Má někdo zkušenosti se šelakem?
Moderátor: Moderátoři
Má někdo zkušenosti se šelakem?
Šupinky šelaku rozpouštěj v lihu napřed na řídký lak a udělej první vrstvu, případně, nejlépe po 6-8 hodinách ještě jednu.
Nech to den i déle zaschnout, nerovnosti opět zarovnej vodovzdorným smirkovým plátnem 150-180.
Nech uschnout a pešlivě setři obroušený prach.
Do roztoku šelaku přidávej šupinky, až zhoustne na hodně řídký med a nanes další vrstvu, nejlépe na vodorovnou plochu. Až se vyrovná a nebiude hrizit, že steče, otoč skříňku a nanes nátěr na další bočnici atd...
Pak to týden nech proschnout, opět namočeným vodovzdorným smirkovým plátnem 180 zabrus nerovnosti, pečlivě očisti zbytky a celý povrch lehce přetři samotným lihem a nech ho napnout.
Když to pořád nebude ono, postup zopakuj v ještě jedné vrstvě.
To byl klasický postup, který se používal ještě před 100 lety. A já jsem jím dělal sedm neděl nový lak na kontrabas v roce 1981.
Mimochodem - lze to i stříkat, ale to chce opravdu dobrý cvik a bezprašný dvorek.
V té době se už dávno do roztoku šelaku ke stříkání začal přidávat kafr, tím se vystačilo s jednou vrstvou, která se napnula do dvou dnů, jen bylo nutné ji pak brusnou pastou vyleštit a opět přetáhnout samotným lihem, aby se povrch dopnul.
Mě je to trapné, já to nechci na rádio (to má nějaký modernější povrch, ač také lampové), ale na klavír, černý. Maminka to vzala nějakým echt čistidlem a divila se, že ten šelak trochu sešel. A nedá si to vymluvit!!!
Ostatně, prý se ten šelak špatně rozpouští v denaturovaném lihu, že je potřeba čistý. Je to pravda? Já si právě koupil 🤐, ale zatím naštěstí nepoužil.
Sedm vrstev bez kafru na starý strunný nástroj, jestli se mu nemá zkazit zvuk, to mi poradili dnes už bývalí kolegové v závodě tehdy zvaném Cremona v Lubech u Chebu, však jsem tam devět let jezdil dělat.
Pokud jde o pianino, v něm hraje hlavně rezonanční deska za rámem, tu lakovat nebudeš. Takže zvuku znatelně neublíží, jestli skříň vezmeš roztokem s přidaným kafrem.
Ale nejlepší by bylo sehnat v okolí starého praktika truhláře, který už nějaký ten kus starého nábytku opravil, a dohodnout se s ním, přece jen bude mít natrénovaný "lepší grif" a výsledek lze očekávat lepší.
Je to tak, šelak dokážou narušit i mýdlové čističe jistého Mistra P., o leštěnkách na PES nebo PUR laky nemluvě, ty bývají ještě agresivnější - a obsahují významný podíl lihu nebo podobných ředidel... to chce vzít lupu a přečíst si napřed návod, na co ten přípravek vlastně je či není. Ale obávám se, že chemici už nějak nepočítají s nábytkem v šelaku a většinou o něm proto v návodu nebude ani slovo...
V pianinu hraje rezonanční deska a vliv skříně není tak znát, konečně skříně pamatuju, že se v Týništi stříkaly polyesterovým lakem jako každý jiný nábytek. Jakým lakem se stříkaly matné bočnice, to už si nevzpomínám.
Měl jsem tam co dělat v elektrice, ne v technologii výroby.
Zmínil jsi i Cremonu v Lubech, tak pro ještě když jsem dělal v Běchovicích, tak jsme pro Cremonu dělali opřádačky strun. Bylo s tím dost starostí a mělo to spoustu chyb, hlavně elektronických. Používaly se dva krokové motory proti sobě a udržet tenkrát synchronizaci otáček byl tehdy trochu problém, i se zdrojem to nebylo jednoduché. Největší problém byl , že první zkušební stroj měl kostru ze dřevěných desek, tam to bylo docela dobré. Tak udělali kostry z jeklů a problém byl na světě. Dřevo chvění tlumilo, jekly přenášely chvění statečně a rozhazovalo synchronizaci, tak tam udělali tlumení silentbloky od topení ze starých škodovek. Tak to jsem ale pěkně odbočil od tématu. Když tak to potom smaž.
Honza.