Zmenšení rozptylu trafa
Moderátor: Moderátoři
-
PavelFF
N2 = (200V) x (9,6 z/V) = 1920z
jenže vinutí s N2 dává U2=250V (tj.7,68z/V) . Předpokládám , že U1 = 230V
Z toho:
N1 = N2x (U1/U2) = 1920z x(230V/250V) = 1766z
Trafo dává 1,25x větší napětí než byl předpoklad. Primárních závitů je 1,25x méně, než byl předpoklad. Sycení rovněž, akorát není jasná počáteční hodnota, protože nevím, odkud je údaj 9,6z/v.
Každopádně, s přihlédnutím k předchozímu příspěvku, je to sycení moc vysoké. Spočítej to.
Prstenec je závit (nebo několik) nakrátko z plechu , namotaného kolem celého jádra trafa , jakoby paralelně s vinutím. V tomto případě to asi moc nepomůže. Můžeš to vidět v jednočinných spínaných zdrojích do monitorů, videa, skenerů apod. Má to tlumit rozptylový tok co uteče mimo jádro.
1) 1900z mělo dávat 200V, naprázdno dává 270V
2) 60z mělo dávat 6,3V, naprázdno dává 8,8V
3) 125z mělo dávat 13V, naprázdno dává 18V
Počítám podle vzorců z knihy Nečásek: Radiotechnika do kapsy
Vyšlo mi asi 7z/Volt
Primár by měl mít 1610z.
Sycení jádra mi vyšlo takřka 1,3T
Chtěl bych zmenšit na 0,8T. Na primár bych měl přivinout necelých 1000 závitů. Do primáru nechci moc zasahovat, ale něco tam přivinu.
Prostě zanech planých pokusů a začni s trafem, které je na to určené. Konstrukce trafa pro osciloskop byla popsána tuším v RK někdy v roce 1965, a pochybuji, že bys dnes vymyslel něco převratného.
Jinak jsem našel ještě zmínku o stínění v blízkém poli a v homogenním poli. Poctivý smotek supermalloye každopádně udělá svoje.
Harmonických bych se na obrazovce nebál, jejich amplituda proti síťovému kmitočtu už nebude významná, ledaže by dotyčné trafo bylo mimořádně zprasené. S tou kompenzací máš pravdu, rušivé pole je tak prostorově nejednoznačné a rušený objekt tak nešikovně dlouhý, že vytvoření symetrického antipole je prakticky neproveditelné. Za časů SSTV, kdy se kutilům jaksi blbě sháněly onačejší feromagnetické materiály, proto nejčastěji rezignovali a stavěli napájecí zdroje osamocené a samotný monitor drželi ve "splendid isolation"
Sám jsem poznal hanebnou nedostatečnost plechovky od džusu