Účinnost solárních panelů.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Účinnost solárních panelů.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Viděl jsem v nějakých zprávách v TV reportáž, že někteří majitelé solární elektrárny dodávají proud i v noci. Pak tam byl záběr jak si na panely svítí z reflektorů.
Při výkupní ceně solární elektřiny by to byl dobrý fígl, jak levně nakupovat elektřinu na noční tarif ze sítě k napájení reflektorů a draze prodávat "v noci" vyrobenou solární elektřinu.
Připadá mi to ale jako nějaká blbost s účinnosti. Podstatná část elektřiny se změní v reflektorech v teplo. Přece nejsou solární panely tak účinné, aby na vyzářené světlo z reflektorů daly ještě tolik tolik elektřiny, aby se tato přeměna vyplatila.
Nepřipadá Vám to jako nějaká novinářská "letní okurková kachna".
Jaký je na to názor odborníků v této oblasti?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

já si myslím že to nesmysl je. Pokudu budu optimista, tak svítidla budou mít 20% účinnost, solární panel taky 20% účinnost a část světla se navíc vyzáří mimo panely. Když se účinnosti vynásobí, je z toho nula nula nic.
Spíš bych to viděl tak, že místo solárních článků připojili přímo generátory.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Pořád doufám, že to lidi solárníkům jednou spočítají a že s nimi bude naloženo tak, jak historie pamatuje řešení podvodných pekařů, proutěný koš a řeka.
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Myslím, že výsledná účinnost je opravdu vysoká. Stačí porovnávat ceny elektřiny na svícení a ceny placené za dodanou elektřinu z panelů a je to jasné, proč se tyto schválené podvody dějí. A zaplatíme to stejně my. A taky jde o celkové smluvní doby dodávek.
mojza

#5 Příspěvek od mojza »

Ahoj,
je to kachna, která už tu jednou přiletěla ze Španělska. Novináři psali, že si tam v noci svítili na panely a prodávali solární elektřinu. Ukázalo se, že si jen svítili kolem plotů pro bezpečnost a media z toho udělaly, že jim ty panely vyrábějí elektriku i v noci. Je to nehorázná blbost a kdo absolvoval aspoň 8 tříd ví, že při účinnosti těchto přístrojů (svítidlo, vzdálenost a panely) se to nemúže nikdy vyplatit.
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Kachna ze Španělska bylo to nasvicování, ale ne to, že tam některé solární elektrárny vyrábí elektriku i v noci.
tomasjedno

#7 Příspěvek od tomasjedno »

Dieselagregát na LTO totiž tu práci odvede mnohem snáz, levněji.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 20 srp 2012, 00:01, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Jedna vec je nezmysel z fyzikalneho hladiska.
Druha vec je vsak ekonomicky nezmysel (dotacie), "vdaka" ktoremu to moze byt ziskove. Svietenie asi nie, ale naftovy generator ano.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Elektroměry a měniče u solárů zaznamenávají a můžou pomocí GSM kdykoliv poslat kamkoli grafy o výrobě elektřiny v časovém pásmu. Zkus to a uvidíš, jak přijdeš nejen o dotace ale jak ti rychle ukončí smlouvu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Habesan »

Na to, aby to zkusil, nemá dost peněz na "investice".
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Crifodo píše:Pořád doufám, že to lidi solárníkům jednou spočítají a že s nimi bude naloženo tak, jak historie pamatuje řešení podvodných pekařů, proutěný koš a řeka.

Škoda je, že to zas odnesou hlavně ti nevinní. On každej není vyčůranej jak poslanec. Nakopat a vykoupat patří těm, co to vymysleli a namočili do toho hromadu lidí, ne každej má IQ šachovýho mistra.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
stasek

#12 Příspěvek od stasek »

Bylo by to moc pěkný, kdyby ty šejdíře napatlali asfaltem a vyváleli v peří, toho se ale bohužel nedočkáme.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem, FVE musí vyrábět elektřinu i v noci, k čemu by jinak byl poplatek na OZE i za "noční proud", který je skutečně převážně dodáván v noci a převážně jde do tlamiček fotovoltaiků.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

Je potřeba si uvědomit že ti špatní nejsou majitelé a provozovatelé FV. Já, kdybych na to měl, jdu do toho taky. Prostě vám někdo za něco nabídne slušný výdělěk, tak to jdu dělat. Špatnej je zákon, kterej to umožňuje a k zodpovědnosti musí být hnáni ti, kteří takový paskvil vymysleli. Ti by to měli nahradit ze svého a žádná imunita!!!
..to bude jen ňákej odpůrek
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

kdo za to může je tak trochu filozofická otázka . Nechci aby to vyznělo moc zle a agresivně, ale bylo v minulosti spousty špatných zákonů na kterých lidé bez skrupulí vydělávali a rozhodně je dnes nikdo nepovažuje za nevinné. Z nedávné minulosti různí udavači, kteří za to měli třeba domovnický byt, nebo ještě dříve pronásledování židů na čemž si leckteří namastili kapsy. Existuje něco jako obecná morálka , že nebudu dělat věci které se mi nezdají košer, ale to je takový Dušínovský přístup, no asi nezbohatnu, ale docela klidně spím :-)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“