nesouvisí s hodnotou.
Můžeš mne prosím poučit jak to tedy je?. Děkuji.
Taky tu mám podobný cívečky, taky naměřím větší hodnotu, než je na nich napsaná (a pod kterou jsem je koupila). Jestli to nebude tím, že ta indukčnost je udaná pro nějaké (asi nominální) sycení. A RLC most tu cívečku určitě nominálně nenasytí, když je třeba na 3A. A jak známo mí klesá se sycením. Ale třeba máš pravdu ty a 4R7 znamená 8,7-9uH.
- weed_smoker