Predzosilovač pre kryštalovú prenosku

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Ten piezomateriál v přenoskách typu VK nedegraduje jen vlhkem, ale prostým stářím a teplotou - tuším nad 55 st.C se rozpadne. Piezokeramika ve vložkách z NDR má jiné vlastnosti, u nich zase dochází k oxidaci polepů. Kupovat novou VK od Dualu je nesmysl, je šíleně drahá a navíc má konstrukční problémy, soudruzi to trochu nezvládli.
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

2 Pole - keramické vložky mají RIAA charakteristiku řešenou něčím, co by se dalo nazvat "mechanický filtr". Jak je to kvalitní a přesné netuším, kdesi jsem viděl ověřování pro nějaké staré vložky Signetic a toleranční pole bylo asi tak +-6dB, docela Beskydy.
pole

#18 Příspěvek od pole »

Hm myslel som si ze je to robene dako mechanicky. Nevies presne ktory "element" na tej prenoske obstarava ten filter?
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Já si myslím, že ty elementy jsou Mechanický odpor, Hmotnost, Pružnost a celý princip funkce...
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

To není element, to je souhrn faktorů, především: tuhost a hmotnost piezokrystalů, hmotnost hrotu s chvějkou a hlavně tvarování a rozmístění děr a zářezů v těch "žvejkavých brejlích", teda v přenosovém členu mezi chvějkou a krystalovými dvojčaty a v tlumicích vlastnostech uchycení krystalových dvojčat na jejich druhém konci.
V podstatě kompenzuje RIAA charakteristiku, kterou je řezaná deska. A vliv vstupního odporu zesilovače.
Výsledkem má být napětí úměrné výchylce hrotu a to nezávisle na kmitočtu. Teoreticky.
Ve skutečnosti se to snad žádné firmě nepodařilo dostat do tolerančního pole +/-5dB v celém požadovaném rozsahu kmitočtů s jakýmkoli raménkem, světlé výjimky však existují, ale z toho počtu přenosek, které jsem si proměřoval (byly to naše VK, pak nějaký ten Dual, Perpetuum Ebner a ještě nějaké, co si už nevzpomenu), se i u téhož typu navzájem o dost lišily, takže dobrý kus by to chtělo vybrat.
Magnetodynamické přenosky mají podstatně menší tolerance, ovšem vyžadují korekční zesilovač s charakteristikou RIAA.

Koukám, že Sendyx se tak nerozkecal, tak byl rychlejší :)
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Hille, číms to měřil? ty máš snad měřicí desku RIAA?
Sendyx

#22 Příspěvek od Sendyx »

Tu snad nebyl probém sehnat, Decca se dodávala nějakým servisům a použitelná by měla být i ta HiFiklub/Supraphon.
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

píšeš-li v minulém čase, tak asi nebyl. Taky nebyl problém koupit keramickou novalovou patici za pětikorunu nebo vysomrovat kilovou špulku CuSm za kafe...
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

Pokud vím, tak testovací deska se dá sehnat v Anglii, novalový patky jsou trochu dražší, a hlavně spoustu věcí nemusí člověk někde somrovat nebo směňovat za mandarinky, banány a tvrdé Sparty. Jen ta řemesla upadla :(
Radix

#25 Příspěvek od Radix »

Taky se dá žít ze starých zásob.
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

já vím... :( akorát že si pamatuju, když jsem v RD200B šlapal, EL34 ignoroval a několik kelímků od solviny plných patic nasypal do popelnice...
s těma starýma zásobama to platí do jisté míry o víně a o čedaru, o elytech už třeba míň...
nechce někdo pár TE006, tzv. oranžových zmetků? :D
Radix

#27 Příspěvek od Radix »

Oranžových zmetků mám ještě pár pytlíků, tak já osobně nepotřebuji.
Sendyx

#28 Příspěvek od Sendyx »

Já měl nejen oranžové, ale i zelené tmavě, zelené světle, modré, bílé, zelené průsvitně, bílé a šedé, ovšem nejlepší byly kombinace - jiná barva spodku a vršku. Cca 10kg jsem jich vyházel....
konosuke

#29 Příspěvek od konosuke »

Žádný předzesilovač není potřebný, VK....měla by hrát i na vstupu 300mV, impedance není až tolik kritická. Chyba bude jinde, spíš
v propoj. kablících, kontaktech a tak...V nejnutnějším případě lze citlivost a impedanci
zesilovače libovolně upravit záměnou hodnot odporových děličů na vstupu kudy signál prochází.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 19 pro 2006, 12:01, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#30 Příspěvek od Sendyx »

Ano... pokud se to připojí k sračkové věžičce, u které basy začínají a končí u 200Hz velkým brbem (Bassboost pro každého frikulína) a která má vstupní odpor 20K, tak korekce netřeba, bude to šustit a chrastit a majitel může být spokojen.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“