Záznějový oscilátor
Moderátor: Moderátoři
Tak se mi zdá, že tohle schéma nemohlo fungovat. Asi jsi ověřoval trošičku jiné zapojení.
Pan Bernard, funguje dodnes.
Kmitocet bol obvodom LC naladeny na 460 kHz, kontrolovane citacom na vyspupe. Vystupna kapacita a tym aj vezba na detekciu bola upravena skusmo.
Omluvam sa za chybu v scheme, nebol to umysel, ale nedopatrenie pri prekleslovani. Dakujem za upozornenie a opravu. Povodna schema bola nahradena spravnou a pouzil som opravenu od ok1hga.
Takze teraz je to v poriadku, dakujem za pochopenie.
edoedo20 píše:Bernard napísal: Tak se mi zdá, že tohle schéma nemohlo fungovat. Asi jsi ověřoval trošičku jiné zapojení.
Pan Bernard, funguje dodnes.
Bernard má pravdu !!!!
a ty edoedo kecáš !
věřím ti, že ti to funguje dodnes, ale máš to jinak zapojené !!!!!!!
podívej se na obrázek a hledej rozdíl !!!
srovnej si to třeba tady
- Přílohy
-
bfo_105_upravene.jpg- (18.13 KiB) Staženo 165 x
CZJKP1 píše:Ok. Cili jde pouzit i vf trafa z tesla telek..
ano, ale . . . .
buď je přemotáš, nebo zvětšíš kapacitu a o hodně . . . ale budeš mít špatné "Q" obvodu . . .
nejlepší jsou MF trafka z tranzistoráku s mf na 455 KHz !
. . . a vůbec, záleží do jakého rádia chceš to BFO udělat . . . .
. . . jakou má mefku ?
. . . jaký máš mezifrekvenční kmitočet ?
ok1hga píše:. . . jakou má mefku ?
Moc jsem nepochopil tyto dvě větičky.. Už jsem se zmiňoval, že chci budto zkusit Tesla Populár anebo VEF206, ale víš jak je ta moje VEF206, že je ta stupnice nepatřičná.
Tak jsem toto http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... fo_554.jpg konečně a úspěšně ubastlil na tzv. škrábák, přesně jak je ve schématu.. Akorád cívku navinul 0.16 . Protože jsem změřil přesnou posuvkou, vidím 0.2, pak ale jsem měl špulku něják venku, a vidím vybledle napsáno 0.16, jenže tou dobou byla už navinuta. Doufám, že to nevadí moc. Tranzistor je KF509, protože 508 jsem nenašel, mam momentálně jen 506 a 509
Připojil k BM370 a něco z toho leze
K čemu to mam připojit, mam použít ten VEF206 anebo populár, bude to stačit připojit k anténě jako na videu??? a zároven z toho bodu natáhnout anténu z okna ven.. Nechce se mě vrtat v té detekci, nevím abych to nezjebal... V Populáru je vakuová detekční dioda a ve VEFu bude obyč. dioda že..
CZJKP1 píše:ok1hga píše:. . . jakou má mefku ?
Moc jsem nepochopil tyto dvě větičky.. Už jsem se zmiňoval, že chci budto zkusit Tesla Populár anebo VEF206
teď jsem to zase nepochopil já . . .
. . . ty nevíš jaký mezifrekvenční kmitočet mají tato rádia ?
tak mi teda pověz, jak jsi ladil kmitočet toho BFO ???
Nyní jsem vzal 7 band tranzistorák typu šmejd in china a připojil jeden z drátů na anténu, opravdu, když naladím Prahu nebo Cántry a kroutím tím ladičákem tak v jednom místě je slyšitelná zázněj, která tu stanici zahluší, ale když jsem ladil, nic jsem nenaladil SSB, možná taky tím, že na ten proutek není nic moc chytit
parametry VEFky jsou: Super-Heterodyne IF-Freq 465 kHz
ten zázněják máš asi dobře naladěn, zázněj by měl být jen jeden !
amatérské stanice bývají na kmitočtech:
3,7 až 3,8 MHz
7,050 až 7,1 MHz
je také potřeba vědět jakým druhem provozu se zrovna vysílá.
