BM 566A

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
S.Jarda

BM 566A

#1 Příspěvek od S.Jarda »

Zdravím,
mám dotaz, jelikož sem sem teprve začátečník...
Když zapnu osciloskop, tak se mi na stínítku objeví pouze "tečka", neměla by se objevit čára(neni pčiváděn signál)? A i když měřený signál poté přivedu tak se mi pořád zobrazuje jen ten "bod".... časovku A mám zapnutou, B je vyplá.
Někdy když to zapnu tak se zase stane ,že mi to měřený průběh zobrazuje, ale například jednou takhle při měření frekvence 1kHz sem měl časovku A na 0,5ms a přepnul na 1ms a vzápětí se přeřený průběh vytratil a paprsek svítil jakoby "zajel" za stínítko...a né a néé se vrátit... poradí někdo? sem tak blbej nebo je to nějaký pomatený?
:(
SMITH

#2 Příspěvek od SMITH »

Správne by sa ti mala zobrazovať čiara , prípadne bod , ktorý prechádza z lava do prava. Toto sa nebude diať ak máš časovku prepnutú na extr vstup ( sice neviem či aj v tedy nebeži časovka volnobežne pokial nieje signal na extr vstupe ), alebo máš trigger nastavený moc vysoko , alebo maš spúštací kanál opačný ako privádzany signál.
Ale vlastne pri všetkých nastaveniech by mala časovka volnobežne bežat, lebo stojací bod je pre obrazovku nebezpečný (vypáli ju )

Tak že pravdepodeobne ti časovka nefunguje.
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
s.Jarda

#3 Příspěvek od s.Jarda »

triggrem sem uroveň měnil a nepomohlo to...pořád je tam jen ten bod...
dřív se někdy stávalo že se to na chvíli chytlo ale při změnách rychlosti. šas. základny to většinou vypadávalo...občas se to zase chytlo jen pomocí tlačítka ON/OFF celého přístroje :(
spouštění je zaplé samozřejmě vitřní...nevíš kde kde hledat chybu?
Sejny

#4 Příspěvek od Sejny »

no když ti to reaguje třeba na bouchání a cvakání přepínačema tak to budou logicky stuďáky :) chyba může být i v horizontálním zesilovači, nejlíp asi vyzkoušíš přepnutím do X-Y režimu a přiváděním signálu do jednotlivých kanálů třeba z vnitřního kalibrátoru
S.Jarda

#5 Příspěvek od S.Jarda »

Na bouchání to moc nereaguje, spíš (a to tayk jen občas) na to rychlý vypnutí a zapnutí. těd mit o třeba udělalo to, že časovka běžela,ale jakmile jsem připojil signál 4V s kalibrátoru tak, papsek "utekl" za stínítko a při horizontálním posunu na střed obrazovky už zůstali na stínítku jen ty dva body :(

Ještě jedna otázka- nevíte kde jsou kondenzátory C4,C5,C6?
S.Jarda

#6 Příspěvek od S.Jarda »

Nevíte od jakého výrobního čísla té BM 566A byli nahrazeny tunelový diody jiným obvodem?
Graham

BM566A - neodbíhá časovka

#7 Příspěvek od Graham »

[quote="S.Jarda"]Nevíte od jakého výrobního čísla té BM 566A byli nahrazeny tunelový diody jiným obvodem?[/quote]

Mám tu samou chybu. Hledal jsem na desce se spouštěcíma obvodama, ale žádný tunelky jsem nenašel. Jen tranzistory a dva integráče, který jsem prohodil. Jinak časovka odběhne na zlomek vteřiny po přepnutí na AUT a zpět. Dokumantaci má z mcu. V popisu jsou tunelky a ve výkresech už nejsou (E113/114 a E15/16 - celkem 4).

Jak jsi pokročil? Vyhodil jsi to nebo se ještě trápíš?
jef111
Kontaktovat uživatele:

Re: BM566A - neodbíhá časovka

#8 Příspěvek od jef111 »

Pokud tam máš 2 integráče (ruské) tak je to ta novější verze, kde jsou tunelky nahrazeny těmi IO.
Kdybys potřeboval schéma tak mám kompletní manuál, mám schéma jak od toho původního provedení spouštěcího obvodu s tunelkami tak novějšího obvodu s IO.
Podle toho, že se ta závada objevovala v závislosti na používání bych tipoval elyt. Mohlo by to být částečné zformování vyschlého elytu při delším používání, jak jej necháš bez napětí tak se opět vrátí, pokud přístroj pak delší dobu necháš stát, elyt už se nezotaví.
Neboj se žádnou nesehnatelnou tunelku tam vadnou nemáš, ona tam ani žádná není :) Ta deska spouštění vypadá na první pohled poněkud děsivě, když se ale pak podíváš na schéma, není to tak zlé.

