Maturitní projekt - inspirace
Moderátor: Moderátoři
Maturitní projekt - inspirace
Letos jsem nastoupil do maturitního ročníku na SPŠE v PCE, obor slaboproud se specializací na automatizaci. Součástí úspěšného složení zkoušky je i praktická maturita, kde musím představit a obhájit svůj projekt a vypracovat k němu úplnou dokumentaci. Píšu to sem proto, že nemám žádný nápad a ani představu, co bych měl zkonstruovat.
Zařízení musí splňovat pár podmínek. Nejhlavnější z nich je to, že součástí projektu bude programovatelný obvod - nejlépe AVR (s ničím jiným jsem zatím nepracoval - školní intel 8051 nepočítám :-/ ). Další podmínkou je určitá složitost (nesmí to být úplně primitivní (např. blikačka)).
Mám k vám prosíka na určitou inspiraci nebo nápady, co vytvořit. Hledám něco, co bych doma využil při další činnosti v oboru -> nějaké měřiče, analyzátory, zdroje atp. Na internetu je toho šílený kvantum a já trpím strašlivou nerozhodností.
Díky moc za vaší trpělivost a další díky za nápady, kterými mě případně obdaříte.
PS: snad jsem to napsal do správné kategorie.
Tominnno
Když už jsme u tepla, další možnost je například regulátor ohřevu kombinovaného boileru ze slunečního kolektoru...
Energie není jen teplo, tak můžeš zkusit dálkový bezkontaktní duplicitní odečet elektroměru z blikání jeho LEDky...
...nebo programovatelnými hodinami na základě porovnávání hladin osvětlení venku a v místnosti upravovat otevírání a zavírání žaluzií...
...no, jsem zvědav, co navrhnou jiní...
Ten Hillův kalorimetr není špatný nápad, ale mějte na paměti, abyste pro vývoj nepořeboval rozsáhlou technologii, kterou budete ovládat. Nejlepší je mít všechno na stole.
p32 - Ano, hledím na to, aby se mi to domů hodilo. Vaše nápady jsou zajímavé, ale na mě trochu vyšší dívčí. Nemám moc zkušeností s návrhem a realizací, zatím jenom konstruuji již vymyšlené, nebo laboruji, popřípadě provádím menší úpravy. Snad se jednou k něčemu podobnému propracuji. Přesto díky.
Asi pro mne bude nejideálnější ten zmiňovaný stabilizovaný zdroj. Nic lepšího a užitečnějšího mě zatím nenapadlo.
- monterjirka
www.elektrokoutek.cz
Já už tu mám víc než rok komplet součástky na "kapesní osciloskop", ale není čas, tak to, na co by se hodil, zatím cpu do noťase přes zvukovku...
Pro programovatelný obvod budeš mít dost práce.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)