Všecky ty chemtraily,HAARPy a new world ordery
Moderátor: Moderátoři
Jura80: k prvnímu odstavci
Data s ČHMÚ jsem jako student bez problémů dostal. Možná, že si něco chrání nebo něco podléhá autorskému zákonu. Já jsem dělal extrapolaci srážek nad Prahou pomocí neuronových sítí. Potřebná data jsem měl asi ke 4 letem.
A k těm článkům, představ si, že vydáváš časopis. Zaměstnáváš spousty editorů, korektorů, typografů. Kupuješ software, tiskařské mašiny, ...
Nějaký vědec u tebe publikuje článek na kterém se v tvé firmě (běžně) pracuje rok, než dojde k jeho vydání. Pak článek vyjde s tím, že ti autor předal veškerá autorská práva a slíbí, že on to další osobě nepředá, a ty s hrdostí vystavíš článek s nápisem 35 doláčů. Mě to nepřijde jako špatná cena...
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
K ČHMÚ: taky mám informaci, že pro studenty je to zdarma a "bez problémů".
Co se týče článků, tak obrovské množství z nich je pro velkou část populace zdarma k dispozici (třeba na sciencedirect).
U těch vědeckých článků... Já jsu přesvědčenej, že výzkum, hlavně ten základní, je v první řadě služba veřejnosti. A nějaký výzkumy ve firmách, to už je zase jiná. Že se za ty články platí, je mně prostě neskutečně proti srsti. Vzdělání a informace mají prostě bét přístupný všem bez rozdílů v peněžence, třeba i proto, aby jsme všichni měli rovný příležitosti. EDIT: Aspoň ti mladí, kteří za vaši blbou hlavu fakt nemůžou. Konec editu. Navíc, tenhle přístup brzdí pokrok. Nemůžu taky souhlasit (i když, teď budu subjektivní) s tím, že většina článků je "free". Kdykoli jsem něco potřeboval, vždycky jsem narazil buď na placený články, nebo "free" články, co mají stáří 50 a víc roků.
Ale některé časopisy jsou zdarma, k těm co jsem uvedl bych ještě přidal časopisy vydávané jednotlivými školami nebo akademickými ústavy. Ty jsou pak většinou v internetové podobě dostupné široké veřejnosti.
Z českých časopisů bych třeba uvedl časopis Acta Polytechnica, který vydává ČVUT. Tento časopis se už dostal i do standardních vědeckých databází. http://ctn.cvut.cz/ap/
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
AmarokCZ: Když mně stačí nejzákladnější informace, tak stačí Wikipedie. Když potřebuju víc, tak je tady Wikipedia- a sem tam (zuby nehty) anglicky psaná část netu (často jsou to vzájemný kopie mezi Wiki a tím "netem"). Když ani to nestačí, pokud nejde o věci, ve kterých se sztejně prdlajs vyznám, a takže hledám víc, než jen základy (humanitní vědy/umění), tak na internetu nikdy nic nenajdu, ani po hledání jako vo dušu- tak leda tohle: Zaplať a budeme tě mít hrozně rádi!!! Tohle je ale fakt subjektivní. Něco přece jen jistí knihovny, knihovny zatím kapitalisté nezrušili... Ale brzy zruší (respektive zpoplatní jako sviňa).
- tomasjedno
jura80 píše:To jsem si, sakra, taky všimnul, že většina článků je za peníze. Což je mně na exkrement, pokud potřebuju informace...
Nevím, jestli tě to uklidní, ale s nedostatkem peněz na zaplacení všech možných informačních zdrojů pro studenty a vědecké pracovníky zápasí i takové instituce, jako University of Cambridge.
Vaše zmínka: "Z českých časopisů bych třeba uvedl časopis Acta Polytechnica, který vydává ČVUT" mě zaujala.
Klikl jsem na uvedený odkaz a podíval jsem se proto na časopis Acta Polytechnica. Nějak jsem však nepochopil, proč v tom českém časopise je vše jen v angličtině, i když ho vydává České vysoké učení technické. Možná proto, že je vydáván v Čechách?
Docela chápu, že výzkum je v prvé řadě o penězích a často o komerčním využití jeho výsledků. Chápu, že týmy našich vědců musí svou publikační činností přilákat (zahraničního) sponzora, když přerozdělované daně našinců nestačí...
Něco z českých luhů a hájů, psané opravdu česky, by nebylo?
- tomasjedno
Otkundes píše:pro CUST
Něco z českých luhů a hájů, psané opravdu česky, by nebylo?
To máte těžké - autoři výzkumných zpráv chtějí, aby se o nich vědělo, aby si je někdo přečetl. Proto i Číňani publikují anglicky, a že jich je...
I na českých universitách spousta absolventů píše diplomové práce rovnou v angličtině...
Čím dřív se do angličtiny ponoříte, tím dřív se Vám rozšíří obzory. A studium textu, který Vás zajímá, je k tomu ideální příležitost.