Benq FP92E, identifikace svodu na větvi

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
beartech

Benq FP92E, identifikace svodu na větvi

#1 Příspěvek od beartech »

Ahoj, právě jsem poladil Benq FP92E s vadným LCD panelem M190EN04 ( žádný obraz pouze podsvětlení ). Problém byl ve svodu SMD kondenzátoru 10u v jedné větvi napájení na které byl pověšený buffer pro TFT a další. Panel šlape jako hodinky ale ukrutně jsem se tím páral ( napájecí větev měla odpor cca 33ohm, SMD pojistka přerušená. Začal jsem s IC U11 AAT7200 ( buffer ) a pak kondíky na větvi po jednom ( sundat, změřit větev a zpátky ), urychlit mi to pomohlo zjištění že když jsem sundal v jedné oblasti kondík horkovzduchem naměřil jsem najednou odpor větve 11ohm a za chvíli zase 30ohm. Pofoukal jsem oblast kde jsem pájel naposled a podle poklesu odporu jsem identifikoval hnízdo C a po třetím shozeném kondíku jsem tu vadnou mršku našel. Otázka je nemáte někdo postup jak identifikovat svod na poměrně rozsáhlé větvi napájení ( nebo sběrnice to je jedno ). V jednom amaru jsem někde viděl nějaký miliohmmetr který by měl určit místo svodu i s ohledem na odpor cest ( ale je to už x let co jsem to viděl takže možná kecám ) je to cesta ? Pouštět do toho napětí a hledat co hřeje se mi moc nechce. Díky
KUBO

#2 Příspěvek od KUBO »

Ja to robím tak isto ako ty. U napájacích vetvách sa to dá urýchliť laboratórnym zdrojom s omedzením prúdu, kde vadná súčiastka sa začne nahrievať.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
nobis

#3 Příspěvek od nobis »

Ten návod je asi v ARA 4/91. Zajímalo by mě, jestli to někdo postavil a jaká je úspěšnost
při hledání svodu.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Ahoj, toto měřím normálně 6 1/2 digitovým dmm (HP34401A) měřením odporu. Odpor drah je až do cca 500 R svodu v sérii s tímto svodem měřitelný. Problém nastává, pokud je svod nestabilní, to se ale naštěstí moc často nestává.
Michal
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“