VU metre Tesla-vlastnosti

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jandu

VU metre Tesla-vlastnosti

#1 Příspěvek od jandu »

Aké rozmery a parametre /Um,Rm,Im/ majú prístroje na obrázku?
Přílohy
tesla mer..jpg
(48.69 KiB) Staženo 182 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od FRANSIMOR »

Používaly se například v teslackých magnetofonech B700 apod. Zkusit prohledat net tímhle směrem.
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Idem hľadať. Ďakujem za tip.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Je to indikátor Metra Blansko typ Dj 40 / S + číslo provedení - citlivost 50 mikroampér, stupnice není lineární. Číslo za "S" udává provedení stupnice. Čelní rozměr by měl být 40×40 mm ale vyskytovaly se i cca 42×42 mm.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Na VU-metr příliš rychlé, na indikátor špiček pomalé. Pro indikaci záznamové úrovně cívkových magnetofonů, u nichž se horní konec akustického pásma zdůrazňoval jen o nějakých 12-15dB a dolní o max. 6dB, však naprosto vyhovovaly i v takových strojích, jako Tesla B113, B115, ba dokonce v B73, kterou já osobně pokládám za poslechově nejlepší stroj, jaký Tesla pustila do světa.
Vlastně nedokonalost indikace těmito měřáčky při poslechu nerušila a navrch byla vyvážená jednoduchostí zapojení.
Potvrzuji proud 50uA pro 0dB a vnitřní odpor si už umíš změřit multimetrem...
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

To Achab - pre upresnenie - stupnica nie je podstatná, máš na mysli nelinearitu výchylku ručičky pre plný rozsah?
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:B73, kterou já osobně pokládám za poslechově nejlepší stroj, jaký Tesla pustila do světa.

to mohu potvrdit . . . měl jsem ho asi 10 roků a já blbec ho prodal . . .
teď mám B113 a je to hnus fialovej . . .
srovnávat kvality konce s kvazi-komplementem (2x KD601) a MDA2020 prostě nejde . . .
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

jandu píše:máš na mysli nelinearitu výchylku ručičky pre plný rozsah?
Ano, myslel jsem nelinearitu výchylky - začátek měřícího rozsahu je roztažen a ke konci zhuštěn.
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

To je potom škoda, použiteľnosť v ss obvodoch je obmedzená. Aj keď na druhej strane nakresliť individuálnu stupnicu nie je ťažké.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Linearita systému je vcelku slušná, stupnice respektuje decibelové dělení za jednoduchým diodovým detektorem, samozřejmě 5% chyba není pokládaná za závadu, to je méně, než +/-0,4dB.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Nelinearita se dá využít u konstrukce měřícího přístroje kde průběh měřené veličiny je nelineární v opačném smyslu, výsledný průběh stupnice je pak částečně kompenzovaný - viz např. konstrukce měřiče tranzistorů z AR - A 6 / 1982.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jura80 »

Hill píše:Potvrzuji proud 50uA pro 0dB a vnitřní odpor si už umíš změřit multimetrem...

Bacha jen na přímý měření přímo ohmmetrem. Třeba ten můj digitál dává na rozsazích 200R a 2k do měřenýho odporu proud kolem 1mA, což by se tomu indikátoru nemuselo zase tolik líbit.
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

To přežije.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jura80 »

Když to říká zkušenější...
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“