Myčka Siemens Lady, zastavuje se programátor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jimmi2

Myčka Siemens Lady, zastavuje se programátor

#1 Příspěvek od Jimmi2 »

Obrázek
Na obrázku výše je volicí knoflík programátoru myčky. Myčka funguje vcelku normálně, jenom na dvou červeně označených místech (nazvěme je pracovně třeba smetáček a sluníčko) se běh programu zastaví a dál nejede. Tedy u smetáčku se zastaví skoro vždycky a u sluníčka občas. Dříve to chodilo normálně.
Probral jsem různá zahraniční debatní fóra podobných elektrospotřebičů a zjistil, že ten problém je asi dost častý. Nicméně přes různé jazykové i jiné bariéry se mi nepodařilo zjistit, jak na to. Jenom jsem získal pocit, že přinejmenším u smetáčku by se mohlo jednat o čekání na termostat (má jen jednu teplotu 60°C), u sluníčka nevím.
Nicméně problém je už samotné rozebrání. Čelní panýlek ač má zespodu jakési zářezy sundat prostě nejde. Samotný volič se při pokusu o sundání z osičky prostě ulomil. Takže jediná cesta je sundat celou zadní nerezovou stranu dvířek?

Máte s něčím podobným někdo zkušenosti.....?

Jinak samotná myčka se tu nejčastěji vyskytovala ve verzi 45cm, tohle je verze 60cm a u nás se asi neprodávala. Ale vypadá to nemlich stejně. Úplně stejná myčka se prodávala i pod značkou Bosch, lišil se jenom design toho panýlku.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

tuším je to ještě mechanický programátor a nejčastější příčina této závy zanešená myčka vodním kamenem a čeká na vodu.
Jimmi2

#3 Příspěvek od Jimmi2 »

Mechanický je určitě. Ale pomocí čeho by čekala na tu vodu? Tam je nějaké čidlo hladiny, které při zanešení přestane fungovat......?
KUBO

#4 Příspěvek od KUBO »

Skôr by som povedal, že je v háji ohrievacie teleso.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Jimmi2

#5 Příspěvek od Jimmi2 »

Hřeje :)
tatramacek

#6 Příspěvek od tatramacek »

Volic se nejspise otaci po smeru hod rucicek. Program na fotce je zaseklej mezi procesem myti a podanim lestidla. Zkontroluj filtry,vypousteci cerpadlo,kontrolni cidla a mycku prozen naprazdno bez nadobi prostredkem proti vod. kameni.. Zvol nejvykonnejsi program ale prostredek tam nasyp az po vypusteni vody s faze predmyti.. Mas plnej zasobnicek soli a lestidla? Vsechny motorky jedou jak maj a nesekaj se? Je to jen ma uvaha. Do mycek moc nedelam.. Spise ty pracky.. Zkus a uvidis. Pak dej vedet. Drzim pajecky ;-)
Audaces fortuna iuvat
Jimmi2

#7 Příspěvek od Jimmi2 »

bu2520 píše:tuším je to ještě mechanický programátor a nejčastější příčina této závy zanešená myčka vodním kamenem a čeká na vodu.

Tak jsem v myčce rozebral co šlo nenásilně, vyndal všechny mřížky kolem vyjímatelného filtru i spodní vrtuli spolu s výstupní tryskou - tam už jsem musel použít šroubovák :wink: a všechno pořádně vyčistil.
(Tady musím konstatovat, že až dosud za odborníka přes myčky fungovala u nás moje manželka, páč já to doma nikdy neměl; leč funkce ji tímto byla odebrána.)
Pak jsem tedy použil jistou harakirimetodu proti vodnímu kameni, prostě jsem to prolil octem a nechal chvilku prát naprázdno. Vzhledem k stáří myčky snad uspokojující postup.

A teď mám tedy pocit, že to běhá, jak má. Za hodinu deset proběhne celý základní cyklus bez předmytí apod.

A teď by mě fakt zajímalo, na které čidlo asi programátor čekal a jak mu v tom mohl pravděpodobně vodní kámen bránit. Na vodu to nebylo, protože by přetekla. Možná na teplotu? To by se ale zase přehřívala. V obou případech samozřejmě mohlo zapůsobit nějaké bezpečnostní čidlo druhé úrovně. Nevíte tedy někdo, jak to bývalo u podobných myček zvykem.....?
Jinak teplotu jsem si po provedení čistících operací měřil, souhlasila na čtvrt stupně. Možná škoda, že jsem si to nezměřil předtím.
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

to není odstranění závady myčka má na boku zásobník vody a v něm je plovák a ten zásobník se plní přes magnetický ventil a nejčastěji je ten zásobník a hlavně kanálek kerý ho napouští zanesený kamenem.
Jimmi2

#9 Příspěvek od Jimmi2 »

Ale to by hrozilo přetečení, nebo ne.....?
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

ale ne v té kazetě na boku jsou docela malé kanálky a ty zarůstají kamenem a po čase je průtok tak nízký že myčce trvá dlouho než napustí vodu, nebo jí nenapustí vůbec a zaastavuje se . Odborníci to proplachují přípravky s kyselinou fosforečnou , ale to už je mimo rámec mých znalostí :-)
Jimmi2

#11 Příspěvek od Jimmi2 »

To se mi nezdá, protože kdyby tam byl plovák a čekalo by se na sepnutí kontaktu dostatku vody, tak by nezačala přeci nikdy topit. A ona topit začne (na tom "smetáčku", kde se taky poprvé seká). Spíš mám pocit, že čeká na signál od teploty. I když jinak ta teorie se zarostlými kanálky vypadá dobře, ale mě jako MaR-ákovi nesedí souslednost signálů.....
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“