7410 - zapojeni všech 3 hradel

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
keempe

7410 - zapojeni všech 3 hradel

#1 Příspěvek od keempe »

Dobrý den, mám problém. Mám doma blikačku kterou jsem dělal kdysi ve škole pro 2LED diody pomocí IO 7410. Teď si potřebuju sestrojit znovu blikačku ale tentokrát pro 3LED diody a nebyl jsem schopen přijít na to, jak spojit všechny 3hradla, aby mi ty 3LED diody blikali postupně. Při hledání na internetu jsem našel i možnost sestrojit to s tranzistorů pomocí astabilního klopného obvodu, ale bohužel zase jenom pro 2LED diody a ne pro 3. Prosím o radu jak udělat co nejjednoduší blikačku pro 3LED diody. Děkuji Keempe
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Už jsme tady řešili. Nejsnáze to uděláš pomocí kruhového čítače.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... E8%EDta%E8
meno

#3 Příspěvek od meno »

Použi napr. 4017 a astabil ako zdroj clk. impulzov

:D :D :D
Radix

#4 Příspěvek od Radix »

Zapojení s tranzistory (Tranzistorový maják) bylo třeba v AR 9/87. Třeba ti to někdo naskenuje.
keempe

#5 Příspěvek od keempe »

Jj díkas tenhle blikač už jsem na netu našel, mě šlo o použití zrovna těhlech součástek,ale jestli to s 7410, ani tranzistorama nejde, tak koupim ten new IO, bohužel žádný součástky už doma nemám a všechno musím kupovat :roll:

EDIT: Ještě jsem se chtěl zeptat jeslti ty LEDky budou přeblikávat okamžitě, nebo jestli by bylo možná udělat plynulé prolnutí, když budou 3LED diody barevné modrá/červená/zelená tak aby se tyhle barvy pomalu přelínali a neblikali.
A ještě jsem se chtěl zeptat jak vypočítám, nebo jakou kapacitu kondenzátoru použít pro to aby ty LED diody blikali 2v sérii po dobu 3sec a potom teprve se přepnula druhá barva!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“