hodiny na vodu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

hodiny na vodu

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec, poslední dobou casto vidívám v obchodech hodiny,či
budíky na "vodní pohon". Nepátrali jste někdo po tom, co je tam za elektrody?
Je to podle mě jen obyčejný galvanický článek bez elektrolytu.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jirka »

ve zkratce třeba na http://www.geekalerts.com/water-powered-watch/
When in contact with water, the magnesium and copper will release + ions in a chemical reaction that can be converted into electric energy to power the watch and its display.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

No jasně. Uvnitř byly dva páry elektrod. Jedna byla vidět jako měděná a druhá jako snad zinek, nebo co.. Mě zajímá, jak je řešena depolarizace, jinak řečeno, jak dlouho to vydrží, než je potřebný tu vodu vyměnit. Jina u pár exemplářů jsem viděl, co ta voda časem udělá. Rostoucí řasy, plíseň a jiná "infekce" si tam nacházela útočiště. Osobně bych do toho lil jen destilku ze solí a ještě to převařil.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Alebo do toho dat SAVO.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Kdysi jsem zkoušel klasický digitálky napájet pozinkovaným a měděným drátem zapíchnutým do citrónu a ty hodiny šly. Je docela prča, že se pár firem tohodle chytlo a prodávají to jako produkty na "vodu". Nevím, jakou dlouhou dobu by šly ty mé hodiny, protože mi ten citrón začal plesnivět docela brzo, tak jsem to zrušil. Osobně bych ale čistou měď nahradil minimálně mědi přepálenou - čistou měděnou destičku rozžhavit na vzduchu nějakým hořákem až zčerná a pak po ochlazení ji použít, aby se mohla redukovat na měď čistou vznikajícím vodíkem..
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

Kdysi to prodával Conrad, mám je tu, měly poškozenou jednu "nádobku na vodu", tak byly se slevou v koši..
Jedna elektroda je "nažloutlá", druhá je bílá a vypadá skoro jako nějaká slitina hliníku...
Ale chemik nejsem...
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Prostě dva kovy s pokud možno co největším rozdílem elektrochemických potenciálů umístěné v prostředí s možností elektronové výměny - to věděl už Alessandro Volta, když použil na svůj první elektrochemický zdroj proudu, "Voltův sloup", jako tyto dva kovy měď a zinek...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

V odkazu tuším-že od Jirky se píše něco o hořčíku (pokud dobře chápu význam slova "magnesium"). Je pravdou, že hořčík se mi do ruk ještě nedostal, nebo dostal, a nevěděl jsem, že to hořčík je. Podle Beketovovy řady kovů by měl být hliník výhodnější, ale praxe je taková, že zřejmě pevný oxidy na povrchu jej degradují pod zinek..
Pro nezasvěcené zúčastněné osoby zde na fóru:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovova_%C5%99ada_kov%C5%AF

Vyrobit si doma baterii třebas "hliník - vzduch" a máš docela zajímavý záložní zdroj pro lecjaké chujoviny.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

EKKAR píše:.... to věděl už Alessandro Volta, když použil na svůj první elektrochemický zdroj proudu, "Voltův sloup", jako tyto dva kovy měď a zinek...

A před ním to znaly již staří.... Bagdáďani..?
http://www.lovecpokladu.cz/home/zahada-bagdadskych-baterii-5310
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Jenže Volta do toho šel poměrně dost odborně, to starověcí falšovatelé zlatých šperků měli tyhle poznatky spíš z náhodnýho objevu (na Dänikenovy "hodný bohy" se v tomhle nedá spoléhat...).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“