P.S. A nezakládej nové vlákno kvůli stejnému problému...
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
S.Jarda

#9 Příspěvek od S.Jarda »

Zdravím,
ozývám se...pořád mi leží pod stolem, závadu jsem nevyřešil, ale bude to těmi tunelkami které se už nedají nikde sehnat...:( bohužel mám tu starší verzi...
Za případnou pomoc bych byl stále vděčnej...
jef111
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jef111 »

No tak asi nezbývá než ty tunelky nahradit destičkou s IO, podle toho schématu by to mělo jít udělat. Jen zas možná bude problém sehnat ten ruský IO, ale možná bude mít ekvivalent.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
graham

BM 566A

#11 Příspěvek od graham »

Pro S.Jarda
Podívej se na: http://www.denkl.cz, tam nabízejí tunelky GE130 až GE134 po 49,- Kč za kus. Doufám že opravdu mají to, co nabízejí. Přeji hodně štěstí. Jinak, - nejsou taky v objímkách? - zkusi bych ty dvě dvojice přehodit, možná, že to něco udělá jinýho a bude signál, že je to opravdu tunelkama.

Pro jef111
Děkuji za naději. Integráče tam jsou ruskéK500LP216 a dokonce jsem za ně našel i náhradu. Ty kondíky mne také napadli jako první. ESR měřit mohu, ale na té desce není ani jeden elyt! Jako naschvál. Snad kdybych mohl změřit napětí, ty ale v dokumentaci nemám. Jenom samé U1, U2, ... a z toho moudrej nejsem. Určitě je to nějaká typická vada těchto osciloskopů. Jenom jí znát. Popis mám bohužel pro ten s těma GE1??.
Za to vlákno se omlouvám. De to nějak stornovat? Mne to taky už plete.
jef111
Kontaktovat uživatele:

Re: BM 566A

#12 Příspěvek od jef111 »

V tomto souboru jsou schémata spouštěcích obvodů jak ve starém provedení s tunelkama tak i v tom novém s IO. Je tam pěkně vidět co a jak se musí nahradit.
www.edisk.cz/stahni/82157/bm566a-stare- ... .69MB.html
A jen tak pro zajímavost - jaký je ten ekvivalent IO?
www.sigmaphon.cz
graham

BM 566A - neodbíhá časovka

#13 Příspěvek od graham »

Ten integráč je MC10216.
Zatím jsem s tím nic nedělal. Jenom klasika. Teplej vzduch, studenej vzduch a prohlídka spojů. Podle mne to vypadá na nějakej polovodič. Měnit je postupně ale nemá cenu. Chtělo by to alespoň nějaký popis, a pokusit se pochopit co to vlastně má dělat a pak začít měřit. Opravit to rozhodně pude, ale já jsem zatím tak daleko nedospěl.
jef111
Kontaktovat uživatele:

Re: BM 566A - neodbíhá časovka

#14 Příspěvek od jef111 »

Pokud máš kompletní manuál, funkce spouštěcích obvodů je tam popsaná docela podrobně pokud se nemýlím. Pokud máš tranzistory v paricích, není nic jednoduššího než je prohodit. Pokud ne, musíš měřit průběhy a ss napětí a přijdeš na to. Chce to ale věnovat tomu čas.
Dnes jsem třeba opravoval svůj BM545 (taky se to tu probírá) a strávil jsem u toho celé odpoledne, asi 8 hodin. A výsledek se dostavil...
www.sigmaphon.cz
graham

BM 545A - časovka

#15 Příspěvek od graham »

Já právě manuál pro ten typ s integráčema nemám. Mám jenom schema, pokud zas nebylo více verzí. Polovodiče kromě IO jsou již u tohoto typu pájené. Pokud bych měl nějaké údaje o napětích, nebo signálech, bylo by to snažší. Nejlepší by byla servisní dokumentace, ale tu má možná pár bývalých zaměstnanců doma v šuplíku nebo na půdě. Také vím, že se v tehdejší době pro výrobu součástky vybíraly a přes to všechno se muselo "oživovat" a nechat "zahořovat". Protože si myslím, že to není tak špatná mašina, tak to nechci moc rozkuchat.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“