Problém s třífázovým jističem 3x25A
Moderátor: Moderátoři
Problém s třífázovým jističem 3x25A
bydlím v zahradním domku v zahrádkářské kolonii a mám hlavní třífázový jistič 3x25A. Jelikož mi občas nekontrolovaně vypadl, dost běžně i v noci, tak jsem ho nechal vyměnit za nový. Závada se dnes v noci opakovala, nevím čím to je. Jelikož v noci může běžet jen lednice, mrazák, a nepřetržitě běží dmychadlo čističky (20W) případně i všechny tyto spotřebiče dohromady, mohlo by jít o závadu na nich. Taky jsem zkoušel všechny podružné jističe vypnout a kontroloval jsem, jestli není nějaký další odběr-a nebyl. Tak bych prosil o rady, nebo názory, čím by to mohlo být. Díky.
Černý odběr jste již vyloučil a vliv připojených spotřebičů, prodlužovaček a pod., vlastně též (vypadává Vám jen hlavní jistič).
Nahodilý zkrat se jeví jako pravděpodobný, jenže nemám potuchy kde.
Pro Juricaje: ne nejedná se o chránič.
Pak by to taky mohla být nějaká zvídavá myška v hlavním rozvaděči, která tímto přišla o život.
Nebo z hospody se vracející opilci dělají legraci a cvakají jističem. Nebo mstící se soused - záškodník.
Jsou to zoufalé teorie ale to co popisuješ vlastně taky nemůže nastat. A přesto nastává.
Podružní jističe jsou ještě původní černé, včetně třífázového. Třífázový ITM, ostatní jednofázové V a na jednom to není uvedeno.
Spálenou myšku vylučuji, rozvaděč svým provedením propustí nejvíc tak mravence(žádné škvíry). To vypínání náhodným opilcem jsem zvažoval, ale je málo pravděpodobné. Musel by mít odpovídající kličku a nejspíš by se nezatěžoval zavíráním rozvaděče. Sousedi jsou slušní, spory s nikým nemám. Izolační stav kabelu nechám proměřit.
To mi připadá jako docela pravděpodobná varianta. Rozběh ledničky bývá někdy docela prda a trvá poměrně dlouho. Pamatuji se, že nám při tom ve starém bytě ztlumila na chvilku i světla.Crifodo píše:... Může to vyhazovat klidně i ta lednice a starý ITV 16A to podrží déle než nový 25A Eaton.
Pokud vím, někdy selektivita jištění moc nefunguje a při zkratu vypne i nadřazený jistič, ač by teoreticky neměl.
Námětů k zamyšlení padlo více. Ještě se nabízí jedna možnost: jistič Vám občas neshazuje soused, ale o Váš zahradní domek se zajímá tipař - zloděj. Zkuste dvířka nenápadně zaplombovat - třeba po jejich uzavření kličkou, přes dvířka a "futra" nenápadně přilepit vteřinovým lepidlem (barvou) vlas, nebo štětinu ze smetáku...