Jak DCF77 přenáší data?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
monterjirka

Jak DCF77 přenáší data?

#1 Příspěvek od monterjirka »

Je mi jasné, jak je v signálu DCF77 zakodován přenos časové informace.

Dostala se mi do ruky meteostanička WM5012, která z DCF signálu dokáže dekódovat předpověď počasí na 4 dny.
Nemáte někdo zkušenost jak to tak je zakodované, jak se to přenáší?
Je šance to rozkódovat nějakým jednočipem?
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Tak to jsem nevěděl, že se to dá. A jak se to dá, to nevím i nadále, německy neuměje: http://www.hkw-elektronik.de/pdf/DB%20W ... -V%201.pdf
pepik9

#3 Příspěvek od pepik9 »

Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

To je zajímavé dilema, jestli má být na tvz. veřejnou službu umístěn doplňkový kód, pro je potřeba nezdokumentovaný dekodér od monopolní firmy. Trochu mi to připomíná situaci okolo ShowView, kde se taky nepodařilo dopracovat k 100% funkčnímu náhradnímu řešení. Mezitím to ale vyřešili provozovatelé tím, že se přestal používat, protože nebyl v zájmu sledování reklamy.
Vzhledem k čím dál menší užitečnosti nepřesných předpovědí se mi nezdá ta doplňková informace k DCF zrovna jako přínos. Jak se tam zadává poloha uživatele pro regionální předpovědi, které snad ještě jsou trochu věrohodné?
monterjirka

#5 Příspěvek od monterjirka »

Crifodo píše:... Jak se tam zadává poloha uživatele pro regionální předpovědi, které snad ještě jsou trochu věrohodné?

Mají předpokládanou oblast příjmu rozdělenu na 90 regionů, zadává de podle přiložené mapky číslo. Region 50 je většina české republiky.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

monterjirka píše:je většina české republiky.

To je právě to neštěstí i bez DCF. Předpověď počasí pro Klatovy je bezcenná v HK a pro Děčín nemá cenu v Jihlavě. Pak z toho vychází bude slunečno, místy přeháňky až přívalové deště, ranní teploty okolo nuly, někde až +16, bezvětří přechodně zesílí na vichřici.
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

A protože bydlím v pohraničí, sice v regionu 50, ale blízko dalších 2, zajímavé by bylo přijmout a rozkodovat všechny 3 předpovědi...

Pak je ještě možnost zeptat se na počasí u nás třeba v Norsku :lol:

www.yr.no

Ono to zná i naši vesničku a pěkně to předpovídá na nejbližší dobu jak bude, stojí za vyzkoušení
Zmije

#8 Příspěvek od Zmije »

By se mohli radioamatéři složit a vysílat to paketem dešifrovaný.
weed_smoker

#9 Příspěvek od weed_smoker »

Beztak ten čip bude nějakej ATTiny/PICxxy508 nebo něco podobnýho.Jednou si ten čip koupí nějakej šikula,dumpne obsah paměti nebo odposlechne nějakym přípravkem signály a maj po kšeftu.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Nebo vymontovat z nějakýho budíku ten modul a demodulovaný signál prohnat komplem.. (v dnešní době jsou anténky vybaveny svým tišťáčkem, ke kterýmu vedou nejčastěji 4 dráty - Ucc, GND, power ON, a data)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“