SSB se dělí na LSB a USB a tyto modulace se od sebe odlišují
právě odladěním BFO, buď nahoru (pro LSB), nebo dolů (pro USB) od středního kmitočtu žádaného signálu.
prostuduj si tohle !
Už asi začínám chápat, co ty zkratky znamenají
Právě se to snažím něják zabudovat na kus pertinaxu, rozčiluje me to, že je to mrsklé na stole..
A jak poznám, například u čínského 7 rozsahového tranzistoru na jaký pracuje MF frekvenci?
A na jiných kmitočtech než jsi uvedl se SSB USB a LSB nevysílá?
A ještě se zeptám, bude to fungovat, když to zapojím viz foto. Nebo to musí přijít opravdu připojit k té detekční diodě? Na tom videu to měl taky připojené JEN k anténě a fungovalo mě to, tak mi to vysvětlete....
Jinak bude se hodně používat ten ladičák co je v tom záznějáku???.. Lituji jedné věci.. Měl jsem v ruce totiž ladičák, u kterého jsem vědel že je na 99% 500p tak jsem si jej přivrtal na pertinaxovou destičku, kam jsem později utěsnil i ferit. tyčku a vyškrábané DPS se součástkami.. Ale pak jsem šel něják pro nějáké součástky a vpadl mě do ruky jiný ladičák který má ,,převodovku" takže při otáčení proladuje pomaleji (jemněji) kdyžto ten co jsem přivrtal převodovku nemá, takže při jednom otočení dokola se to projede celý (je velmi hrubý) myslíš že je to důvod převrtávat díry na ten druhej, díry nesedí a už se mi to nechce zrovna předělávat.. Bude to hodně vadit při doladění????
- Přílohy
-
Zapoj.zaznejaku.JPG- (11.99 KiB) Staženo 157 x
CZJKP1 píše:A jak poznám, například u čínského 7 rozsahového tranzistoru na jaký pracuje MF frekvenci?
A na jiných kmitočtech než jsi uvedl se SSB USB a LSB nevysílá?
. . . podíváš dovnitř na mf filtry, co jsou zač, nebo si seženeš dokumentaci.
. . . jistě že se vysílá i jinde,
ale na tom Populáru ti půjdou jen tato dvě pásma
a možná ještě 14 MHz(ale tam bude již slabší citlivost rádia).
A taky, jak se s tím záznějákem ,,pracuje" čili třeba bude stačit, když si přepnu na SV tam si pustím Prágl 2 naladím si tím ladíčákem zázněj a pak přepnu na KV a už ladím normálka na rádijku?
CZJKP1 píše:A můžeš mě prosímtě odepovědet, jestli bude stačit, když ten zázněják zapojím jako na přiloženém obrázku výše. Nebo jestli musím to rádio ,,rozebrat" a vytáhnout si ten drát odněkud z MF ze vnitř.. Nechce se mě takovéto udělátka praktikovat to rádio je součást sbírky
zkus to a uvidíš . . . vlastně uslyšíš !
záleží jak je kvalitní odlaďovač mf kmitočtu na vstupu rádia . . .
CZJKP1 píše:A taky, jak se s tím záznějákem ,,pracuje" čili třeba bude stačit, když si přepnu na SV tam si pustím Prágl 2 naladím si tím ladíčákem zázněj a pak přepnu na KV a už ladím normálka na rádijku?
na hrubé nastavení to stačí, ale . . .
potom zázněják zase vypneš, naladíš rádio do pásma, kde jsou ssb signaly, nastavíš ladění na nejsilnější "chrochtání" SSB signálu. Potom zapneš zázněják a nastavíš ho tak aby tomu "chrochtání" začalo být rozumět.
Podle modulace bude záznějak buď pod mezifrekvencí (USB), nebo nad mezifrekvencí (LSB).
Na pásmech pod 9 MHz se obecně používá LSB a na pásmech nad 9 MHz se používá USB.
Dnes je to jen doporučení a skutečnost na pásmech může být rozdílná . . .