Svářečka UTA200-1, nefunguje regulace proudu
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Svářečka UTA200-1, nefunguje regulace proudu
Nemáte někdo, prosím, zkušenosti s opravou svářečky UTA-200-1?
Závada se projevuje tak, že regulace sice funguje, ale jakoby v omezeném rozsahu, odhadem tak na polovinu. Při nastaveném proudu 200A chytím tak nějak oblouk, ale po chvíli buď oblouk zhasne, nebo ho musím držet velmi krátký, a i tak to tak divně prská. Ale regulace tak nějak funguje, při minimu je to jen takové jiskření, při maximu to trošilinku sváří, ale něco je špatně.
Zkontroloval jsem pomocný usměrňovač s baterií kondenzátorů (asi na zapálení oblouku) - to je OK, vyměnil jsem tyristorový blok, přezkoušel (na úbytek napětí) polovinu diod v hlavním můstku - OK, vyzkoušel jsem všechny pojistky, T, D, C, R, vyměnil oba OZ v řídící desce - a nic, žádný výsledek. Přezkoušel jsem vývody z bočníku, potenciometr, přepínače a opět nic.
Hlavní výstup trafa má asi 38V stř., při sváření na malý proud je na výstupu stabilních cca 36V, při 200A to padá asi ke 20V. Bohužel nemám osciloskop, takže to musím hledat jen s DMM skoro poslepu.
Netušíte někdo, kde by mohla být chyba? Nebo nemáte někdo servisní dokmentaci? Ono i to schéma, které jsem stáhl ze Svarbazaru, je v hrozném rozlišení.
Jinak přikládám schéma, kdyby se to někomu hodilo.
Děkuji za rady.
Petr Filipi
Bez osciloskopu je ťažko niečo zmerat v tom zapojení.Ale myslím si že by mohol byť problém s vyhladením zvar.prúdu keď ti to prská tak skús elektródu s rutilovým obalom. Ak to bude dobre zapalovať oblúk aj regulovať prúd, tak problém bude asi v obvode vyhladzovacej tlmivky Možno medzizávitový skrat.Skúsil by som merat indukčnosť vyhladzovacej tlmivky.Ešte sa mi zdá že to zápalné napätie by malo byť vyššie ako 36 voltov.Ešte je dosť možné že niektoré zapalovacie trafo tyristorov nedáva potrebný prúd na otvorenie tyristora.Tam je potrebné aby boli začiatky akonce vinutí správne zapojené.
veľa rokov mimo silovú elektroniku.
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku, vymazáno. Používej tlačítko
Děkuji za pochopení, KillroyToto je kontakt na servis zabývající se opravami výrobků bývalého MEZu Brumov-Bylnice
Zkusím odpojit pomocný usměrňovač s baterií kondenzátorů a uvidím, Pokud by to bylo tím, tak po chytnutí oblouku (povede-li se to) by to už mělo svářet normálně. Je pravda, že zapalovací napětí by mohlo být vyšší už i proto, že kondenzátory jsou na 63V. Podle Murphyho zákonů by to tím pomocným usměrňovače/kondenzátory mohlo být, protože je k nim nejhorší přístup ze všech součátek.
Diody jsem zkoušel jen pomocí DMM, úbytek napětí na autodiodách byl okolo 350-400mV. Ono jen s pomocí DMM se to diagnostikuje dost těžko a jako na potvoru v okolí fakt není nikdo, kdo by oscík měl. No a ještě jsem se nedostal k tomu, abych si nějaký pořídil, furt mám peníze kam dávat.
Ještě jednou díky.
Petr Filipi
-
petrfilipi
Ale měřil jsem ještě úbytek napětí na bočníku (150A/60mV, basická elektroda byla napevno přitisknuta ke svářenému železu) - při minimální hodnotě proudu je tam 0V, regulace začíná na 8mV a končí někde na 65mV při nastaveném proudu 200A. Proud lze plynule regulovat, tj. při 100A je tam okolo 30mV atd. Z toho bych usuzoval na fakt, že regulace je kompletně v pořádku a jde jen o to, jaký průběh napětí se mi na výstupu objeví. Tyristorový můstek jsem měnil, takže tam bych závadu už nehledal a zbývá tedy proměřit druhou polovinu řízeného můstku, tedy diody. Ale to jsem pro tmu již nestihl.
Myslíte, že ve svářečce použité "alternátorové" diody stačí zkoušet klasickým DMM jen na úbytek napětí v propustném/závěrném směru, nebo je nutné použít nějakou jinou metodu ?
Díky za rady.
Petr Filipi