Jde o klasický AKO, plynulé řízení otáček se provádí změnou časovacího odporu. Hodnoty jsou asi 22k a 82nF. Přepínání rychlosti 33 a 45RPM se řeší změnou referenčního napětí, do pinu 5 se připojí odpor buď k napájení nebo k zemi přes CMOS přepínač 4053, tím se reference změní a tím i frekvence oscilátoru. Celkově to ale není moc stabilní - pro kontrolu stability mám stroboskop s krystalovým oscilátorem (stabilita v řádu 10E-5). Nejhorší je to po zapnutí, to abych seřizoval každé dvě minuty...
Na tomto zapojení jsem udělal několik úprav:
1 - Stabilizované napájení pro obvod časovače 10V s TL431, stabilita toho napětí je v řádu 10E-3 v celém rozsahu provozní teploty (měřeno po dobu 24hod).
2 - Všechny odpory okolo 555 vyměněny za stabilní TR161, časovací kondenzátor je připojený koaxem v oddělené krabičce tak, aby nebyl ohřívaný ostatními obvody. Všechny trimry precizní desetiotáčkové.
3 - Přepínání rychlosti jsem vyřešil jedním děličem mezi stabilizované napájení a zem o celkovém odporu asi 5k, obě přepínané reference se berou z jednoho děliče z běžců trimrů které jsou sériově.
4 - Přepínač 4053 jsem vyřadil z obvodu referencí, nahradil ho jazýčkovými relé. 4053 teď ovládá relé a jeho tepelná (ne)stabilita neovlivní časovač.
Každá z těch úprav stabilitu vylepšila, ale stále to není ono. Teď ujíždí defakto během první hodiny, pak už bych s tím byl spokojený. Ale ta první hodina je právě doba, kdy většinou chci na gramofonu poslouchat.
Obávám se, že teď už jsem narazil na limity vlastní 555. Mám pocit že docela hřeje. Přemýšlel jsem o chlazení, ale to by asi nic moc nevyřešilo, "ujíždění" by se jen časově roztáhlo do delší doby. Říkám si, že by možná stálo za to zkusit tentýž obvod od různých výrobců? Existuje i CMOS verze, ta by snad z principu mohla hřát o něco míň, takže i stabilita by mohla být lepší.
Výrobců je mnoho - Philips (NXP), ST microelectronics, Tesla, NDR, Fairchild, Intersil, Harris...
Zajímavé je, že jedině v datašítu od Harrisu jsem našel docela podrobné informace o časové stabilitě. Není však s čím srovnat, jelikož nikdo jiný stabilitu neudává.
Má s tím někdo zkušenosti - který výrobce nebo která verze by měla být lepší? Případně nějaké další tipy na vylepšení stability. Už jsem z toho docela zoufalý, hrabu se v tom přes týden