Měl jsem špatně nastavený Fuses, přesně řečeno nastavení oscilátoru. Měl jsem k dispozici programátor SuperPro a nebyl jsem si jistý s nastavením, tak jsem prohledal nápovědu a zdrojový soubor k bootloaderu,kde autor popisuje, co vše je potřeba nastavit. Po správném nastavení Biprog pracuje bez zaváhání. Musím říct, že je to povedený programátorek. V budoucnu se asi vrhnu i do verze pro USB.[/b]
Biprog
Moderátor: Moderátoři
Vyřešeno
Měl jsem špatně nastavený Fuses, přesně řečeno nastavení oscilátoru. Měl jsem k dispozici programátor SuperPro a nebyl jsem si jistý s nastavením, tak jsem prohledal nápovědu a zdrojový soubor k bootloaderu,kde autor popisuje, co vše je potřeba nastavit. Po správném nastavení Biprog pracuje bez zaváhání. Musím říct, že je to povedený programátorek. V budoucnu se asi vrhnu i do verze pro USB.[/b]
mám prosbu, postavil jsem biprog 4.2. dle AR, nahrál jsem boot loader a nastavil fuse lockbit, ale připojení k avprog nešlo ani na Pc s COM. Po stisku tlačítka svítila pouze D6 (jp3 v poloze update) a nic jiného. Tak jsem nenahrál ani zbytek flash a eprom. Chtěl jsem kontrolovat nastavení megy8 a připojil opět k USBasp. Podařilo se mi ji zablokovat pomoci fuse a lockbit a už mi nejde načíst.
Prosím je někdo z okolí Opavy - Ostravy kdo by mohl megu8 odemknout , popř. nahrát boatloader a flash + eprom?
Pro informaci posílám výpis megu a nastavení fuses, ještě před tím, než jsem to pohnojil.
programoval jsem v khazama.exe
- Přílohy
-
biprog.pdf- (43.78 KiB) Staženo 191 x
-
flas.txt- (18.36 KiB) Staženo 151 x
prosím o nastavení fuses a LB.
V přiloženém asembleru jsem našel poznámku
Fuses H 0xEF
Fuses L jsem nenašel
a LB 0xEF
V návodu biprog (http://web.quick.cz/ruckl/biprog/compon ... biprog.pdf) je napsáno že nastavení je v přiloženém asm, ale neumím to z toho vyčíst.
zkošel jsem to nastavit podle toho kalkulátoru, a nejsem si jistý.
http://www.engbedded.com/fusecalc/
Prosím někoho kdo to umí, jestli by mi to nastavil, popřípadě vysvětli kde je to napsáno v tom aembleru.
Je to asi bezpečnější než to klikat pomocí těch oken. protože to zablokování zřejmě vzniklo tak, že v návodu je zapínání inverzní než u mě, takže jsem to udělal úplně opačně[/url]
- Přílohy
-
- BootloaderDL5NEG-biprog.asm
- (36.11 KiB) Staženo 159 x
Bohužel mám problém s komunikací, nahrál jsem botlader a komunikace s PC nešla, zkoušel jsem i nahrát jen hlavní program a eprom bez botladeru . jedna dioda svítí a druhá bliká, ale taky mi to nejde, asi mám špatně nastvený oscilátor.
Com nastaven na 115200
leonv píše:nevím jak nastavit ten oscilátor, ve schématu je zem zapojena na pin 9 , ale v jiných schématech na pinu 5, tak nevím kde to má být.
O jakých pinech je řeč a co mají společného s oscilátorem?
Edit: Aha, asi máš na mysli COM port, tam je zem na pinu 5, jen nechápu, proč to motáš dohromady s oscilátorem.
Edit2: Ten konektor na COM je vůbec blbě zapojenej, buď to má být samec a je třeba použít křížený kabel nebo to je samice a jsou přehozené piny 2 a 3, pak se použije nekřížený kabel - prodlužovačka.